Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je dejala, da je vložitev interpelacije pričakovala. / Foto: arhiv GG

Interpelacijo vložili, nezaupnico bodo v sredo

Interpelacija Kustečeve

Poslanci Levice, LMŠ-ja, SD-ja in SAB-a so v sredo vložili interpelacijo ministrice za izobraževanje Simone Kustec, svoje očitke ministrici pa so strnili v dvajset točk. Med drugim ji očitajo nestrokovne in škodljive politike na področju organizacije vzgoje in izobraževanja v času epidemije, kar je po njihovem povzročilo najdaljše zaprtje šol in vrtcev v Evropi ter s tem dolgoročno in dolgotrajno škodo za šolajoče. Kustečeva je v odzivu odgovorila, da bo interpelacija priložnost, da ponovno pojasni aktivnosti ministrstva v času trajanja njenega mandata. »Zgolj in samo z dejstvi bom pokazala, kaj vse smo skupaj s sodelavci na ministrstvu in v sodelovanju z zunanjimi skupinami dosegli in prepotrebnega premaknili za nadaljnji razvoj na polju vzgoje in izobraževanja ter športa v slabem letu,« je navedla. Opozicija napoveduje tudi vložitev interpelacije ministra za kulturo Vaska Simonitija.

Vnovična vložitev konstruktivne nezaupnice

Državni poslanci bodo še pred interpelacijo ministrice za izobraževanje Simone Kustec odločali o konstruktivni nezaupnici aktualni vladi Janeza Janše, ki jo bo po napovedi predsednika DeSUS-a in verjetnega kandidata za mandatarja za sestavo nove vlade Karla Erjavca koalicija KUL vložila v sredo prihodnji teden. Erjavec je pojasnil, da bodo nezaupnico tokrat vložili z desetimi podpisi poslancev, kolikor jih je potrebnih po poslovniku državnega zbora. Sam ne vidi potrebe, da bi ponovno dokazovali, da ima ta koalicija najmanj 42 glasov, ker da bo glasovanje pokazalo, da ima KUL potrebno večino za oblikovanje nove vlade. V DeSUS-u napovedujejo, da bodo konstruktivno nezaupnico podprli vsi štirje njihovi poslanci. To je ta teden vodja poslanske skupine Franca Jurša sporočil tudi premierju Janezu Janši, ki je prejšnji teden njihovo stranko pozval, naj se odločijo glede sodelovanja z vlado, v kateri ima DeSUS še vedno kmetijskega ministra Jožeta Podgorška. Jurša je premierju še zagotovil, da DeSUS v nobenem primeru ne namerava biti ekstremna opozicija.

Pahorja zavrnili v treh strankah

Predsednik republike Borut Pahor je v ponedeljek predsednike parlamentarnih strank povabil na srečanje, na katerem bi rad preveril stališča o svojem predlogu, da bi bilo dobro, da bi stranke dosegle strinjanje o osredotočenju na spopad z epidemijo, okrevanje po njej in predsedovanje EU. Povabila nista sprejela Marjan Šarec (LMŠ) in Luka Mesec (Levica). Oba sta Pahorju očitala, da je v desetih mesecih vlade Janeza Janše molčal ob poskusih uničevanja pravnega reda in preseganja vladnih pooblastil. Šarec je Pahorju predlagal, naj se raje temeljito pogovori z Janšo. Tudi iz DeSUS-a so Pahorja obvestili, da se srečanja ne bodo udeležili, ker zaradi skorajšnje vložitve konstruktivne nezaupnice predlagan sestanek v tem trenutku ni najbolj primeren. Predsednik republike je prejete košarice komentiral z besedami, da lahko načelno zavračanje dialoga vodi v izključevanje, glede srečanja pa ima sicer visoka pričakovanja. Skupina vidnih posameznikov iz družbeno-političnega življenja (med drugim Franjo Bobinac, Janez Šušteršič, Kristijan Musek Lešnik, Žiga Turk, Igor Masten, Matej Avbelj, Romana Jordan in Marko Noč) pa je ta teden politiko, medije in mnenjske voditelje pozvala k umiritvi strasti, preseganju delitev in skupnemu reševanju izzivov.

Ovadbo zoper Prešička zavrgli

Državno tožilstvo je januarja zavrglo kazensko ovadbo zoper nekdanjega ministra za kulturo Dejana Prešička, ki je bila vložena zaradi domnevne zlorabe uradnega položaja in šikaniranja na delovnem mestu. Prešiček je preko družbenih omrežij sporočil, da je odločitev tožilstva potrdila njegovo prepričanje, da v času vodenja ministrstva ni storil ničesar kaznivega. Prešiček je kot minister odstopil januarja 2019 po dobrih štirih mesecih dela.

Prvi sestanek od uvedbe stavke

V torek sta se prvič srečala vladna pogajalska skupina pod vodstvom državnega sekretarja Franca Kanglerja in stavkovni odbor Policijskega sindikata Slovenije, ki stavka že od 11. januarja. Po Kanglerjevih besedah je bil sestanek, na katerem so sprejeli nekaj izhodišč za nadaljnja pogajanja, uspešen. »Ocenjujem, da lahko vsa izhodišča in vsebinska vprašanja s stavkovnim odborom policijskega sindikata zaključimo v roku 14 dni,« je dejal. V policijskem sindikatu pa so ocenili, da je bil vzpostavljen socialni dialog, ki je nujno potreben za reševanje odprtih vprašanj.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/12

nedelja

10/12

ponedeljek

3/3

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Muke z vodo / 17:14, 11. april

Karavanke pa polne vode ja..presežena dovoljena vrednost sulfatov? Verjetno res, a ko bo gradnja zaključena bi se to dalo nekako urediti.. V...

Še letos novi trgovski center / 15:36, 11. april

Najbolj smešne so zahteve občine po zelenih površinah in zeleni strehi; sosednje stavbe so dolgočasne industrijske hale in parkirišča, kjer ...

Še letos novi trgovski center / 10:54, 11. april

Bolje bi bilo, če bi zgradili kako novo tovarno, ki bi prinašala dodano vrednost. Trgovin je že zdaj preveč.

Še letos novi trgovski center / 10:22, 11. april

To rabmo ja, vsaka vas svoj trgovski center..

Kudić meni, da je bil oškodovan / 10:21, 11. april

Jao, mutibarić ...

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!