Metka Knific Zaletelj, nova načelnica Upravne enote Kranj / Foto: arhiv GG

Želim razviti pozitivno okolje

Upravno enoto Kranj po novem vodi dr. Metka Knific Zaletelj, nazadnje direktorica občinske uprave v Tržiču – od novembra 2017 do januarja 2021–, pred tem je deset let vodila Ljudsko univerzo Tržič.

Kranj – »Želim razviti pozitivno okolje, v katerem bodo zaposleni z zadovoljstvom prihajali na delo, uspešno delali in dobro vzdušje prenašali na stranke. Sledili bomo strokovnemu, zakonitemu in transparentnemu delovanju upravne enote, skladno s pravili stroke in navodili ministrstev, katerih področje dela pokriva upravna enota,« pravi Metka Knific Zaletelj, ki je s februarjem prevzela vodenje Upravne enote (UE) Kranj. Novega načelnika tretje največje upravne enote v državi z 79 zaposlenimi so sicer iskali vse od septembra lani, ko se je po poteku petletnega mandata poslovil Matjaž Dovžan. Zadnje mesece je UE Kranj kot vršilka dolžnosti načelnice vodila Renata Kozan.

Kranjska upravna enota se je lani v središču pozornosti znašla zaradi porasta izdaje enotnih dovoljenj za bivanje in delo državljanom tretjih držav. Kranjski mestni svetniki so septembra celo sklenili, da pristojnim ministrstvom predlagajo odreditev izrednega inšpekcijskega nadzora nad delom UE Kranj, Zavoda za zaposlovanje Kranj in Centra za socialno delo Kranj za zadnjih pet let in revizijo spornih postopkov v zvezi s tujci iz držav, ki niso članice Evropske unije. »Upravna enota mora odločati v skladu z Zakonom o tujcih in dovoljenje za prebivanje v RS izdati, če tujec izpolnjuje pogoje, ki so z zakonom določeni za izdajo posamezne vrste dovoljenj za prebivanje. Pričakujemo, da bodo v kratkem sprejete ustrezne zakonodajne spremembe, ki bodo zaostrile pogoje za pridobitev dovoljenja. Trenutno je v reševanju večje število zadev, zato bo treba preveriti, kako bi z drugačno organizacijo dela oz. s kadrovskimi prerazporeditvami lahko zagotovili čim bolj tekoče in ažurno vodenje postopkov na področju migracij,« je povedala Knific Zaleteljeva.

Na UE Kranj bo sicer letos prioriteta usposobitev vseh referentk za izdajo osebnih izkaznic, potnih listin in vozniških dovoljenj. Kot pojasnjuje nova načelnica, prihodnje leto poteče 15 tisoč osebnih izkaznic oziroma dobrih 60 odstotkov več kot letos in 8 tisoč potnih listin, kar je dobrih 160 odstotkov več kot letos. Dne 19. januarja 2023 poteče tudi rok za zamenjavo starih (rožnatih) vozniških dovoljenj za nova polikarbonska, zato ocenjujejo, da bo do tedaj treba zamenjati še približno 20 tisoč vozniških dovoljenj. To je bistveno več kot lani, ko je bilo podaljšanih 3705 vozniških dovoljenj. »Zaradi zagotovitve nemotenega dela v tem in prihodnjem letu je treba organizacijo dela postopoma prilagoditi potrebam dela in usposobiti čim večje število uslužbencev za izvajanje navedenih postopkov. S tem namenom smo k reorganizaciji referentskega dela že pristopili,« je razložila sogovornica.

Reorganizacija dela v okviru celotne upravne enote in prilagajanje dela z morebitnimi začasnimi premestitvami ali prerazporeditvami nalog bosta potrebna tudi zaradi vedno večjega števila predlogov za uvedbo postopka ugotavljanja prebivališča, ki prihajajo s strani izvršiteljev, sodišč in fizičnih oseb, v zadnjem obdobju pa v povečanem obsegu tudi od policije, ugotavlja Knific Zaleteljeva. »Ob tem narašča število postopkov preverjanja resničnosti prijave, saj referentke zaradi dvoma, da bo posameznik prebival na določenem naslovu, kadar je na tem naslovu že večje število prijavljenih oseb, podajo predlog za uvedbo postopka preverjanja resničnosti prijave,« je pojasnila.

Na področju denacionalizacije je bilo na UE Kranj vloženih 1549 zahtev, od teh je pravnomočno rešenih 1542, kar predstavlja 99,55 odstotka, na prvi stopnji so bile v celoti rešene še štiri zadeve več. Reševanje še preostalih denacionalizacijskih zadev in čimprejšnji zaključek tega projekta po besedah nove načelnice ostaja prioritetna naloga UE Kranj.

Glede upravnih postopkov na področju okolja (gradbena in uporabna dovoljenja, legalizacije objektov, razlastitve, služnosti v javno korist ...), katerih čas reševanja se je zaradi epidemije in posledično okrnjene kadrovske zasedbe podaljšal, Knific Zaleteljeva napoveduje, da se bodo trudili te postopke v prihodnje voditi čim bolj tekoče. Pri tem poudarja, da bodo postopki vodeni zakonito ob upoštevanju veljavnih predpisov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

zmerno oblačno
vlažnost: 70 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

0/12

sobota

4/10

nedelja

5/10

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. april 2021

O literaturi med letoma 1980 in 1990

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

RAZSTAVE / Tržič, 5. maj 2021

Veder polet v veliki svet – že 120 let

 

 
 

 

 
 
 

Jeseniški župan razrešil podžupana / 12:16, 16. april

Tist k bo dal pobudo in izpeljal projekt za sežig teh smeti z moderno sežigalnico se še ni rodil al kako?
Ni interesa ne na levi ne na desni strani, že vedo zakaj..

Vrhunec, a brez navijačev / 12:11, 16. april

Ajde PLAVŽARJI, u soboto za finale strest makaronarje !!

Boj za slovenski finale / 08:08, 16. april

V SOBOTO ODPRETI TRIBUNO V PODMEŽAKLI !!!
Obljubimo, da bomo pili samo vodo in jedli prleške sendviče!

Šef policije sprejel rešitelje / 18:50, 14. april

Iskrene čestitke in globoko spoštovanje.
Hvaležnosti pa ni mogoče ubesediiti. HVALA ker ste. <3

Vrtičke pri Tušu odstranili / 18:15, 14. april

Edino pravilno, ker tist ni blo za nkamor res

Vrtičke pri Tušu odstranili / 16:24, 14. april

Pravilno, nej se zadeva uredi drugače, tole ob glavni cesti res ciganarija...

Center bo zaživel konec leta / 23:22, 13. april

Upajmo, da bo streha tesnila bolje kot na Radovljiški knjižnici. Energetsko bo sigurno bolj učinkovita. Lep projekt.