Pogled na Javornike s Slivnice / Foto: Jelena Justin

Cerkniška planinska pot, 1. del

Veliki Javornik (1268 m n. m.) in Križna gora (857 m n. m.) – V Sloveniji imamo obilo obhodnic. Vsaka zase je poseben izziv, po drugi strani pa na ta način spoznavamo hribčke in hribe, ki jih sicer morda nikoli ne bi obiskali. Pohajanje po območju medveda.

Cerkniška planinska pot je bila trasirana leta 1980. Povezuje štiri glavne vrhove, ki obkrožajo Cerkniško jezero. Med vrhovi Veliki Javornik, Križna gora, Slivnica in Velika Špička je kar 58 kilometrov in okrog 2500 višinske razlike. V današnji in naslednji številki Gorenjskega glasa vam bom predstavila celotno pot. Svetujem, da se jo lotimo v dveh etapah, a potrebovali bomo dva avtomobila, če želimo pot prehoditi v celoti. Lahko pa obiščemo vsak vrh posebej, kjer si tudi odtisnemo žig v dnevnik poti, ki ga dobimo v PD Cerknica.

Prvi vrh na poti je Veliki Javornik, v grebenu Javornikov, ki se razprostirajo od Postojne do Cerkniškega jezera. Javorniki so varno zavetje številnih divjih živali, mdr. medveda, volka in risa. Za izhodišče bomo izbrali Rakov Škocjan. Avtocesto zapustimo na izvozu Unec. Najprej en avto odpeljemo do Križne jame, z drugim pa se vrnemo v Rakov Škocjan, do parkirišča nasproti hotela, kjer opazimo planinske smerokaze. Začetek poti poteka po cesti med posameznimi hišami (vikendi). Ko se cesta konča, sledi kolovoz, še malce višje pa steza, ki nas pripelje na gozdno cesto, ki ji sledimo v levo. Sledi vzpon po cesti, vse dokler se nam z leve strani ne priključi pot iz Cerknice. Na tem mestu steza zavije desno navzgor. Steza se strmo vzpenja po pobočju Velikega Javornika, kar naravnost navzgor. Strmina vmes malce popusti, nato se pot spet strmeje povzpne. Tik pod vrhom so celo nadelane stopnice, za katerimi sledi malce manj strm del, ki nas pripelje na vrh. Na vrhu je hiška radiokluba Proteus iz Cerknice. Do vrha smo potrebovali dve uri. Odtisnemo prvi žig v dnevnik Cerkniške planinske poti.

Pot nadaljujemo v smeri Križne gore. Na smerokazu piše, da je do tja še pet ur hoje. Nekaj korakov sestopimo po isti poti, nato pa se odcepimo v smeri Križne gore. Sledi krajši strm sestop, nato pa nekaj vzpona in prečenja. Vse, na kar moramo biti pozorni, so markacije. Pot je res odlično markirana, ne moremo zaiti. Ko vidimo eno markacijo, že gledamo naprej za naslednjo, saj pot ponekod malce vijuga, okolica pa je ves čas identična: gozd. Vmes nekajkrat dosežemo gozdno cesto, s katere pa se slej ko prej pot ponovno odcepi v gozd. Po približno dveh urah dosežemo makadamsko cesto, pod seboj že vidimo obrise Cerkniškega jezera. Po Podlomski cesti hodimo do Laz ob Cerkniškem jezeru. Kmalu dosežemo asfaltirano cesto, ki povezuje Gornje Jezero s Starim trgom. Na cesti zavijemo desno in po nekaj sto metrih nas smerokaz usmeri levo na planinsko stezo. Povzpnemo se do ceste, ki pelje v vas Klance. Tik pred vasjo je peskokop. Na začetku vasi zavijemo levo in se po udobni poti počasi vzpenjamo proti Križni gori, ki jo že vidimo na svoji desni strani. Preden se povzpnemo na Križno goro, dosežemo vas Sv. Ana. Čaka nas vzpon na Križno goro, mimo kalvarije, ki jo označujejo lične kapelice s podobami Jezusovega križevega pota. Cerkev sv. Križa na vrhu datira v 18. stoletje, strateška lega hriba pa je bila aktualna že v antiki in srednjem veku. Vrh Križne gore nas nagradi z razgledi na Loško dolino z Racno goro, Snežnik, Javornike, Slivnico, s kančkom sreče vidimo tudi Julijce. Na Križni gori si v dnevnik odtisnemo drugi žig in sestopimo do Križne jame, kjer nas čaka jekleni konjiček.

Avantura je logistično malce zahtevnejša, ampak hribolazci smo iznajdljivi. Naslednjič pa naprej, čez Slivnico na Veliko Špičko.

Nadmorska višina: 1268 m (najv.)
Višinska razlika: 1200 m
Trajanje: 8 ur
Zahtevnost: 2 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 59 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/12

nedelja

8/15

ponedeljek

3/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?