Šole in vrtci ostajajo zaprti vsaj še teden dni. Slika je simbolična. / Foto: Gorazd Kavčič, arhiv Gorenjskega glasa

Epidemija podaljšana do sredine marca

Vlada je na včerajšnji večerni seji epidemijo covida-19 podaljšala še za šestdeset dni. Zaradi slabih epidemioloških razmer je do 22. januarja podaljšala tudi vse obstoječe odloke za zajezitev širjenja okužb. S tem tudi šole in vrtci prihodnji teden ostajajo zaprti.

Ljubljana – Odlok o podaljšani epidemiji začne veljati 17. januarja in velja do sredine marca. Vlada do 22. januarja podaljšuje tudi obstoječe odloke, kot sta delna omejitev gibanja ljudi in prepoved zbiranja, šole in vrtci ostajajo zaprti, prepovedane so kulturne storitve in obratovanje kinematografov, ostajajo omejitve pri kolektivnem uresničevanju verske svobode ter omejitve pri izvajanju javnega prevoza in športnih programov.

V nekatere odloke je vlada dodala nekaj sprememb, ki bodo začele veljati v soboto, 16. januarja. Dodatno se bodo lahko odprle čistilnice. Med izjeme, ki jim je dovoljen vstop v državo iz držav na rdečem seznamu brez napotitve v karanteno ali negativnega testa, je vlada dodala dvolastnike in najemnike zemljišč na obmejnem območju zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del. Po novem za vstop v državo predloženo potrdilo o opravljenem negativnem izvidu hitrega antigenskega testa ne sme biti starejše od 24 ur od odvzema brisa. Vlada je sklenila tudi, da se karantena lahko prekine tudi s hitrim testom, ne samo s testom PCR. Če oseba, ki jo policija ob vstopu v državo napoti v karanteno na domu, v času njenega trajanja opravi testiranje na prisotnost SARS-CoV-2 in je izvid testa negativen, se šteje, da je karantena prekinjena. Ni pa več časovno omejeno, kdaj se lahko test opravi (prej je veljalo, da peti dan po napotitvi v karanteno).

Začasna prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil ne velja za izvajanje nalog tehničnih služb, strokovnih organizacij in pooblaščenih registracijskih organizacij s področja motornih vozil, rednih in vmesnih pregledov cistern ter pregledov vozil za izdajo certifikatov ADR o brezhibnosti vozil za prevoz nevarnega blaga ter postopkov in nalog v tahografskih delavnicah.

Vlada je do konca marca podaljšala tudi veljavnost ukrepa izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka za verske uslužbence.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 100 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

0/7

nedelja

-3/3

ponedeljek

-4/5

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..

Štirje razredi v karanteno / 11:10, 20. januar

Naš glavni vir denarja so podjetja, ki delajo. Tako bomo imeli denar za pokrivanje vsega. Morajo delati! Drugače nam lahko vse propade.

Štirje razredi v karanteno / 16:48, 19. januar

Gospodarstvo pa nemoteno dela naprej, turnusi 4/1 12/24 sobote, nedelje in to ob epidemiji smrtonosnega virusa ! Javna uprava pa doma, pol morosta v Kr. Gori dan na dan na sončku pa to...