Javno stranišče Vstraniše v starem mestnem jedru Kranja je tudi v času epidemije dostopno in redno vzdrževano. / Foto: Gorazd Kavčič

Nedostopnost javnih stranišč

V združenju za dostojno starost Srebrna nit opozarjajo na nedostopnost do javnih stranišč in urejenih mest za počitek med epidemijo, kar po njihovem mnenju vpliva na dostojno življenje starejših.

Kranj – V času epidemije so starejši opazili, da so javna stranišča v mestih in drugih naseljih zaprta. »Izgovorov, naj starejši v času epidemije ostanejo doma, ne sprejemamo, saj imajo tudi oni neobhodno potrebne opravke na občinah, sodiščih, bankah, poštah, specializiranih trgovinah, ki so izven dosega in ne nudijo možnosti uporabe stranišča,« so pojasnili na združenju in dodali: »Starejši in druge skupine, kot so nosečnice, otroci, ljudje s posebnimi potrebami in težavami z urinskim ali prebavnim sistemom, nujno potrebujejo na javnih površinah vsakomur dostopno in stalno odprto stranišče, predvsem zato, ker so trenutno zaprti tudi vsi gostinski lokali. Tudi z dejstvom, da je treba ponekod prositi za ključ, se ne moremo strinjati, saj gre za dodatno ponižanje že tako ranljivih skupin ljudi.« V Srebrni niti zato pozivajo občine, naj preverijo, kako je z dostopom do javnega stranišča in ali sploh imajo javno stranišče, ter naj v primeru, da ga nimajo, omenjeni problem začnejo reševati čim prej. Obenem so v združenju opozorili še na pomanjkanje klopi za počitek na javnih površinah, saj določene skupine ljudi, kamor sodijo tudi starejši, na svojih poteh nujno potrebujejo prikladno mesto, da se odpočijejo.

V štirih gorenjskih krajih smo preverili, ali so javna stranišča v času epidemije dostopna. V Kranju so pojasnili, da je javno stranišče Vstraniše v starem mestnem jedru odprto in redno vzdrževano. Zaprto je bilo le od polovice marca do polovice aprila lanskega leta. V Radovljici je vse od pojava koronavirua odprto javno stranišče v Radovljiški graščini. Na Bledu so bila, razen v lanski poletni sezoni, javna stranišča zaprta. Dve so ponovno odprli v začetku februarja, in sicer v Ledeni dvorani in pri tribunah v Veliki Zaki. Pojasnjujejo, da za čistočo skrbijo v skladu s predpisi NIJZ, kar pomeni, da jih redno čistijo in razkužujejo. V Škofji Loki so tri javna stranišča, ki so bila od 16. marca do 18. maja preteklega leta zaprta. Čez poletje so bila dostopna, ponovno so jih zaprli 16. oktobra, z izjemo javnega stranišča na avtobusni postaji, ki je ostalo odprto in je dostopno v času delovanja Arrive.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 59 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/12

nedelja

8/15

ponedeljek

3/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?