Investitor je sprva nameraval graditi hotel z devetdesetimi sobami, a so te želje zdaj skrčili na tretjino. / Foto: Gorazd Kavčič

Krajane skrbi velikost hotela

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) je izbrala najboljšo rešitev za Hotel Europa na Bledu, ki so jo na okrogli mizi minuli četrtek predstavili tudi občinskim svetnikom in predstavnikom Civilne iniciative Rečica ter v neposrednem prenosu na lokalni televiziji še širši javnosti.

Bled – ZPAS je decembra lani na svoji spletni strani objavil izid odprtega dvostopenjskega natečaja, s katerim je investitor želel pridobiti strokovno najprimernejše rešitve za ureditev celotnega kompleksa novega Hotela Europa na Rečici. Ob upoštevanju usmeritev prostorskih aktov, pogojev zavoda za varstvo kulturne dediščine ter programskih in funkcionalnih izhodišč so v največji možni meri poskušali upoštevati tudi programsko-trženjski koncept hotela.

Investitor je na tem mestu sprva načrtoval hotel z devetdesetimi sobami, a občinski prostorski načrt dovoljuje gradnjo zgolj manjšega družinskega hotela, na kar opozarja tudi Civilna iniciativa Rečica. Tako tudi izbrana rešitev, ki predvideva petdeset sob, presega za okolico značilne gabarite, zato bodo pri nadaljnjem projektiranju obseg hotela zmanjšali na tretjino prvotno načrtovanega, je pojasnil predstavnik investitorja Boštjan Prebil.

Na natečaj, s katerim so iskali strokovno najprimernejše rešitve za Hotel Europa na Rečici, je po besedah člana natečajne komisije Gašperja Medveška iz Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije prispelo 16 elaboratov. Komisija je v drugo stopnjo natečaja uvrstila šest elaboratov, vsi pa so morali v nadaljevanju načrtovani program hotela zmanjšati za polovico, da bi lahko našli kar najustreznejšo rešitev za obstoječi prostor, kjer je že v preteklosti stal manjši hotel. Prvo nagrado so podelili natečajni rešitvi ekipe slovenskih arhitektov, saj je po mnenju vseh članov komisije predstavljala najkakovostnejšo osnovo za nadaljnje načrtovanje, je razložil Medvešek. »Prvonagrajeni elaborat je iz preobsežne zagate uspel ustvariti novo kakovost v prostoru, ko je hotelski kompleks razbil na dve enoti – za funkcionalno obratovanje hotela je to slabše, za pojavnost v prostoru pa bolje.« Med obema enotama so po brežini navzdol predvideli javno pot, ki bo omogočila prehajanje tudi krajanom. Kot je poudarila Ana Kosi, ena od avtoric izbrane rešitve, so prav temu vmesnemu prostoru med hotelskima enotama namenili veliko pozornosti, da bi hotel povezali s krajem. Komisija je kot posebno kakovost prepoznala še možnost fleksibilnega prilagajanja notranjosti, kar omogoča tudi spreminjanje namembnosti objekta skozi čas. »Čez štirideset let bi bila v njem recimo lahko šola ali zdravstvena dejavnost.« Ob tem je direktor blejske občinske uprave Robert Klinar opozoril, da gre pri tem šele za idejni projekt, ki pa ga bo treba v prihodnje še prilagoditi v skladu z nasveti natečajne komisije. Tako je tudi ovrgel namigovanja, da naj bi imel investitor že gradbeno dovoljenje, saj naj bi bila pot do tja še dolga.

Podoba hotela je namreč v javnosti sprožila burne odzive, ker naj bi predstavljala prevelik poseg v prostor in nikakor ne ustreza pojmu manjšega družinskega hotela, je opozoril tudi vodja Civilne iniciative Rečica Marko Vovk. Projektant Peter Cesar je pojasnil, da izbrana natečajna rešitev še ne predstavlja končne podobe hotela, saj bodo število sob še oklestili, in sicer s 50 na 35, predvideno 35-odstotno pozidanost pa bodo zmanjšali na 25 odstotkov glede na usmeritve natečajne komisije. »To je tretjina tistega, kar smo aprila 2019 predstavili tudi krajanom Rečice,« je dejal Boštjan Prebil in spomnil, da so jim že od vsega začetka, ko so se pred dvema letoma odločili za projekt, zagotavljali, da je hotel na tem mestu zaželen. »Želim, da nas tudi svetniki in lokalna iniciativa sprejmete v svoj prostor,« je dejal in poudaril, da je izbrani projekt tak, kot si ga Bled tudi zasluži, zato verjame, da bo v ponos ne samo njim kot investitorjem, ampak tudi širši okolici. »Na Bledu si ne želite masovnega turizma, zato smo od hotela s štirimi zvezdicami prešli na petzvezdični hotel, od katerega boste imeli največ ravno Blejci,« je še dejal Prebil. Župan Janez Fajfar je dodal, da so do občinskega prostorskega načrta, v katerem so opredelili, kaj si na Bledu želijo, prišli po večletnem trudu, v njem pa so se zavestno odločili zgolj za dva dodatna hotela. »Sedanji projekt Hotela Europa predstavlja tretjino prvotnih želja, več verjetno res ni mogoče storiti,« meni tudi župan, ki se obenem zaveda, da nekaterim mogoče ni všeč oblika hotela. »A glede tega se ne želim opredeljevati, časi se spreminjajo,« je pristavil.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

delno oblačno
vlažnost: 59 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

0/12

sobota

4/10

nedelja

5/10

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. april 2021

O literaturi med letoma 1980 in 1990

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

RAZSTAVE / Tržič, 5. maj 2021

Veder polet v veliki svet – že 120 let

 

 
 

 

 
 
 

Jeseniški župan razrešil podžupana / 12:16, 16. april

Tist k bo dal pobudo in izpeljal projekt za sežig teh smeti z moderno sežigalnico se še ni rodil al kako?
Ni interesa ne na levi ne na desni strani, že vedo zakaj..

Vrhunec, a brez navijačev / 12:11, 16. april

Ajde PLAVŽARJI, u soboto za finale strest makaronarje !!

Boj za slovenski finale / 08:08, 16. april

V SOBOTO ODPRETI TRIBUNO V PODMEŽAKLI !!!
Obljubimo, da bomo pili samo vodo in jedli prleške sendviče!

Šef policije sprejel rešitelje / 18:50, 14. april

Iskrene čestitke in globoko spoštovanje.
Hvaležnosti pa ni mogoče ubesediiti. HVALA ker ste. <3

Vrtičke pri Tušu odstranili / 18:15, 14. april

Edino pravilno, ker tist ni blo za nkamor res

Vrtičke pri Tušu odstranili / 16:24, 14. april

Pravilno, nej se zadeva uredi drugače, tole ob glavni cesti res ciganarija...

Center bo zaživel konec leta / 23:22, 13. april

Upajmo, da bo streha tesnila bolje kot na Radovljiški knjižnici. Energetsko bo sigurno bolj učinkovita. Lep projekt.