Za Jesenicami stojijo kot eno

Na dnevnem redu sredine seje kranjskogorskega občinskega sveta je bila umestitev regijske bolnišnice na Jesenicah.

Župan Janez Hrovat je povedal, da so tudi kranjskogorski občani zelo navezani na jeseniško bolnišnico in odvisni od nje.

Kranjska Gora – Seje se je udeležil jeseniški župan Blaž Račič, ki je povedal, da Občina Jesenice v strateških načrtih določa, da bodo Jesenice postale regijsko zdravstveno središče in da je ohranitev dejavnosti splošne bolnišnice v tem lokalnem okolju vitalnega pomena, ko govorimo o enakomernem razvoju regije in dvigu kakovosti bivanja. »Po osamosvojitvi so Jesenicam ostala težka bremena (pereča okoljska in prostorska vprašanja, socialno-ekonomsko zaostajanje). Upravičeno pričakujemo, da bo država ob odločanju o umestitvi nove bolnišnice v prostor upoštevala to dejstvo. Nikakor si namreč ne želimo, da bi država spregledala svojo odgovornost do Jesenic, potreb lokalnega okolja in naših razvojnih prizadevanj,« je pojasnil Račič. Kot je poudaril, so z zdravstveno dejavnostjo povezana tudi delovna mesta, ki jih zagotavljajo in ohranjajo v tem lokalnem okolju. Omenil je dolgoletno tradicijo bolnišnice na Jesenicah, neločljivo povezanost s srednjo zdravstveno šolo in Fakulteto Angele Boškin, ki zagotavljata visoko usposobljen kader za delo tudi v bolnišnici. »Kako bomo mlade zadržali na Jesenicah, če ne bomo imeli dobrih delovnih mest doma?« sprašuje Račič. »Kaj nam bo še ostalo kot neki magnet?«

Župan Račič je spomnil na večje investicije v jeseniško bolnišnico, kot je sodobni urgentni center, zgrajen leta 2015. Bolnišnico v tem času energetsko in požarno sanirajo ter prenavljajo lekarno, investicija je skupaj vredna več kot deset milijonov evrov. »Mar bodo novo urgenco gradili na drugi lokaciji? Ali ima država res toliko denarja za te stvari?« Jeseniški župan se zaveda, da bo na koncu o tem, kje bo regijska bolnišnica, odločila politika. Pričakuje, da bo novi minister za zdravje Janez Poklukar, ki je jeseniško bolnišnico že vodil, prišel na Jesenice in prisluhnil njihovim argumentom.

Župan Občine Kranjska Gora Janez Hrovat je povedal, da so tudi kranjskogorski občani zelo navezani na jeseniško bolnišnico in odvisni od nje. Ponosni so tako na njeno tradicijo kot na delo, ki ga v bolnišnici opravljajo še danes. Veliko njihovih občanov si v njej služi kruh, otroci se šolajo v srednji zdravstveni šoli in na fakulteti. Za turistično Kranjsko Goro je po njegovih besedah za hitro nudenje nujne pomoči tako občanom kot turistom vitalnega pomena njen sodobni urgentni center. »Jasno je treba povedati, da Kranjska Gora za Jesenicami stoji kot eno,« je bil odločen župan Hrovat.

Jeseniški župan je še pojasnil, da gredo prizadevanja najbolj v smer širitve bolnišnice na obstoječi lokaciji, kar je izvedljivo s širitvijo na Klinarjev travnik in odstranitvijo kakšnega starega objekta. Alternativna lokacija je na Blejski Dobravi, kjer se zemljišča navezujejo na območje obstoječih stavbnih zemljišč na zahodni in južni strani. V tem primeru se lahko na tej lokaciji zgradi regijska bolnišnica, obstoječa pa se ohrani za dejavnost negovalne bolnišnice. Občina Jesenice za ohranitev bolnišnične dejavnosti na Jesenicah s peticijo zbira podpise podpore.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 76 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

6/12

nedelja

8/15

ponedeljek

3/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?