Nacionalna koordinatorica programa cepljenja na NIJZ dr. Marta Grgič Vitek na današnji novinarski konferenci / Foto: posnetek zaslona

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih

Včeraj so v Sloveniji s PCR- in hitrimi testi na koronavirus testirali 11.308 oseb in skupaj potrdili 1698 novih okužb. Na nacionalni ravni smo dosegli oba kriterija za sproščanje ukrepov in prehod iz črne v rdečo fazo. O tem bo vlada razpravljala na današnji večerni seji.

Ljubljana – V Sloveniji so včeraj opravili 5384 PCR-testov na koronavirus in potrdili 1396 novih okužb. Delež pozitivnih izvidov je bil 25,9-odstoten. Opravili so tudi 5924 testiranj s hitrimi antigenskimi testi in potrdili 302 novi okužbi. Delež pozitivnih izvidov je bil 5,1-odstoten. Skupaj je bilo opravljenih 11.308 testiranj in potrjenih 1698 okužb. Med gorenjskimi občinami so po številu okužb izstopale občine Kranj (63 okuženih), Radovljica (22) in Tržič (16).

Sedemdnevno povprečje okužb na ravni države je po zadnjih podatkih 1272, kar pomeni, da je dosežen prvi pogoj za sproščanje ukrepov (pod 1350 okužb) in prehod iz črne v rdečo fazo. Hospitaliziranih je bilo včeraj 1178 covidnih bolnikov, od tega 181 v intenzivni negi, kar pomeni, da je izpolnjen tudi drugi pogoj za sproščanje ukrepov (pod 1200 hospitaliziranih). V rdeči fazi je predvideno odprtje vrtcev in prve triade osnovne šole ter nekaterih dejavnosti. O tem bo na današnji seji ob 18. uri na Brdu pri Kranju razpravljala vlada. Predsednik vlade Janez Janša je že pred dnevi napovedal možnost sproščanja ukrepov po regijah z boljšo epidemiološko sliko. Gorenjska statistična regija ima manj okužb od državnega povprečja.

Včeraj je bilo v bolnišnice na novo sprejetih 126 covidnih bolnikov, odpuščenih pa 125. Umrlo je 26 covidnih bolnikov, od tega 24 v bolnišnicah in 2 v domovih za starejše.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je prešel na nov, tedenski način poročanja o okužbah v domovih za starejše. Od 14. do 17. januarja 2021 je na novo zbolelo 123 stanovalcev, skupaj do zdaj v drugem valu epidemije 10.715. V tem obdobju so na novo zboleli tudi 104 zaposleni v domovih za starejše, skupaj do zdaj v drugem valu epidemije pa 4574.

Na današnji novinarski konferenci je vladna govorka Maja Bratuša glede zanesljivosti hitrih antigenskih testov poudarila, da ti ne predstavljajo nadomestila za PCR-teste. »Namen hitrih antigenskih testov je, da čim hitreje in na najbolj enostaven način prepoznamo posameznike, ki so okuženi. Pri več kot tristotih so okužbo odkrili samo včeraj, brez tega te osebe ne bi vedele, da so okužene,« je pojasnila.

Dosledno je treba upoštevati vrstni red

Na začetku tega tedna smo v Slovenijo prejeli manj odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech od predvidenih 16.500. Nacionalna koordinatorica programa cepljenja na NIJZ dr. Marta Grgič Vitek je danes povedala, da bomo že naslednji teden dobili nekaj več odmerkov, kar bo predstavljalo 92 odstotkov vseh odmerkov, ki so bili prvotno namenjeni za ta in prihodnji teden. Ker je cepiva trenutno malo, je, kot je poudarila Grgič Vitkova, zelo pomembno, da izvajalci cepljenja dosledno upoštevajo vrstni red prijavljenih na cepljenje, ki je določen v nacionalni strategiji cepljenja. Povedala je, da vsak dan dobivajo vloge, prošnje, pobude za uvrstitev med prednostno cepljenje, vendar prioriteta glede na zapovedan vrstni red ostajajo starejši nad osemdeset let. Izvajalcem so tudi dali navodilo, da če nekdo iz te starostne skupine ne pride na cepljenje, se povabi koga drugega iz te iste skupine. Ker zdaj cepijo že z drugim odmerkom cepiva, bodo cepljenje s prvim odmerkom nadaljevali predvidoma 8. februarja. Grgič Vitkova je še enkrat ponovila, da je starost najpomembnejši dejavnik za smrt covidnih bolnikov oziroma za težji potek te bolezni, »želimo pa si, da bo zdravstveni sistem čim prej normalno funkcioniral v dobrobit vseh državljanov«.

Cepljenih približno dva odstotka prebivalcev

Po podatkih v elektronskem registru cepljenih oseb (ERCO) je bilo do 17. januarja cepljenih 41 tisoč oseb s cepivom proizvajalcev Pfizer in BioNTech (verjetno še več, vendar podatki v ERCO prihajajo z zamikom). Cepljenih je bilo dvakrat več žensk kot moških. Glede na to, da je v posameznih vialah mogoče uporabiti še šesti odmerek cepiva, je bilo razdeljenih 56.322 odmerkov cepiva. Kar pomeni, da je cepljenih približno dva odstotka prebivalcev Slovenije (na Gorenjskem 1,8 odstotka prebivalcev).

Od prejetih 1200 odmerkov cepiva proizvajalca Moderna so jih šeststo razdelili trem največjim slovenskim zdravstvenim domovom. Ker ni jasno, kdaj točno pride nova pošiljka, so preostali del tega cepiva prihranili za drugi odmerek.

Če povzamemo: s prvim odmerkom cepiva je bilo do 17. januarja cepljenih tudi 36 odstotkov zdravstvenih delavcev, vsaj 22 odstotkov zdravstvenih delavcev pa je okužbo prebolelo. »Skupaj torej blizu šestdeset odstotkov med zdravstvenimi delavci, kar zadošča za neko omejeno kolektivno zaščito,« je dejala Grgič Vitkova.

Sto sedem prijav neželenih stranskih učinkov cepljenja

Do 17. januarja je bilo prijavljenih 107 neželenih stranskih učinkov cepljenja s cepivom Pfizerja in BioNTecha in nobene prijave po cepljenju z Moderninim cepivom. V največ primerih je šlo za oteklino, rdečino na mestu vboda, glavobol in bolečine v mišicah in sklepih. Imeli so tri resne prijave neželenih učinkov cepljenja, kar pa, kot je dejala Grčič Vitkova, še ne pomeni, da so vzročno povezani (o enem primeru smrti smo že poročali, ugotovili so, da ni bil povezan s cepljenjem). Ena smrt je nastopila dvanajst dni po cepljenju, šlo je za osebo s številnimi pridruženimi kroničnimi boleznimi, strokovna komisija bo o tem primeru še podala svoje mnenje. Druga oseba je nekaj ur po cepljenju omedlela, bila je na opazovanju v bolnišnici, stanje pa je bilo hitro razrešeno, je povedala Marta Grgič Vitek. Tudi ta primer bo obravnavala posebna strokovna komisija.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

zmerno oblačno
vlažnost: 85 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

0/11

sreda

-1/10

četrtek

-2/12

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Tržič, 14. april 2021

Mreža za starejše

DELAVNICE / Tržič, 14. april 2021

Zgodovinski pregled obuvanja na Gorenjskem

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Center bo zaživel konec leta / 23:22, 13. april

Upajmo, da bo streha tesnila bolje kot na Radovljiški knjižnici. Energetsko bo sigurno bolj učinkovita. Lep projekt.

Še letos novi trgovski center / 09:19, 13. april

Trgovine so mi zelo všeč. ??????

Koncesija za dom izgubljena / 04:08, 13. april

Kje so udobne klopce? Kje so koši za smeti? /aja, strošek /Zakaj ne smemo klepetat na vaši (naši) spletni strani? Zakaj se čaka na eno ...

Koncesija za dom izgubljena / 03:42, 13. april

DA VAS NI SRAM!! PA KAJ SI SAMO JAJCA PRASKATE?? ŽUPAN BLENTAVI IN KOMPANIJA?? Banda cerkvenjaška nesposobna! Za en spomenik (kot kap...

Leta skupnega življenja / 03:15, 13. april

Vse čestitke.

Muke z vodo / 21:49, 11. april

Upam, da je ta novica zapoznela prvoaprilska šala.

Muke z vodo / 17:14, 11. april

Karavanke pa polne vode ja..presežena dovoljena vrednost sulfatov? Verjetno res, a ko bo gradnja zaključena bi se to dalo nekako urediti.. V...