Ko nekdo med hitro hojo, tekom ali kolesarjenjem hitro diha, kašlja ali kiha, iz sebe izpusti kapljice z večjo silo. A tudi tisti, ki samo diha, pušča oblak izdihanih kapljic. Delčki sline v kapljicah se v obliki nevidnega oblaka lahko prenesejo na osebo, ki se rekreira za njim.

Za rekreativcem ostane oblak izdihanih kapljic

Najverjetnejši prenos okužbe je, če sta sprehajalca, tekača ali kolesarja postavljena neposredno drug za drugim. Pri prehitevanju se je treba izogniti oblaku aerosolov.

Najverjetnejši prenos okužbe je, če sta sprehajalca, tekača ali kolesarja postavljena neposredno drug za drugim. Na podlagi ugotovitev simulacij so raziskovalci prišli do sklepov: če se osebe premikajo v liniji ena za drugo, bi morala biti razdalja pri hoji od štiri do pet metrov, pri teku in počasnem kolesarjenju pa deset metrov.

Varna telesna razdalja med ljudmi naj bi v času covida-19 znašala najmanj od 1,5 do dva metra. Kot pravi diplomirana fizioterapevtka Jasna Harej iz Zdravstvenovzgojnega centra Jesenice, se novi koronavirus prenaša kapljično oziroma z mikro kapljicami sline. Ko oseba kiha, kašlja in tudi diha, oddaja majhne kapljice, nevidne prostemu očesu, na katere se virus veže in prenaša naprej. Oseba se okuži, ko vdihne te kapljice ali se jih dotakne z rokami in potem seže po nosu in očeh. Varna telesna razdalja od 1,5 do dva metra je določena kot meja, čez katero se te kapljice več ne širijo.

Zadeva pa se zaplete v primeru gibanja. "Ko nekdo med hitro hojo, tekom ali kolesarjenjem hitro diha, kašlja ali kiha, iz sebe izpusti kapljice z večjo silo. A tudi tisti, ki samo diha, pušča oblak izdihanih kapljic. Delčki sline v kapljicah kratek čas ostanejo v zraku kot aerosol in se v obliki nevidnega oblaka lahko prenesejo na osebo, ki se rekreira za njim," opozarja.

Belgijski in nizozemski raziskovalci so na simulacijah raziskovali, koliko delcev sline izloči oseba v času gibanja med hojo in tekom. Simulacija je potekala z različnih zornih kotov in brez prisotnosti vetra: ko sta dve osebi vzporedno druga ob drugi, ko sta neposredno druga za drugo in druga za drugo v diagonalni liniji. Študija je ugotavljala izpostavljenost druge osebe drobnim kapljicam, ki jih izloča prva oseba. Simulirali so hojo s hitrostjo štiri kilometre na uro in tek s hitrostjo 14,4 kilometra na uro.

"Simulacije so pokazale, da je najmanj verjeten prenos virusa v primeru, ko osebi hodita ali tečeta druga ob drugi, če veter ni premočen. V tem primeru ostanejo kapljice na oblačilih. Tudi ob diagonalnem položaju je manjša verjetnost prenosa kapljic. Najverjetnejši prenos okužbe je, če sta sprehajalca, tekača ali kolesarja postavljena neposredno drug za drugim," navaja Harejeva.

Na podlagi ugotovitev simulacij so raziskovalci prišli do sklepov: če se osebe premikajo v liniji ena za drugo, bi morala biti razdalja pri hoji od štiri do pet metrov, pri teku in počasnem kolesarjenju deset metrov in pri hitrem kolesarjenju dvajset metrov. Pri prehitevanju se moramo pravočasno postaviti izven linije, da s tem pridemo iz oblaka aerosolov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

zmerno oblačno
vlažnost: 70 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

0/12

sobota

4/10

nedelja

5/10

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. april 2021

O literaturi med letoma 1980 in 1990

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

RAZSTAVE / Tržič, 5. maj 2021

Veder polet v veliki svet – že 120 let

 

 
 

 

 
 
 

Jeseniški župan razrešil podžupana / 12:16, 16. april

Tist k bo dal pobudo in izpeljal projekt za sežig teh smeti z moderno sežigalnico se še ni rodil al kako?
Ni interesa ne na levi ne na desni strani, že vedo zakaj..

Vrhunec, a brez navijačev / 12:11, 16. april

Ajde PLAVŽARJI, u soboto za finale strest makaronarje !!

Boj za slovenski finale / 08:08, 16. april

V SOBOTO ODPRETI TRIBUNO V PODMEŽAKLI !!!
Obljubimo, da bomo pili samo vodo in jedli prleške sendviče!

Šef policije sprejel rešitelje / 18:50, 14. april

Iskrene čestitke in globoko spoštovanje.
Hvaležnosti pa ni mogoče ubesediiti. HVALA ker ste. <3

Vrtičke pri Tušu odstranili / 18:15, 14. april

Edino pravilno, ker tist ni blo za nkamor res

Vrtičke pri Tušu odstranili / 16:24, 14. april

Pravilno, nej se zadeva uredi drugače, tole ob glavni cesti res ciganarija...

Center bo zaživel konec leta / 23:22, 13. april

Upajmo, da bo streha tesnila bolje kot na Radovljiški knjižnici. Energetsko bo sigurno bolj učinkovita. Lep projekt.