Predsednik vlade Janez Janša na današnji novinarski konferenci v Kongresnem centru Brdo / Foto: posnetek zaslona

Zadostna precepljenost že do začetka poletja?

Predsednik vlade Janez Janša je na današnji popoldanski novinarski konferenci predstavil dopolnjen nacionalni načrt cepljenja proti covidu-19. Drugi kvartal leta bo po njegovih besedah najpomembnejši, da dosežemo pričakovano 70-odstotno precepljenost prebivalstva že do začetka poletja.

Brdo pri Kranju – Predsednik vlade Janez Janša je na popoldanski novinarski konferenci poudaril, da so podatki o dobavi cepiva proti covidu-19 boljši, kot so bili pred tednom dni. Za Slovenijo je letos že naročenih nekaj čez 2,7 milijona odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech ter 470 tisoč odmerkov cepiva proizvajalca Moderna, skupaj nekaj več kot 3,2 milijona odmerkov cepiva za nekaj čez 1,6 milijona prebivalcev Slovenije, kajti za cepljenje sta potrebna dva odmerka.

V prvem kvartalu leta bomo po načrtu prejeli 297.180 odmerkov Pfeizerjevega in BioNTechovega cepiva ter petdeset tisoč odmerkov Moderninega cepiva. V drugem kvartalu bomo prejeli nekaj več kot 1,4 milijona Pfizerjevega in BioNTechovega cepiva ter 160 tisoč odmerkov Moderninega cepiva. V tretjem kvartalu leta bomo prejeli 809.230 odmerkov Pfizerjevega in BioNTechovega cepiva ter 160 tisoč Moderninega cepiva. V zadnjem kvartalu bomo prejeli še 262.137 Pfizerjevega in BioNTechovega cepiva, količina zadnje letošnje dobave cepiva Moderne pa je še pod vprašajem.

V tem tednu je bilo sicer nekaj motenj pri dobavi cepiva Pfizerja in BioNTecha, ker ta v tovarni v Belgiji širi proizvodnjo. »Zaradi tega je ta teden dobava manjša. Je pa obljubljeno, da se bo v naslednjih tednih to ne samo nadoknadilo, ampak bodo v februarju tudi že naročene dobave povečane,« je pojasnil Janša.

Konec januarja naj bi Evropska agencija za zdravila odločila tudi glede odobritve cepiva proizvajalca AstraZeneca, v tem primeru ima Slovenija letos zagotovljeno dobavo še 558.934 odmerkov cepiva AstraZenece v prvem kvartalu leta in 838.402 odmerkov v drugem kvartalu leta.

Premier Janša je povedal, da bo drugi kvartal leta najpomembnejši, da dosežemo pričakovano 70-odstotno precepljenost prebivalstva že do začetka poletja in na ta način zajezimo epidemijo vsaj v okviru naših meja.

Premier Janša je poudaril, da se mora pri cepljenju dosledno upoštevati vrstni red, kot je določen v evropski in nacionalni strategiji cepljenja, pri čemer se upošteva načelo, da cepivo najprej dobijo tisti, ki so najbolj ogroženi in pri katerih je večje tveganje za težji potek koronavirusne bolezni.

Letos je naročenih 2,5 milijarde odmerkov cepiva za Evropo, torej več kot predvidoma potrebujemo. S presežnimi odmerki naj bi solidarnostno pomagali nečlanicam Evropske unije in tudi širše, je še pojasnil premier Janša.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj pa je na novinarski konferenci predstavil poudarke že osmega zakonskega protikoronskega paketa pomoči, ki bo osredotočen na ohranjanje delovnih mest in gospodarstva.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 57 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-5/14

četrtek

-1/13

petek

-4/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Dediščina, ki mi je dala moč / 08:57, 4. marec

Takih, ki pri maši sedijo v prvi klopi se je najbolj bati..

Več okužb v nekaterih gorenjskih občinah / 08:49, 4. marec

V Nemčiji in Avstriji že ugotavljajo, da ukrepi niso smiselni, ker so ljudje naveličani in ne upoštevajo več...

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 06:51, 4. marec

Postaviti moderno termoelektrarno/toplarno kot v Celju, ki uporablja za gorivo obdelane komunalne odpadke, pa bodo imeli Jeseničani toplo vodo in elektriko namesto smradu.

Bitka za regijsko bolnišnico / 06:39, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

Za Jesenicami stojijo kot eno / 06:39, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

O lokaciji bolnišnice stroka, ne ulica / 06:39, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

Nova bolnišnica / 06:37, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...