Ana Soklič je v soboto javnosti predstavila pesem Amen. / Foto: arhiv RTV SLO (Adrian Pregelj)

Anin Amen

Gorenjka Ana Soklič na tekmovanje za pesem Evrovizije odhaja s skladbo Amen. Finalna prireditev bo 22. maja 2021 v Rotterdamu.

Sobotni televizijski šov, ki je letos trajal debelo uro, je bil posvečen pripravam Ane Soklič na Emo in Pesem Evrovizije, v njem pa so se poleg šestdesete obletnice prvega nastopa nekdanje skupne države na Pesmi Evrovizije, ki je bil tudi slovenski, saj je bil avtor skladbe Neke davne zvezde legendarni vodja Big Banda RTV Ljubljana Jože Privšek, spomnili tudi drugih slovenskih nastopov na tem največjem glasbenem tekmovanju v Evropi.

Prisluhnili smo evrovizijskim skladbam iz preteklosti, s pomočjo spletnih javljanj so se oglasile nekatere takrat še jugoslovanske pevske zvezde in poklepetale z voditeljema letošnje Eme Nejcem Šmitom in Leo Sirk, srečo so Ani na velikem odru zaželele tudi mlajše generacije. Letos mineva deset let, kar je na evrovizijski oder stopila Maja Keuc, dvajset, kar je zapela Nuša Derenda. Pevki imata lepe spomine na svoj nastop, obe pa sta bili presenečeni, kako hitro teče čas ...

Nizozemci imajo za letošnji izbor za pesem Evrovizije pripravljene kar štiri scenarije. Trenutno je aktualen načrt B, ki predvideva nastop izvajalcev v dvorani Ahoy v Rotterdamu, vendar pred manj številnim občinstvom. Prav tako bodo okrnjene spremljajoče dejavnosti izbora, treba pa bo strogo slediti predpisanim protikoronskim ukrepom. Med Emo 2021 so spregovorili nekaj tudi o tem, da obstaja možnost, da bi izbor izvedli na prostem. Voditelja sta iz vsega slišanega tako sklenila, da izbor zagotovo bo.

In tik pred koncem tokratne Eme, ki je bila drugačna, kot smo jih bili vajeni v preteklosti, je Ana Soklič razkrila še novo skladbo Amen, s katero bo Slovenijo zastopala na letošnjem izboru za pesem Evrovizije. Pri produkciji skladbe, ki jo preveva mogočen duh gospela, je sodelovalo več kot šestdeset ljudi. Spoznali smo tudi soavtorje skladbe, na velikem evrovizijskem odru pa bo pesem prvič predstavljena v prvem predizboru 18. maja.

Skladba je v angleščini, v ekipi pa je tudi avtor mnogih uspešnic, ki je sodeloval na primer z Miley Cyrus. Pod Amen se namreč kot soavtor besedila podpisuje Charlie Mason, tudi avtor zmagovalne evrovizijske skladbe iz leta 2014 Rise Like a Phoenix v izvedbi Conchite Wurst. Žiga Pirnat je bil skupaj z Bojanom Simončičem tudi soavtor glasbe, poskrbel pa je še za aranžma pesmi. V ozadju je še izjemen zbor, ki ga vodi Dorian Holley, znan kot spremljevalni vokalist Michaela Jacksona, pri glasbi in besedilu pa je sodelovala tudi Ana Soklič. Med Emo je o izkušnji snemanja spregovorila še članica omenjenega zbora Nayanna. Močan zvočni pečat je skladbi Amen vtisnil priznani tonski mojster Tony Maserati, ki je zvočno oblikoval posneto gradivo. Skladba je nastala tudi v sodelovanju s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija.

»Navdih za skladbo je običajno življenje samo. Veliko je stvari, ki me navdihujejo v življenju, in nekako črpam iz sladko-grenkega. Da je pesem nastala v tako elitni zasedbi, mi pomeni vse. To je bila moja dolgoletna želja, ki se mi je uresničila,« je o skladbi povedala Sokličeva. Ob tem pa dodala, da so za njo vznemirljivi dnevi priprav na Emo 2021. »Bilo je zelo malo spanja, kar je normalno. Ob takih dogodkih je nemogoče, da bi bil umirjen, ker ti adrenalin tako divja po telesu, da se ne da opisati. Ampak razpoloženje je super in res sem hvaležna celotni ekipi, ki se tako trudi.«

Vse evrovizijske oboževalce pa ponovno na Televiziji Slovenija vabijo pred male zaslone konec maja, ko bo v Rotterdamu dve leti po zadnjem evrovizijskem izboru znova potekalo tekmovanje za pesem Evrovizije. Slovenska skladba Amen bo najprej tekmovala v prvem predizboru 18. maja. Če se bo uvrstila v prvo deseterico, pa jo bomo slišali še v evrovizijskem finalu 22. maja 2021.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 58 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-2/15

sobota

6/12

nedelja

8/15

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Kranj, 10. april 2021

Srečanje Medobčinskega društva invalidov Kranj

PRIREDITVE / Gorenjska, 10. april 2021

O literaturi med letoma 1970 in 1980

OBVESTILA / Kranj, 10. april 2021

Srečanje Medobčinskega društva invalidov Kranj

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?