Cesta Tržič–Jezersko

Kdaj se bomo lahko peljali po cesti od Tržiča skozi vas Lom pod Storžičem čez Javorniško sedlo na Jezersko?

Kmetje, združeni v tržiški obrat kooperantov Gozdnega gospodarstva Kranj, smo pred desetletji od parkirišča pri Domu pod Storžičem v smeri Javorniškega sedla z lastnimi sredstvi zgradili gozdno vlako z elementi ceste, po kateri s kamioni odvažajo les. Denar smo kmetje zbrali tako, da smo odvajali šest odstotkov ob prodajne cene lesa, za zemljišča, kjer poteka cesta oziroma vlaka, pa smo podpisali odstopne izjave. Pod Javorniškim sedlom je kmet Končar iz Loga zgradil vlako v dolžini 1.200 metrov, ki bi jo lahko usposobili za cesto, prepričan sem, da temu ne bi nasprotoval.

Od Javorniškega sedla je zgrajena lepa traktorska vlaka na planino Javornik, po njej se lomski »golcarji« s terenci vozijo na delo, kadar sekajo na jezerski strani. Tam je že zgrajena cesta od gostišča Kanonir skozi Tržiški graben pod Javorniško sedlo, z majhnimi sredstvi bi jo lahko zgradili na Javorniško sedlo.

Kmet sem in gradbenik, kar nekaj let sem kot predstavnik kmetov nadzoroval gradnje cest in vlak v tržiški občini, dobro poznam teren in pripravljen sem pomagati z nasveti. »Vomlani« in Jezerjani so bili vedno dobri sosedje, že od nekdaj skozi Lom romajo na Brezje, včasih so se veliko družili, tudi poročali. Pred drugo svetovno vojno je bila v Tržiču zelo priznana meščanska šola, obiskovali so jo tudi Jezerjani, med tednom so bili v dijaškem domu, ob koncu tedna so šli domov čez Javorniško sedlo. Tudi v mojih mlajših letih smo se radi družili z Jezerjani, ki so prihajali smučat na Javornik, mi smo hodili k njim na Češko kočo, kjer smo skupaj preživeli nepozabne trenutke.

Oktobra lani sem na planini Javornik srečal skupino Jezerjanov, očka je dojenčka nosil v nahrbtniku in zaskrbelo me je, kako ga bo po nevarni poti prinesel domov. Ta primer in vožnje lomskih »golcarjev« na delo me je navedel k pisanju tega pisma.

Občini Tržič in Jezersko lahko kandidirata za nepovratna evropska sredstva, pridruži naj se Zavod za gozdove. Kako prav bi prišla ta cesta Jezerjanom pred leti, ko so bili dvakrat odrezani od sveta. Upam, da naravovarstveniki ne bodo nagajali, kot so ob gradnji dovozne poti od mejnega prehoda Ljubelj do planinske koče na Zelenici.

Jože Meglič - Tič

Oddaj svoj komentar

Kranj 8°

pretežno oblačno
vlažnost: 65 %
veter: SZ, hitrost: 29 km/h

2/11

nedelja

-3/15

ponedeljek

-2/13

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Spodnji Brnik, 24. marec 2024

Ob materinskem dnevu

PRIREDITVE / Adergas, 24. marec 2024

Lep materinski dan

PRIREDITVE / Predoslje, 24. marec 2024

Mama je ena sama

GLEDALIŠČE / Breznica, 24. marec 2024

Premiera predstave Čarovnice

PRIREDITVE / Preddvor, 26. marec 2024

Predstavitev Podbreške potice

IZLETI / Kranj, 29. marec 2024

Na jadranske otoke

IZLETI / Kranj, 5. april 2024

Na ogled Primorske

OBVESTILA / Kranj, 14. april 2024

Srečanje invalidov MDI Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Kranj diha z vojašnico / 14:25, 22. marec

Dežman, katera vlada do sedaj vas ni nategnila? OK, ta tolpa kriminalcev je razred zase, to je res...

Že zdaj učenje materinščine / 14:24, 22. marec

Omogočili pouk bosanskega jezika? Kakšen poseben razlog? V Sloveniji pač uradni jezik Slovenščina !!
Zaenkrat še !

Protestno pismo zaradi uničenja grba Republike Slovenije / 14:21, 22. marec

Hobič in Hribovšek, a nimata nobenega pametnega dela??

Kje bi bilo medvedki Mici bolje / 14:20, 22. marec

Teli nevladniki in razni paraziti na davkoplačevalskem denarju so pametni ja...Medota bi rešili iz ujetništva in ga preselili v zavetišče?! ...

Kranj diha z vojašnico / 22:55, 20. marec

Migranti bojo vsaj rodnost popravli, vlada te pa na suho nateguje ;)

Kranj diha z vojašnico / 20:58, 20. marec

Bojim se, da bodo na koncu v teh lepih hangarjih poležavali ilegalni migranti. Okoli novega leta se je omenjalo tudi Kranj, kot možni center...

Sprava bo, sprave ne bo / 10:47, 20. marec

Slovenci nismo preveč inteligentni narod. Dokaz so dogodki par let pred 2.sv vojno, med vojno in vsaj 15 let po vojni. V Franciji so izvenso...