Tako imenovana cesarska cesta je zaprta za motorni promet, razen za nekatere izjeme.

Po cesarski cesti le pešci, kolesarji in jezdeci

Tako imenovana cesarska cesta v žirovniški občini je že od maja lani zaprta za motorni promet. Mnenja o zaprtju so deljena.

Breznica – Občina Žirovnica je maja lani za motorni promet zaprla tako imenovano cesarsko cesto. Gre za odsek od mlekarne do križišča Blato, ki je kategoriziran kot javna pot. Po skoraj letu dni od zaprtja pa so mnenja o tem, ali je bilo zaprtje smiselno, deljena.

Kot je pojasnil žirovniški župan Leopold Pogačar, so se za zaprtje odločili zato, ker je s strani občanov in tudi nekaterih občinskih svetnikov prihajalo do pritožb, da je prometa na cesarski cesti preveč. Cesta je namreč priljubljena sprehajalna pot in kolesarska povezava, ki jo vedno več uporabljajo tudi jezdeci. Ne nazadnje pa je cesta tudi del Poti kulturne dediščine, ki je namenjena predvsem obiskovalcem, ki peš obiskujejo znamenitosti občine Žirovnica.

Zato je maja lani župan izdal sklep, po katerem so cesto zaprli za vse udeležence cestnega prometa, razen za nemotorni promet, lastnike kmetijskih zemljišč in nekaj stanovalcev Zabreznice. Prav tako je dovoljeno prečkanje ceste za prebivalce Studenčic in lovce ter interventne službe.

Kot je povedal Gregor Jarkovič, vodja Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica, so takoj po zaprtju opravili več nadzorov in izrekli nekaj opozoril, kasneje pa so kršitelje začeli tudi kaznovati, kazen znaša 160 evrov (oziroma 80 evrov ob takojšnjem plačilu). Jarkovič je sicer dejal, da so glede na njegove izkušnje odzivi na zaprtje pozitivni, saj se je ob motornem prometu na cesti močno prašilo, pozimi pa je bila cesta blatna.

Mnenja o zaprtju pa so deljena med žirovniškimi občinskimi svetniki. Medtem ko je ena od pobudnic zaprtja Tatjana Mulej nedavno predlagala večjo prisotnost redarjev in prometne policije, pa se nekateri občinski svetniki z zaprtjem ne strinjajo. Jurij Dolžan je tako dal pobudo, da naj cesto odprejo, a naj jo kategorizirajo za lokalni promet. Anton Koselj pa je izrazil nestrinjanje z zaprtjem, češ da to zavira razvoj kraja.

Župan Leopold Pogačar o drugačnem prometnem režimu na cesti za zdaj ne razmišlja, kot je dejal, večjih nasprotovanj (razen dveh vprašanj občinskih svetnikov) zaprtju doslej ni bilo.

Ob tem velja omeniti, da odsek ceste, ki se nahaja v radovljiški občini (od križišča za Hraše do križišča v Zapužah), ostaja odprt za ves promet.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

pretežno jasno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/16

četrtek

2/14

petek

-3/7

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Križnarjeva na zgodovinski tekmi do brona / 22:03, 3. marec

SUPER STE BILE IN STE POKAZALE DA STE BOLŠE KOT PA SO FANTJE,
SAMO TAKO NAPREJ PUNCE. ???????

Južnoafriški sev v Sloveniji / 08:11, 3. marec

Javno se je oglasil pacient, katerega je ta okuženi zdravnik operiral med prvimi in povedal, da ga nihče ni kontaktiral in obvestil !!
Pa kdo zdaj laže , barabe nemarne .

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 23:33, 2. marec

LJUDJE - res spoštujem NOB in Plečnika. Samo ZDAJ fliknit v obnovo 62 000 € - a se lahko nehajo zajebavat oblastniki?

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 23:22, 2. marec

Dva evra!! Ko si lahko samo vesel, da je nekdo usposobljen v bližini. Da ne omenjam, kako so v koči na vrhu neprijazni do psov. Samo do ne...

Župan Hrovat obsojen zaradi grožnje nadzorniku / 17:13, 2. marec

Noro! In to par let. Naj eni naravovarstveniki ne opletajo med klenimi domačini! Zdravimi hribovci, ki jih lahko samo spoštujemo.

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 15:58, 2. marec

62 000 €?? Pa to streho in čiščenjene obnovijo vaški kerlci v eni udarni akciji!
Neverjetno, kako se razmetava z denarjem!

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 15:37, 2. marec

Da ni sram pisarniških gobcal! GRS mora imeti VSE in še več!