Danilo Kolenc

Načrtujejo velika vlaganja v razvoj

V podjetju Knauf Insulation v Škofji Loki so sprejeli načrt strateškega razvoja za naslednja desetletja, ki predvideva za okoli sto milijonov evrov vlaganj. O načrtih, ki sledijo trajnostnim načelom, je spregovoril direktor podjetja Danilo Kolenc.

V Knauf Insulation v prihodnje načrtujete več naložb: kaj bo novega?

V podjetju smo pripravili dolgoročni načrt razvoja lokacije, ki zajema prostorsko preureditev same lokacije, številne posodobitve naših proizvodnih in logističnih kapacitet, posebno pozornost pa smo namenili ozelenitvi oz. zazelenitvi območja tovarne, s poudarkom na robovih naše lokacije in v smislu zelenih prehodov med tovarno in vasjo. Gre za dolgoročni načrt razvoja lokacije, ki bo potekal po korakih. Nekatere ukrepe že izvajamo oz. jih bomo začeli izvajati v kratkem. Večina večjih posegov znotraj obstoječe lokacije pa bo izvedljiva takoj za tem, ko bo zagotovljen in realiziran obljubljeni severni tovorni dostop do naše lokacije. V praksi bo to pomenilo, da s tem v celoti umikamo sedanjo traso tovornega prometa skozi vas. V tem delu nismo odvisni od sebe, imamo pa trdna zagotovila odločilnih deležnikov, da se bo to zgodilo pa najhitrejši možni poti, pač glede na zahtevane postopke.

Kaj načrtujete na področju proizvodnje?

Predvideni so številni ukrepi v zvezi z razvojem v smislu avtomatizacije in robotizacije – tukaj naj omenim linije za avtomatsko pakiranje. To bo delavce razbremenilo težjih in monotonih del ter dvignilo produktivnost. Predvidena je tudi celovita posodobitev linije 1, pri čemer se tudi na tej liniji dosedanji energent koks menja z mnogo čistejšim plinom, podobno kot je bilo to izvedeno pred leti že na liniji 2. Poleg zmanjšanja obremenjevanja okolja bo ta modernizacija prinesla tubi boljšo izrabo surovin, višjo produktivnost in večjo varnost delovnega okolja za zaposlene. Pomemben poseg v proizvodnji je tudi ureditev deponije surovin, s čimer bodo odpravljeni občasni negativni vplivi prašenja in ropota, v tehnološkem pogledu pa zagotovljena avtomatizacija transportiranja in doziranja surovin. Na področju interne logistike predvidevamo gradnjo pokritega visokoregalnega skladišča, ki bo omogočil skrajšanje internih procesov, zmanjšal interni transport in tudi bistveno manj vplival na okolico.

Proizvodnjo ste prilagodili tudi novim razmeram koronavirusa, izdelavi izolacijskih materialov za transport cepiva. Kako ste se lahko tako hitro prilagodili okoliščinam?

Dejansko smo znotraj enega od svojih segmentov industrijskih izolacij (vakuumski izolacijski paneli – VIP), ki jih tudi sicer izdelujemo za hladilno tehniko, skupaj z našim partnerjem razvili visokoizolacijsko sredico z izboljšano toplotno izolativnostjo. Take panele naš partner ponudi v obliki medicinskih izolacijskih zabojnikov proizvajalcem cepiv oz. njihovim izvajalcem logističnih storitev, ki dostavljajo cepivo za COVID-19 naročnikom po vsem svetu. Znano namreč je, da mora biti transport tega cepiva v kontroliranem okolju izjemno nizkih temperatur. Poleg tega so zaradi povišane izolativnosti stene teh zabojnikov zdaj lahko tanjše, s tem pa se lahko vanj naloži večja količina odmerkov. Produkt je rezultat skupnega razvoja, opravljenega v zelo kratkem času, kar nam je omogočila naša hitra odzivnost, prilagodljivost in strokovnost.

Kako so vaša vlaganja povezana z energetskimi in okoljskimi cilji? Ali načrtujete tudi novosti, ki bodo zmanjšale izpuste, saj vas okolica še vedno dojema kot velikega onesnaževalca?

Strategija našega podjetja, ki jo sicer sestavljajo štirje stebri, med katerimi je najpomembnejše prav končno brezoglično poslovanje, gre točno v smeri strategije našega dolgoročnega načrta. In kot je bilo že navedeno, je zmanjšanje obremenjevanja okolja eden glavnih ciljev tega načrta. Pri tem imamo v mislih tako izpuste kot tudi hrup. Zmanjšan bo vpliv tako hrupa iz proizvodnje kot tudi vpliv transportnega hrupa. Ko omenjam strategijo, lahko navedem še preostale tri stebre trajnostne strategije podjetja: skrb za ljudi – tako za zaposlene kot tudi lokalno skupnost – in krožno gospodarstvo, četrti cilj pa gre v smeri izboljševanja naših produktov na način, da bomo s pomočjo svojih izolacijskih rešitev zagotavljali boljše, bolj trajnostne in človeku prijazne stavbe.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 59 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/12

nedelja

8/15

ponedeljek

3/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?