Dolga vrsta čakajočih na testiranje včeraj pred nekdanjim Globusom v Kranju / Foto: Gorazd Kavčič

Južnoafriški sev v Sloveniji

Minister za zdravje Janez Poklukar je v petek sporočil, da so potrdili prvi primer južnoafriške različice koronavirusa v Sloveniji. Na Gorenjskem se epidemiološka situacija slabša, regija je po včerajšnjih podatkih po incidenci števila okužb druga najslabša v državi.

Ljubljana – Minister za zdravje Janez Poklukar je v petek zvečer sporočil, da so potrdili prvi primer južnoafriške različice koronavirusa. Odkrit je bil v mariborski regiji, po vrnitvi osebe (zdravnika) iz Afrike. Zdravnik je bil sicer že cepljen proti covidu-19, bolezen pri njem poteka v blažji obliki. Z njim so potovali še trije, med potovanjem so se vsi večkrat testirali. Rezultati testiranj so bili negativni, tudi takoj po vrnitvi domov. Po slabšem počutju in vnovičnem testiranju so bili trije iz skupine pozitivni na južnoafriško različico, četrti potnik, ravno tako cepljen, pa negativen (znaki okužbe se niti niso razvili). Minister Poklukar je poudaril, da je bilo na terenu narejeno vse in da so bili ugotovljeni vsi visokorizični kontakti, ki so v samoizolaciji oziroma karanteni. Državljane je pozval, naj ne potujejo v tujino, če nimajo nujnih poti.

Kot je še pojasnil minister, je za južnoafriški sev trenutno znano, da se bistveno hitreje širi kot sev, ki ga imamo v največjem odstotku pri nas. Sicer pa je pri južnoafriški različici virusa še precej neznank. Minister je povedal, da nekateri viri opisujejo nekaj težje poteke bolezni. Če je nekdo koronavirus prebolel ali se je že cepil, praviloma lahko zboli z južnoafriško različico, vendar naj bi bolezen potekala v blažji obliki. Zato zaščita s cepljenjem še naprej ostaja pomembna.

»V zadnjih dneh se je trend okužb obrnil navzgor. To ni dobro,« pa je na petkovi novinarski konferenci opozoril direktor NIJZ Milan Krek. Razmere se ne slabšajo samo v obalno-kraški regiji, ampak tudi v nekaterih drugih. Gorenjska statistična regija je žal že druga najslabša tako po 14-dnevni kot 7-dnevni incidenci okužb na sto tisoč prebivalcev. Včeraj je bilo po podatkih NIJZ slovensko povprečje v 14-dnevni incidenci 504, na Gorenjskem 591, najslabše pa v obalno-kraški regiji (829).

Država je na semaforju sproščanja vladnih ukrepov v oranžni barvi (razen obalno-kraške regije), včeraj so se k pouku v razredih vrnili osnovnošolci in dijaki zaključnih letnikov.

V nedeljo so ob sicer manj testiranjih s PCR-testi ugotovili 243 novih okužb, delež pozitivnih je bil 16,7-odstoten. Včeraj je bilo hospitaliziranih 543 covidnih bolnikov, kar je trideset več kot v soboto. V intenzivni negi je bilo včeraj 91 covidnih bolnikov. Umrlo jih je 11, po včerajšnjih podatkih Covid-19 Sledilnika skupaj že 3854.

Kranjčani na hitre teste v Naklo, Šenčur in Cerklje

S kranjske občine so sporočili, da Kranjčani testiranje s hitrimi antigenskimi testi lahko opravijo tudi v občinah Naklo, Šenčur in Cerklje, da se razbremenijo čakalne vrste na lokaciji v nekdanjem Globusu. V Šenčurju testiranja za prebivalstvo opravljajo ob sredah med 9. in 13. uro v sejni sobi Doma krajanov Šenčur. Občina Naklo o terminih testiranj obvešča sproti na svoji spletni strani. V Cerkljah se testiranje izvaja v četrtek v stari lekarni od 9. do 12. ure.

V prejšnjem tednu smo v Slovenijo dobili 22.230 odmerkov cepiv Pfizerja in BioNTecha, 8400 odmerkov cepiva Moderne in 16.800 odmerkov AstraZenece. V tem tednu je predvidena dobava 19.890 odmerkov cepiva Pfizerja in BioNTecha ter 26.400 odmerkov cepiva AstraZenece.

Cepivo Pfizerja naj bi bilo v tem tednu že namenjeno za starejše od 75 let pa tudi vse starejše od osemdeset let, ki se doslej še niso cepili. S cepivom AstraZenece pa naj bi cepili posebej ranljive kronične bolnike, mlajše od 65 let, nepokretne osebe na domu ...

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/12

ponedeljek

3/5

torek

1/11

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Muke z vodo / 21:49, 11. april

Upam, da je ta novica zapoznela prvoaprilska šala.

Muke z vodo / 17:14, 11. april

Karavanke pa polne vode ja..presežena dovoljena vrednost sulfatov? Verjetno res, a ko bo gradnja zaključena bi se to dalo nekako urediti.. V...

Še letos novi trgovski center / 15:36, 11. april

Najbolj smešne so zahteve občine po zelenih površinah in zeleni strehi; sosednje stavbe so dolgočasne industrijske hale in parkirišča, kjer ...

Še letos novi trgovski center / 10:54, 11. april

Bolje bi bilo, če bi zgradili kako novo tovarno, ki bi prinašala dodano vrednost. Trgovin je že zdaj preveč.

Še letos novi trgovski center / 10:22, 11. april

To rabmo ja, vsaka vas svoj trgovski center..

Kudić meni, da je bil oškodovan / 10:21, 11. april

Jao, mutibarić ...

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !