Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec na današnji novinarski konferenci / Foto: posnetek zaslona

V dveh regijah bodo odprli gostinske terase

Po včeraj opravljenih 5822 PCR-testih so potrdili 1019 novih okužb, delež pozitivnih izvidov je bil 17,5-odstoten. Tudi na Gorenjskem je po številu okužb izstopalo več občin. Znova bodo zaostritve na meji. V jugovzhodni in posavski regiji bodo v ponedeljek za teden dni poskusno odprli gostinske terase in vrtove.

Ljubljana – Po včeraj opravljenih 5822 PCR-testih so potrdili 1019 novih okužb, delež pozitivnih je bil 17,5-odstoten. Opravili so tudi 27.195 hitrih antigenskih testov. Na širšem Gorenjskem so izstopale občine Kranj (23 okuženih), Radovljica (20), Škofja Loka (16), Šenčur (15) in Kamnik (13). V bolnišnicah se danes zdravi 511 covidnih bolnikov, kar je pet manj kot včeraj. Od tega jih je v intenzivni negi 86, štirje več kot včeraj. Včeraj so umrli štirje covidni bolniki.

Še vedno smo na ravni države v oranžni fazi sproščanja vladnih ukrepov, obalno-kraška regija pa je obarvana v rdeče. Dve regiji sta glede na ugodnejše epidemiološko stanje prešli že v rumeno, to sta jugovzhodna in posavska statistična regija. V obeh bo s ponedeljkom dovoljena strežba na terasah in vrtovih gostinskih obratov. To bo enotedensko testno obdobje, je na popoldanski novinarski konferenci povedal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc. V tem času se bo tudi izkazalo, ali se ta model lahko uvede tudi drugje. Terase gostinskih obratov bodo v teh dveh regijah odprte med 6. in 19. uro, za obratovanje je še nekaj pogojev, kot je medosebna razdalja 1,5 metra, strežba samo za mizami, najmanj trije metri razmika med robovi miz, za eno mizo bodo lahko sedeli največ štirje ... V rumenih regijah bodo lahko gostinci ob upoštevanju vseh ukrepov stregli vse pijače.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je na dopoldanski novinarski konferenci dodatno pojasnila vračanje dijakov prvih treh letnikov srednjih šol v razrede v prihodnjem tednu. Pouk zanje bo potekal po modelu C: en teden bo prisotna polovica dijakov oziroma oddelkov, za drugo polovico bo pouk potekal na daljavo. Potem se bodo zamenjali. Kot smo že poročali, bodo zaščitne maske obvezne tako za učitelje in profesorje kot za dijake in učence od šestega razreda dalje. Mlajši učenci (do vključno petega razreda) bodo lahko brez maske le v svojem matičnem oddelku. Ministrica Kustečeva je pojasnila, da je stanje v slovenskih vrtcih in šolah, kar se tiče okužb, na današnji dan stabilno. Napovedala je, da bodo zaposleni v vzgoji in izobraževanju prednostno cepljeni, že v prihodnjem tednu bodo izvajalci v tej skupini začeli cepiti starejše od petdeset let.

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik je povedala, da so v državi potrdili že 83 primerov angleške, sedem nigerijske (od tega eno v Kranju) in dva primera južnoafriške različice koronavirusa. Z angleško različico sta najbolj obremenjeni obalno-kraška regija, na koprskem območju ta predstavlja štiri odstotke, ter osrednjeslovenska regija.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa je s ponedeljkom napovedal zaostritev prehajanja meja zaradi preprečevanja vnosa novih različic koronavirusa. Prehod meje bo 24 ur na dan možen na mejnih prehodih z Italijo (Vrtojba, Fernetiči in Škofije), Avstrijo (Karavanke, Ljubelj, Šentilj, Gornja Radgona) in Madžarsko (Dolga vas in Pince). Nekateri mejni prehodi, ki so namenjeni predvsem prehajanju obmejnega prebivalstva, bodo odprti le ob določenih urah. Na meji z Italijo so to Krvavi Potok, Robič, Predel, Nova Gorica – Erjavčeva, Meblo in Rateče. Na meji z Avstrijo so to Holmec, Vič, Šentilj (magistralna cesta), Trate, Jurij in Kuzma, na meji z Madžarsko pa Hodoš in Čepinci.

Če ob prehodu meje potniki nimajo negativnega izvida testa, niso bili cepljeni ali niso preboleli covida-19, bodo napoteni v karanteno, ki jo je možno zaključiti po petem dnevu z negativnim izvidom. Osebe, ki redno prehajajo državno mejo, morajo ob prehodu od 15. marca dalje predložiti negativen izvid testa, ki ni starejši od sedem dni (izjema so otroci).

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

delno oblačno
vlažnost: 59 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

0/12

sobota

4/10

nedelja

5/10

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. april 2021

O literaturi med letoma 1980 in 1990

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

RAZSTAVE / Tržič, 5. maj 2021

Veder polet v veliki svet – že 120 let

 

 
 

 

 
 
 

Jeseniški župan razrešil podžupana / 12:16, 16. april

Tist k bo dal pobudo in izpeljal projekt za sežig teh smeti z moderno sežigalnico se še ni rodil al kako?
Ni interesa ne na levi ne na desni strani, že vedo zakaj..

Vrhunec, a brez navijačev / 12:11, 16. april

Ajde PLAVŽARJI, u soboto za finale strest makaronarje !!

Boj za slovenski finale / 08:08, 16. april

V SOBOTO ODPRETI TRIBUNO V PODMEŽAKLI !!!
Obljubimo, da bomo pili samo vodo in jedli prleške sendviče!

Šef policije sprejel rešitelje / 18:50, 14. april

Iskrene čestitke in globoko spoštovanje.
Hvaležnosti pa ni mogoče ubesediiti. HVALA ker ste. <3

Vrtičke pri Tušu odstranili / 18:15, 14. april

Edino pravilno, ker tist ni blo za nkamor res

Vrtičke pri Tušu odstranili / 16:24, 14. april

Pravilno, nej se zadeva uredi drugače, tole ob glavni cesti res ciganarija...

Center bo zaživel konec leta / 23:22, 13. april

Upajmo, da bo streha tesnila bolje kot na Radovljiški knjižnici. Energetsko bo sigurno bolj učinkovita. Lep projekt.