Foto: Igor Kavčič

Drugače, a tako resnično

Raztrgajmo nebo je naslov zadnjega romana sodobnega italijanskega pisatelja Paola Giordana, ki je v izteku leta izšel pri Mladinski knjigi.

Kranj – Pisatelja Paola Giordana (1982), po izobrazbi doktorja fizike, ste najbrž mnogi spoznali ob branju njegove knjižice V času epidemije, ki je lani aprila – le mesec po izvirniku – izšla tudi v slovenskem prevodu, kot eden prvih pa je avtor v njej v literarizirani obliki popisal začetek pandemije covida-19 in njene posledice v družbi. Giordano je eden najbolj priljubljenih sodobnih italijanskih piscev, ki je že s svojim prvencem Samotnost praštevil (2008) osvojil najuglednejšo italijansko knjižno nagrado strega. Poleg prvenca sta pri Mladinski knjigi izšla še dva njegova romana: Človeško telo (2013) ter Črnina in srebro (2015). V izteku leta smo dobili prevod njegovega zadnjega romana Raztrgajmo nebo (2018).

Pisatelj se kot pripovedovalec v prvi osebi prelevi v mlado Torinčanko Tereso, ki svoja poletja z očetom in babico preživlja na jugu v čudoviti podeželski Apuliji v sami peti italijanskega škornja. Najstnico iz velikega mesta vaško življenje sicer nekoliko dolgočasi – vse dokler se neko noč v bazen ob babičini hiši ne pridejo goli kopat trije fantje njenih let. Kasnejše srečanje z njimi postane usodno tako za glavno junakinjo kot premišljenega Nicola, zadržanega Tommasa in nedostopnega ter skrivnostnega Berna. Fantje, ki niso istih staršev, a so bratje po duši, skupaj odraščajo na sosednji kmetiji, kjer življenje poteka po nekoliko drugačnih pravilih, povezanih z močnim verovanjem, spoštovanjem do narave in zemlje ter je zaznamovano z večnim prijateljstvom. »Tisti s kmetije«, kot jim pravi babica, dekle povlečejo v svoj zanjo tako magični svet, ki pa se z njenim vstopom tudi za fante spremeni – medsebojni odnosi med brati se sprva podzavestno, na dolgi rok pa trajno porušijo. Med Tereso in Bernom se splete tesna vez, iz katere vzklije prva in– bolj, ko nas roman srka vase, bolj nam je to jasno – tudi edina ljubezen. Poletje se sicer konča, a leto ima štiri letne čase in dejanja iz ljubezni so včasih nedoumljiva. Poti štirih glavnih junakov se razhajajo in spet združujejo, a čeprav se prepletajo z drugimi ljudmi in dogodki, ti skozi ves roman ostanejo v središču pozornosti.

Giordano podobno kot v prvencu Samotnost praštevil tudi tokrat spretno razvija zgodbo in nam vseskozi ponuja vmesne zaključke (zdi se nam, da vemo, kaj se bo zgodilo), zaradi katerih v vsakokratnem pričakovanju njihove razjasnitve branja zlepa ne moremo odložiti. Ampak posamezni dogodki, še zlasti pa konec, ki ga vseskozi na tihem sicer pričakujemo, nas vseeno vedno znova presenetijo, celo osupnejo. Avtor le počasi razkriva značajske lastnosti glavnih junakov, ki jih popolnoma razgali šele v zadnjem delu knjige. Sicer gre za mojstrsko izpisano ljubezensko zgodbo, ki jo prepleta z značilnostmi sodobne družbe, kot so nagibanje ljudi k raznim religioznim prepričanjem, samooskrbno kmetovanje, brezizhodnost mladih v iskanju lastne eksistence, eko terorizem, medicinska oploditev ... S pametnim telefonom vseskozi lahko preverjamo kraje v Apuliji, kjer se roman dogaja, in si s tem še močneje slikamo ves realizem, ki ga prinaša zgodba romana, ki se pravzaprav odvija v ne tako oddaljeni soseščini. Na strani 189 med drugim preberemo: »Za njenim hrbtom sem pogledovala škatlo s piškoti za zajtrk, pločevinasto škatlo ..., v kateri so bili najbrž še vedno Zvončki Doria, piškoti z luknjo na sredini: moj oče si jih je drugega na drugega natikal na mezince, po tri na vsako stran, potem jih je s spačenim obrazom oglodaval, kar se mi je, ko sem bila majhna, zdelo zabavno.« Piškoti Bucaneve – znano, mar ne?

Roman je tako kot ves siceršnji Giordanov opus prevedla Anita Jadrić, s katero smo prebirali vse romane Elene Ferrante ter dela Margaret Mazzantini, Susane Tamaro in drugih.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

delno oblačno
vlažnost: 59 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

0/12

sobota

4/10

nedelja

5/10

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. april 2021

O literaturi med letoma 1980 in 1990

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

RAZSTAVE / Tržič, 5. maj 2021

Veder polet v veliki svet – že 120 let

 

 
 

 

 
 
 

Jeseniški župan razrešil podžupana / 12:16, 16. april

Tist k bo dal pobudo in izpeljal projekt za sežig teh smeti z moderno sežigalnico se še ni rodil al kako?
Ni interesa ne na levi ne na desni strani, že vedo zakaj..

Vrhunec, a brez navijačev / 12:11, 16. april

Ajde PLAVŽARJI, u soboto za finale strest makaronarje !!

Boj za slovenski finale / 08:08, 16. april

V SOBOTO ODPRETI TRIBUNO V PODMEŽAKLI !!!
Obljubimo, da bomo pili samo vodo in jedli prleške sendviče!

Šef policije sprejel rešitelje / 18:50, 14. april

Iskrene čestitke in globoko spoštovanje.
Hvaležnosti pa ni mogoče ubesediiti. HVALA ker ste. <3

Vrtičke pri Tušu odstranili / 18:15, 14. april

Edino pravilno, ker tist ni blo za nkamor res

Vrtičke pri Tušu odstranili / 16:24, 14. april

Pravilno, nej se zadeva uredi drugače, tole ob glavni cesti res ciganarija...

Center bo zaživel konec leta / 23:22, 13. april

Upajmo, da bo streha tesnila bolje kot na Radovljiški knjižnici. Energetsko bo sigurno bolj učinkovita. Lep projekt.