Utrinek z vaje za predstavo lepe vide lepo gorijo / Foto: Eva Belčič

V čakanju na premiere

V Prešernovem gledališču uprizoritev Srečko Kosovel KONS: NOVI DOBI pripravljena za premiero, predstava lepe vide lepo gorijo sredi ustvarjalnega procesa, za 8. marec monodrama Večja od vseh

Kranj – Gledališke in koncertne dvorane so že štiri mesece zaprte za publiko in avditoriji – v Slovarju slovenskega knjižnega jezika veljajo za prostor za poslušalce, gledalce – še vedno samevajo. To pa ne velja za avditoriju nasprotno stran – za oder. V gledališčih v skladu z veljavnimi priporočili in ukrepi ob pandemiji v omejenem obsegu in načinih potekajo vaje za predstave, pod enakimi pogoji v koncertnih dvoranah manjši glasbeni sestav v živo odigra spletni nastop, v zadnjem času pa na podoben način z živimi prenosi po spletu gledališča v nakup ponujajo nekatere svoje predstave.

Ena od platform, ki ponujajo tovrstna spletna doživetja, se imenuje Tretji oder. Prešernovo gledališče Kranj na njej ponuja enoosebno gledališko igro Roka Vilčnika - rokgreja Večja od vseh v režiji Alena Jelena. Predstavo si z svojega najljubšega domačega sedeža lahko ogledate ob mednarodnem dnevu žena 8. marca ob 20. uri, in sicer v živo, v neposrednem spletnem prenosu z malega odra Stolpa Škrlovec. Protagonistka, ki jo je upodobila odlična Vesna Slapar, je v vlogi odrasle Pike Nogavičke prisiljena odrasti v vseh pogledih. Pege si zdaj prekriva s pudrom, nosi visoke pete, proda vilo Čira Čara, se preseli v garsonjero in začne iskati službo … vmes se seveda tudi nesrečno zaljubi.

V Prešernovem gledališču so monodramo ponudili iz več razlogov: ker gre za uspešnico, ker je ena tistih predstav, ki bi v času zapore zagotovo imela veliko ponovitev, in tudi zato, ker je na odru le ena igralka. »Direktorji smo ostali brez jasnih navodil za delo razen tega, da skrbimo za upoštevanje priporočil NIJZ in sprejetih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s covidom-19. Glede na to je igranje predstav – in njihovo 'streamanje' (živi prenosi) – v tem času odvisno od tega, ali se celotna igralska ekipa strinja s hitrimi testi, igranjem brez mask in s tem tveganjem za okužbo. Uradno sta maska in distanca predpisani, zato direktorji ne moremo nikogar 'prisiliti' v testiranje in igranje brez mask,« je ob svoji odločitvi jasna direktorica gledališča Mirjam Drnovšček.

To je tudi razlog, da se v gledališču niso odločali za tako imenovane spletne premiere. V izteku lanskega leta so že pripravili uprizoritev Srečko Kosovel KONS: NOVI DOBI, ki jo je režiser Žiga Divjak priredil tako, da igralska ekipa nosi posebne zaščitne »skafandre« in bodo igralci lahko igrali brez razdalje, ko bodo gledališča seveda spet odprta za javnost. Predstava kot taka pa ni primerna za spletni prenos.

Trenutno v skladu s priporočili NIJZ in ukrepi, ki jim sledijo v gledališču, potekajo vaje za predstavo lepe vide lepo gorijo dramatičarke Simone Semenič v režiji Maše Pelko. Predstavo pripravlja mlada ustvarjalna ekipa z igralci Vesno Jevnikar, Darjo Reichman, Vesno Slapar, novo igralko v kranjskem gledališču Dorotejo Nadrah, Miho Rodmanom, Aljošo Ternovškom ter gostjo Gajo Filač. Interno premiero predvidevajo v drugi polovici marca, za javnost pa seveda, ko bodo dvorane spet lahko odprle svoja vrata.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 58 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-2/15

sobota

6/12

nedelja

8/15

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Kranj, 10. april 2021

Srečanje Medobčinskega društva invalidov Kranj

PRIREDITVE / Gorenjska, 10. april 2021

O literaturi med letoma 1970 in 1980

OBVESTILA / Kranj, 10. april 2021

Srečanje Medobčinskega društva invalidov Kranj

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?