Odločal bo občinski svet

V občini Naklo bodo o osnutkih pokrajinske zakonodaje najprej razpravljali na odborih, potem pa bo imel zadnjo besedo občinski svet.

Naklo – Pretekli teden se je občinski svet v Naklem seznanil z osnutki pokrajinske zakonodaje v Sloveniji in se tako vključil v razpravo, ki jo je državni svet začel lani novembra in jo namerava skleniti do 1. julija letos. Načrt predvideva, da bi o dopolnjenem osnutku jeseni ponovno odločali po občinah. Če bo večinsko sprejet, ga bo obravnaval in sprejemal državni zbor. Drugo leto, ki bo zaradi volitev poslancev državnega zbora in predsednika republike »super volilno leto«, bi lahko volili tudi organe novoustanovljenih pokrajin.

Tak načrt je nakelskim občinskim svetnikom po video zvezi pretekli teden pojasnjeval predsednik državnega sveta Alojz Kovšca in poudaril, da v razpravi ne gre za pritiske z vrha, ampak za partnerski dialog med državo in lokalnimi skupnostmi in za iskanje čim širšega soglasja. Osnova za razpravo in finančne izračune je predlog za ustanovitev desetih pokrajin, poleg njih pa naj bi statusa pokrajin dobili tudi največji mesti Ljubljana in Maribor. Občine in nove pokrajine se ne bodo financirale iz istega vira, sedanje pristojnosti občin pa bodo ostale nespremenjene. Za vse naloge, ki jih bo država prenesla na nove pokrajine, bo ta zagotovila tudi sredstva. Predsednik Kovšca je povedal, da bo oblikovanje druge stopnje lokalne samouprave oziroma ustanovitev pokrajin – Gorenjska ima prav vse pogoje za samostojno pokrajino – preprečila centralizacijo države in zagotovila enakomernejši razvoj vseh delov države, saj preveč ljudi iz tako imenovane »periferije« išče delo v večjih krajih. Značilnosti osnutkov pokrajinske zakonodaje in postopen prenos pristojnosti na nižjo raven je po video zvezi pojasnjeval tudi dr. Boštjan Brezovnik iz Inštituta za lokalno samoupravo in odgovarjal na vprašanja svetnikov. Njih je zanimalo, ali bodo po ustanovitvi pokrajin še delovale sedanje upravne enote, kako bo po novem s skrbjo za ceste in kakšno bo po novem črpanje evropskih sredstev, saj je sedaj Slovenija razdeljena na dve regiji: razvitejšo zahodno in manj razvito zahodno. Dr. Brezovnik je pojasnil, da bodo postale upravne enote in v njih zaposleni del pokrajinskih uprav, tako da ne bo dvotirnega upravnega sistema. Država bo po predlogu pokrajinske zakonodaje skrbela za avtoceste in hitre ceste, skrb za regionalne ceste pa bo prenesena na pokrajine. Sistem skrbi za občinske ceste naj bi ostal enak. Ker je Slovenija plačnica v evropski proračun, delitev na dve regiji ni več potrebna in bo prejemala pomoč tako kot vse druge razvite članice Evropske unije.

Občinski svet je sklenil, da bodo osnutke pokrajinske zakonodaje najprej obravnavali odbori, o njih pa bo odločal občinski svet.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

zmerno oblačno
vlažnost: 70 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

0/12

sobota

4/10

nedelja

5/10

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. april 2021

O literaturi med letoma 1980 in 1990

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

RAZSTAVE / Tržič, 5. maj 2021

Veder polet v veliki svet – že 120 let

 

 
 

 

 
 
 

Jeseniški župan razrešil podžupana / 12:16, 16. april

Tist k bo dal pobudo in izpeljal projekt za sežig teh smeti z moderno sežigalnico se še ni rodil al kako?
Ni interesa ne na levi ne na desni strani, že vedo zakaj..

Vrhunec, a brez navijačev / 12:11, 16. april

Ajde PLAVŽARJI, u soboto za finale strest makaronarje !!

Boj za slovenski finale / 08:08, 16. april

V SOBOTO ODPRETI TRIBUNO V PODMEŽAKLI !!!
Obljubimo, da bomo pili samo vodo in jedli prleške sendviče!

Šef policije sprejel rešitelje / 18:50, 14. april

Iskrene čestitke in globoko spoštovanje.
Hvaležnosti pa ni mogoče ubesediiti. HVALA ker ste. <3

Vrtičke pri Tušu odstranili / 18:15, 14. april

Edino pravilno, ker tist ni blo za nkamor res

Vrtičke pri Tušu odstranili / 16:24, 14. april

Pravilno, nej se zadeva uredi drugače, tole ob glavni cesti res ciganarija...

Center bo zaživel konec leta / 23:22, 13. april

Upajmo, da bo streha tesnila bolje kot na Radovljiški knjižnici. Energetsko bo sigurno bolj učinkovita. Lep projekt.