Prof. dr. Roman Jerala: »Cepiva so tukaj, po zaslugi znanosti zelo učinkovita. Napaka je, da sprašujemo, kdo se bo cepil, še posebej najbolj ranljive v jeseni življenja. Druge rešitve ni. Družbe brez visoke precepljenosti čaka kolaps in izolacija. Cepiti se moramo vsi, takoj ko bo cepivo dostopno.« / Foto: osebni arhiv

Znanstvenik, ki tudi tvita o koronavirusu

Prof. dr. Roman Jerala je prejel častni naziv komunikator znanosti. Daje intervjuje, sodeluje na strokovnih omizjih, redno objavlja na družbenih omrežjih in s tem javnost obvešča o dognanjih stroke o koronavirusu in o razvoju cepiv. Njegovi zapisi, zlasti na Twitterju, so poljudni, a vselej znanstveno podprti.

Prof. dr. Jerala meni, da bi bilo treba omogočiti prost in enostaven dostop do cepljenja. Omenja tudi pogojevanje dostopa do dogodkov in storitev s cepljenjem, denimo do domov za starejše, vrtcev, javnih ustanov, trgovin, tudi prireditev. Omejitve napovedujejo nekatere letalske družbe, prav tako naj bi bilo cepljenje pogoj za prečkanje meja za počitnice. Cepljenju bi morali dati javno podporo mnenjski voditelji, v ZDA se bodo denimo cepili nekdanji predsedniki, v EU napovedujejo podporo nogometašev, cepila se je britanska kraljica ...

»Če se nam v hribih zgodi nesreča, smo veseli, če pride gorska reševalna služba. Reševalec ne vpraša, ali želiš biti rešen ali ne. Vesel si, da so ti rešili življenje ...« o nujnosti cepljenja pravi prof. dr. Jerala.

"Tisti, ki se bodo cepili med prvimi, dokler cepivo ne bo široko dostopno, se morajo zavedati, da gre za velik privilegij. Neprecenljivo, bi lahko rekli, saj se cepivo razporeja samo na osnovi prioritete, čeprav bi bili nekateri pripravljeni za cepivo plačati desettisoče dolarjev ..."

To je le eden od zapisov prof. dr. Romana Jerale na Twitterju, kjer ta mednarodno uveljavljeni vrhunski slovenski raziskovalec, po rodu iz Kranja, redno obvešča javnost o izsledkih znanstvenih raziskav glede novega koronavirusa in razvoja cepiv.

Prof. dr. Jerala je sicer vodja Odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani, ki je že kmalu po začetku epidemije uvidel, kako pomembno je med javnost širiti strokovno utemeljene ugotovitve in spoznanja, ki nastajajo v okviru raziskav mednarodne znanstvene skupnosti. Zato je v zadnjih mesecih sodeloval tako na strokovnih omizjih, dajal intervjuje različnim televizijskim, radijskim in drugim medijem (tudi Gorenjskemu glasu) ter posebno pozornost namenil rednemu objavljanju na družbenih omrežjih, še zlasti na Twitterju. Slovenska znanstvena fundacija mu je zato pred dnevi podelila naziv komunikator znanosti.

"S svojim delovanjem je profesor Jerala v letu 2020 dokazoval, da lahko vrhunski raziskovalec ob rednem delovanju v laboratoriju opravlja tudi vlogo odličnega komunikatorja znanosti, zavedajoč se strokovne odgovornosti do družbe, ki se nahaja v izjemnih razmerah, kot je epidemija," so zapisali.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

pretežno jasno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/16

četrtek

2/14

petek

-3/7

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Križnarjeva na zgodovinski tekmi do brona / 22:03, 3. marec

SUPER STE BILE IN STE POKAZALE DA STE BOLŠE KOT PA SO FANTJE,
SAMO TAKO NAPREJ PUNCE. ???????

Južnoafriški sev v Sloveniji / 08:11, 3. marec

Javno se je oglasil pacient, katerega je ta okuženi zdravnik operiral med prvimi in povedal, da ga nihče ni kontaktiral in obvestil !!
Pa kdo zdaj laže , barabe nemarne .

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 23:33, 2. marec

LJUDJE - res spoštujem NOB in Plečnika. Samo ZDAJ fliknit v obnovo 62 000 € - a se lahko nehajo zajebavat oblastniki?

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 23:22, 2. marec

Dva evra!! Ko si lahko samo vesel, da je nekdo usposobljen v bližini. Da ne omenjam, kako so v koči na vrhu neprijazni do psov. Samo do ne...

Župan Hrovat obsojen zaradi grožnje nadzorniku / 17:13, 2. marec

Noro! In to par let. Naj eni naravovarstveniki ne opletajo med klenimi domačini! Zdravimi hribovci, ki jih lahko samo spoštujemo.

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 15:58, 2. marec

62 000 €?? Pa to streho in čiščenjene obnovijo vaški kerlci v eni udarni akciji!
Neverjetno, kako se razmetava z denarjem!

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 15:37, 2. marec

Da ni sram pisarniških gobcal! GRS mora imeti VSE in še več!