Bohinju še eno priznanje za umirjanje prometa

Novi priznanji za trajnostni razvoj

Projekta Za cvetoči Bohinj in Sožitje v grajskem vrtu sta kot prejemnika priznanja v okviru razpisa Mesta mestom uvrščena med petnajst dobrih praks trajnostnega urbanega razvoja.

Bohinj, Škofja Loka – Inštitut za politike prostora je v okviru razpisa Mesta mestom izbral 15 dobrih praks trajnostnega urbanega razvoja, med njimi tudi dva gorenjska: bohinjski projekt Za cvetoči Bohinj in Sožitje na grajskem vrtu, projekt Občine Škofja Loka.

Kot pojasnjujejo na inštitutu, so iskali dobre prakse, ki naslavljajo kompleksne izzive z uporabo celovitih in vključujočih pristopov. Prakse, ki dobro delujejo in zagotavljajo želene rezultate ter lahko služijo kot navdih ali model, ki ga je mogoče prenesti v druga okolja. Prejeli so 29 prijav in med njimi izbrali 15 projektov, ki najbolj ustrezajo kriterijem in upoštevajo načela celostnega trajnostnega urbanega razvoja.

Pri projektu Za cvetoči Bohinj gre za celovit pristop k umirjanju prometa turistične destinacije s skrbjo za varovanje in ohranjanje narave v najbolj občutljivih in obleganih predelih Bohinja.

V utemeljitvi izbora projekta Za cvetoči Bohinj so zapisali: »Praksa akutne probleme s prometom, ki izhajajo iz turizma, rešuje z naložbami v alternativno ponudbo in s celovitim programom. Negativni vpliv turizma tako na lokalno prebivalstvo kot na okolje se zmanjšuje, obenem pa ponuja rešitve, ki pritegnejo ozaveščene obiskovalce.«

Škofja Loka pa je s projektom Sožitje na grajskem vrtu želela oživiti, odpreti grajski vrt in v njem graditi živo, odprto, vključujočo in solidarno skupnost. Opuščeno površino na Loškem gradu so tako preuredili z vključevanjem oseb z motnjami v duševnem razvoju, ki za te vrtove skrbijo in izdelujejo izdelke iz vzgojenih dišavnic.

Izbrana mesta z bodo prejela priznanje razpisa Mesta mestom, dobra praksa za trajnostni urbani razvoj, ki vključuje objavo v katalogu Mesta mestom #3.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno jasno
vlažnost: 91 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/16

četrtek

2/14

petek

-3/7

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Križnarjeva na zgodovinski tekmi do brona / 22:03, 3. marec

SUPER STE BILE IN STE POKAZALE DA STE BOLŠE KOT PA SO FANTJE,
SAMO TAKO NAPREJ PUNCE. ???????

Južnoafriški sev v Sloveniji / 08:11, 3. marec

Javno se je oglasil pacient, katerega je ta okuženi zdravnik operiral med prvimi in povedal, da ga nihče ni kontaktiral in obvestil !!
Pa kdo zdaj laže , barabe nemarne .

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 23:33, 2. marec

LJUDJE - res spoštujem NOB in Plečnika. Samo ZDAJ fliknit v obnovo 62 000 € - a se lahko nehajo zajebavat oblastniki?

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 23:22, 2. marec

Dva evra!! Ko si lahko samo vesel, da je nekdo usposobljen v bližini. Da ne omenjam, kako so v koči na vrhu neprijazni do psov. Samo do ne...

Župan Hrovat obsojen zaradi grožnje nadzorniku / 17:13, 2. marec

Noro! In to par let. Naj eni naravovarstveniki ne opletajo med klenimi domačini! Zdravimi hribovci, ki jih lahko samo spoštujemo.

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 15:58, 2. marec

62 000 €?? Pa to streho in čiščenjene obnovijo vaški kerlci v eni udarni akciji!
Neverjetno, kako se razmetava z denarjem!

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 15:37, 2. marec

Da ni sram pisarniških gobcal! GRS mora imeti VSE in še več!