Foto: Gorazd Kavčič

Ob prazniku večina dogodkov na spletu

Pandemija letos narekuje nekoliko drugačno zaznamovanje 8. februarja, slovenskega kulturnega praznika. Dogodkov po vsej Gorenjski sicer ne bo manjkalo, večinoma pa se bodo zvrstili na spletu.

V Narodni in univerzitetni knjižnici so pridobili Prešernov rokopis pesmi Sveti Senanus. Gre za prvi izvirni in avtentični pesnikov rokopis pesmi, ki ga hranijo v NUK-u. Pridobitev, ki dopolnjuje bogato zakladnico Prešernovih rokopisov v nacionalni knjižnici, je napisana v bohoričici z značilno Prešernovo pisavo, na koncu je njegov podpis v gajici. 

Kranj – Glede na čas, ki sta ga zaznamovali epidemija covida-19 in negotovost, ki jo razmere prinašajo, želi državna proslava ob slovenskem kulturnem prazniku z naslovom Up budi! pokazati, da sta človeška ustvarjalnost in kultura tisto, na kar se lahko naslonimo v času preizkušnje. Skozi filmsko govorico in s programom, ki so ga sooblikovali tudi nekateri dosedanji nagrajenci, bodo počastili prejemnike nagrad Prešernovega sklada ter Prešernova nagrajenca za leto 2021. Preplet kulturnega programa in osrednje slovesnosti v Narodni galeriji bo na sporedu v nedeljo, 7. februarja, ob 20. uri na prvem programu TV Slovenija.

Kljub temu da Prešernov smenj v Kranju letos v živo odpade, pa ta ne po izostal – s številnimi virtualnimi dogodki se bo odvijal predvsem na spletu. Na kulturni dan, 8. februarja, ga bodo svečano odprli ob 11. uri, ko bo v posnetku na Zoomu potekala recitacija Zdravljice v izvedbi igralskega ansambla Prešernovega gledališča. Ob 13. uri bo na spletu predavanje ddr. Verene Vidrih Perko o arheoloških najdbah, ki so potrdile poetično zrenje slovenske preteklosti Franceta Prešerna. Poklice in osebe, ki se skrivajo za letoš­njimi Prešernovimi nagrajenci, bo mladim predstavil Nik Škrlec.

Dolgoletna stalnica je Shod muz na kranjskem Parnasi oziroma srečanje s Prešernovimi nagrajenci in nagrajenci Prešernovega sklada v Prešernovem gledališču. Pogovor z njimi bo tudi tokrat vodila publicistka Patricija Maličev, ogledali pa si ga boste lahko na spletu ob 17. uri. Portreti nagrajencev, kot jih je v fotografski objektiv ujel Tone Stojko, bodo predstavljeni v ulični galeriji Galerija na mestu pred Mestno knjižnico Kranj ter v Galeriji Prešernovih nagrajencev. Na spletu bo ob 19. uri sledil posnetek predstave Nede R. Bric Dr. Prešeren. Prav tako na spletnem kanalu Prešernovo gledališče Kranj na Youtubu bo ob 21. uri še posnetek sodobne drame Gorana Vojnovića Rajzefiber. Ob 20. uri bo na spletu v organizaciji Layerjeve hiše mogoče spremljati glasbeno-pripovedovalski večer za odrasle Zgodbe o smrti in ljubezni v izvedbi Renate Lapanja (Bakalina) in Andrea Pandolfa. V Mali galeriji bodo na ogled najnovejša dela iz ateljeja ducata članov Likovnega društva Kranj.

Na spletnih straneh Zavoda za kulturo in turizem Kranj bo na ogled virtualna razstava različnih upodobitev Franceta Prešerna, kot so ga po njegovi smrti poskušali upodobiti številni slikarji, kiparji, ilustratorji, karikaturisti in ustvarjalci stripov. Prešernov smenj vsa leta spremljajo tudi recitacije Prešernovih pesmi, katerih posnetke so v preteklih dneh pošiljali ljubitelji poezije. V mestu bo v sicer zmanjšanem obsegu med 9. in 15. uri na voljo tudi sejemska ponudba.

Virtualno Po poti kulturne dediščine

Tradicionalnega pohoda po Poti kulturne dediščine Žirovnica letos ne bo, so se pa v Zavodu za turizem in kulturo Žirovnica odločili za virtualno različico dogodka. Na spletni strani www.visitzirovnica.si, na Facebooku in Youtubu se bo začel 8. februarja ob osmi uri zjutraj, vodnik po poti bo animirani lik Franceta Prešerna, za pester kulturni program pa bodo poskrbeli Aleksander Mežek, Boštjan Gorenc - Pižama, Rok Terkaj - Trkaj, Irena in Leon Leskovšek in Mešana pevska skupina Dr. France Prešeren Žirovnica. V pozdravnem govoru bo obiskovalce spletne strani nagovoril župan Občine Žirovnica Leopold Pogačar, nastopili pa bodo tudi otroci iz Osnovne šole Žirovnica. Rdeča nit letošnjega praznika bo kultura dialoga.

Čitavniški večer

Na Jesenicah pripravljajo spletni Čitavniški večer, ki se bo začel 8. februarja ob 18. uri na kanalu Gledališča Toneta Čufarja na Youtubu. Večer je režiral Matjaž Koman, podelili pa bodo tudi priznanje Zveze kulturnih društev Jesenice, ki ga bo prejela Štefanija Muhar.

Kulturni maraton

Občina Kamnik, Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik in Dom kulture Kamnik v sodelovanju s kamniško izpostavo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, nevladnimi organizacijami, ki delujejo na področju kulture, in Mladinskim centrom Kotlovnica letos pripravljajo kar dvodnevno praznovanje kamniške kulture. Prvi dan, 7. februarja, bo ob 18. uri na ogled osrednji dogodek, ki bo v Domu kulture Kamnik sicer potekal v živo, a brez gledalcev, si ga bo pa mogoče ogledati na spletnih kanalih Občine Kamnik. Drugi dan, 8. februarja, pa bodo ob 12. uri začeli pravi kulturni maraton. V osmih urah programa, ki ga boste lahko nepretrgoma spremljali na različnih kanalih, bodo gostili več deset gostov, ki so tako ali drugače povezani s kamniškim kulturnim ustvarjanjem, organizacijo prireditev ali kulturno politiko.

Virtualna proslava in razstava v živo

Občina Radovljica skupaj z območno izpostavo javnega sklada RS za kulturo in glasbeno šolo pripravlja virtualno proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku. Ogled proslave bo na občinskih spletnih straneh mogoč od sobote, 6. februarja, od 19. ure. V kulturnem sporedu proslave bodo nastopili učenci Glasbene šole Radovljica ter igralka, pisateljica, pesnica in učiteljica Nataša Konc Lorenzutti z recitacijami Prešernovih pesmi.

Proslava je nastala na pobudo območne izpostave javnega sklada za kulturne dejavnosti, zato bo povezava do virtualne proslave objavljena tudi na spletnih straneh Občine Bled in Občine Bohinj ter prek spletnih vabil, aktivirana pa bo 7. februarja od 19. ure dalje.

V Galeriji Šivčeva hiša v Radovljici pa v počastitev praznika odpirajo razstavo del akademske slikarke Klementine Golija. Na ogled bo do 8. aprila, v živo od torka do petka od 10. do 12. ure in od 16. do 18. ure pa tudi na spletni strani Muzejev radovljiške občine www.mro.si.

Kultura na hladnem

KUD Jaka Rabič Dovje - Mojstrana vabi na ogled osrednje občinske proslave ob slovenskem kulturnem prazniku, letos bo ta virtualna z naslovom Kultura na hladnem. S pesmimi domačih avtorjev Rade Polajnar in Franja Potočnika ter člani igralske skupine Dovškega odra vas bodo popeljali po nekaterih kotičkih vasi. Za spremno besedilo sta poskrbela Metka Kern Trček in Marsel Gomboc, ki se podpisuje tudi pod režijo. Prireditev bo na profilu KUD Jaka Rabič in Turističnega društva Dovje - Mojstrana na Facebooku ter na televiziji ATM na ogled v nedeljo, 7. februarja, ob 20. uri, v ponedeljek, 8. februarja, ob 10. uri, 18.15 in 20. uri ter še v torek, 9. februarja, ob 10. uri.

V živo z Loškega odra

V Škofji Loki bodo slovenski kulturni praznik zaznamovali v ponedeljek ob 19. uri z neposrednim prenosom z Loškega odra. Občina Škofja Loka in Kulturno društvo Loški oder vabita k ogledu prireditve na spletu. Spremljati jo bo mogoče na spletnih profilih Občine Škofja Loka in Loškega odra na Facebooku. Na njej bo o pomenu kulturnega praznika spregovoril gledališki režiser Milan Golob, kulturni program pa bodo pripravili člani ansambla Loškega odra. Na Mestnem trgu, v Sokolskem domu in Oknu Loške hiše pa bodo ob tej priložnosti na ogled razstave fotografij, plakatov in kostumov Loškega odra. Razstave bodo na ogled do 12. marca.

Poezija iz Mehurčkov

Tudi v Medvodah bo letošnja osrednja občinska slovesnost v počastitev slovenskega kulturnega praznika potekala virtualno. Njen naslov je Poezija iz mehurčkov, predvajana bo na TV Medvode, spletnih kanalih Občine Medvode in Javnega zavoda Sotočje Medvode pa v nedeljo, 7. februarja, ob 19.30. V živo je na prireditvenem prostoru Tržnice Medvode na ogled razstava literarnih del, katerih rdeča nit je stik v vseh pomenih besede. Postavljena bo do 8. marca.

Po poteh Franceta Prešerna

Tak je naslov spletne akademije ob kulturnem prazniku Občine Šenčur, katere posnetek bo na spletni strani občine premierno na ogled na predvečer praznika v nedeljo ob 19. uri, moč pa si ga bo ogledati tudi kasneje. Dogodek so v obliki kratkih filmskih posnetkov z recitali pripravili v KUD Valentin Kokalj Visoko. Pot se začne v Vrbi, pred Prešernovo hišo in cerkvijo sv. Marka. Nadaljuje se na polju s kuliso gora v ozadju. Njegovo šolanje so simbolično upodobili pred staro šolo (ne v Ribnici). Tako kot je Prešerna vodila pot po železnici, so naslednji prizor posneli na železniških tirih. Pot se nadaljuje v Ljubljani pri kipu na Tromostovju, nato pa še v Kranju na Plečnikovih stopnicah z zaključkom v Prešernovem gaju pri pesnikovem nagrobniku. Pod scenarij in režijo se je podpisala Petra Kranjec, sodelovali pa so: Frenk Kranjec, Kristjan Sitar, Vesna Čulig, Aleksander Gašperlin in Nataša Gros. Posamezne postaje je povezoval Aleksander Pozvek, filme posnel Klemen Golob, za organizacijo pa je poskrbela Staša Pavlič.

V Tržiču priložnost za skupno praznovanje

Tržiška kulturna društva so svojo ustvarjalnost v minuli sezoni predstavila na spletnih omrežjih. Ob prazniku kulture vas vabijo k ogledu katerega od dogodkov (od plesnih predstav in koncertov do likovnih ter fotografskih razstav in delavnic) ali filmov v ciklusu Filmski portreti tržiških ljubiteljskih kulturnikov, ki jih objavljajo na spletni strani Zveze kulturnih organizacij Tržič oziroma na spletnih mestih društev. Tržiški muzej pa pripravlja spletni kviz »Kako dobro poznate Tržič?«. Ob dobrem rezultatu – več kot osemdeset odstotkov pravilnih odgovorov – pridobite kodo za brezplačno vstopnico, ki velja od 8. do 28. februarja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 59 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/12

nedelja

8/15

ponedeljek

3/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?