Foto: Gorazd Kavčič, arhiv GG

Posledice tudi na trgu nepremičnin

Epidemija covida-19 zaznamuje tudi razmere na slovenskem nepremičninskem trgu. Cene so med epidemijo poskočile in se tudi v tem času še ne obračajo navzdol.

Cene nepremičnin na trgu tudi leto dni po začetku epidemije covida-19 ne padajo oziroma v nekaterih primerih še rastejo.

Kranj – Skorajda ni segmenta družbe, ki ga ne bi na tak ali drugačen način zaznamovala epidemija covida-19, in tudi trg nepremičnin ni izjema. Ukrepi, povezani s preprečevanjem širjenja bolezni, so za več tednov popolnoma ohromili trgovanje z nepremičninami, saj so nepremičninske agencije tako spomladi kot jeseni več tednov ostale zaprte. Razmeram primeren pa je bil tudi padec v prodaji nepremičnin pri nas.

Kot kaže poročilo geodetske uprave, je bilo v prvem polletju minulega leta sklenjenih nekaj več kot 13 tisoč kupoprodajnih pogodb za nepremičnine v skupni vrednosti okoli devetsto milijonov evrov. V primerjavi s prvim polletjem leta 2019 se je tako število kupoprodajnih poslov zmanjšalo za več kot četrtino, njihova skupna vrednost pa za okoli 37 odstotkov. Vendar je po spomladanskem zaprtju trg stanovanjskih nepremičnin hitro ponovno oživel. Kljub manjšemu trgovanju pa so se cene stanovanj zvišale in ponekod dosegle celo rekordne vrednosti.

Čeprav uradnega poročila za zadnje obdobje še ni, pa izkušnje nepremičninskih agentov kažejo, da tudi leto dni po začetku epidemije cene nepremičnin ne padajo oziroma v nekaterih primerih celo rastejo. Takšno stanje bo na trgu vladalo, vse dokler bo ponudba stanovanj in parcel manjša od povpraševanja.

Zagotovo pa je epidemija na trg nepremičnin vnesla dodatno negotovost, kar se pozna tudi pri ravnanju kupcev. Kot nam je povedal eden od nepremičninskih agentov, so potencialni kupci v teh razmerah previdnejši pri najemu stanovanjskega kredita in raje dvakrat premislijo, preden se odločijo za investicijo. Odločajo pa se predvsem za garsonjere, enosobna in druga manjša stanovanja, saj si številni večjo investicijo težko privoščijo. Številne panoge je namreč zaznamovala koronakriza, zato tudi varnost zaposlitve ni tako zanesljiva, kot je bilo to še pred dobrim letom.

V času, ko se je življenje (tudi šolanje in delo) v veliki meri preselilo v domače okolje, si je lasten dom torej še težje privoščiti, kot je to veljalo pred epidemijo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

oblačno
vlažnost: 74 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/12

nedelja

8/15

ponedeljek

3/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?