Potekata gradnja in obnova poškodovanih hiš. / Foto: profil Vsi smo Dovje na Facebooku

Ogenj je veliko vzel, a tudi dobroto vnel

Dobro leto dni je od silovitega požara, ki je v celoti uničil dve stanovanjski hiši in gospodarsko poslopje, večja škoda je nastala na še enem sosednjem gospodarskem poslopju. Tudi tokrat se je pokazala izjemna solidarnost ljudi za pomoč prizadetim družinam v požaru, uspešno je svoje humanitarno delo opravila tudi skupina Vsi smo Dovje.

Dovje – »V prvih dneh po požaru, ki je izbruhnil 3. januarja 2020, je že stekla akcija sanacije poškodovanih objektov, odvoz materiala, rušenje poškodovanih delov objektov ..., v kateri je poleg služb zaščite in reševanja sodelovalo tudi več kot sto prostovoljcev iz krajevne skupnosti Dovje - Mojstrana in okoliških naselij. Sočasno je potekala humanitarna akcija pomoči prizadetim družinam z zbiranjem hrane, oblačil, finančnih sredstev in drugega. Občina Kranjska Gora je eni družini zagotovila začasno bivanje v občinski stavbi Pr' Katr na Dovjem. Že 11. januarja 2020 se je za potrebe koordinacije pri zbiranju pomoči prvič sestala skupina krajanov in se povezala v skupino Vsi smo Dovje, ki je pripravila vse za zbiranje finančne pomoči (vloge, prošnje, zbiranje sredstev s SMS-sporočili), organizirali smo humanitarni koncert in odprli poseben TRR za namen pomoči prizadetim družinam pri Župnijski karitas Dovje,« je aktivnosti povzel Bogdan Janša, član skupine Vsi smo Dovje. Poleg tega je občina zelo hitro uredila bivalne prostore – stanovanje v pritličju obnovljene stare šole na Dovjem, kamor se je začasno vselila druga družina.

V okviru skupine Vsi smo Dovje so zbiranje sredstev pomoči nadaljevali tudi med prvim in drugim valom epidemije covida-19, v tem času sta oškodovani družini že začeli postopke pridobivanja dokumentacije za gradnjo in obnovo hiš. Gradnjo so začeli jeseni, odbor skupine Vsi smo Dovje pa je do 27. decembra na računu zbral 169.682,46 evra. »Na podlagi izdanih gradbenih dovoljenj, opravljenih gradbenih del na poškodovanih objektih, izjav nadzornika o izvedbi del in izdanih računih izvajalca smo zastopniki odbora skupine Vsi smo Dovje in oba oškodovanca 28. decembra podpisali Dogovor o načinu delitve zbranih sredstev. Dogovor, poleg vseh opisanih dokumentov vsebuje tudi način delitve sredstev glede na delež neto vrednosti površin posameznega objekta; za en stanovanjski objekt 123.908,62 evra, kar znese 73,11 odstotka doniranih sredstev, in za drugi objekt 45.573,83 evra, kar znese 26,89 odstotka doniranih sredstev,« je pojasnil Janša in dodal, da so denar 30. decembra na podlagi opravljenih del in izdanih računov nakazali izvajalcu gradbenih del.

S tem je odbor Vsi smo Dovje tudi zaključil svojo vlogo pri koordinaciji zbiranja in zbiranju pomoči in sredstev. »V imenu odbora se iskreno zahvaljujemo vsem, ki so na kakršenkoli način pomagali pri sanaciji nastale škode, finančni pomoči in vseh drugih vrstah pomoči. Dokazali smo, da v še tako hudi nesreči znamo skupiti skupaj, kar nas je vodilo čez to turbulentno leto. Oškodovanim družinam želimo uspešno nadaljevanje gradnje in čimprejšnjo vselitev v domove, do takrat pa naj velja slogan, ki nas je vodil na poti pomoči: Ogenj je veliko vzel, a tudi dobrot vnel,« je sklenil Bogdan Janša.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

pretežno jasno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/16

četrtek

2/14

petek

-3/7

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Križnarjeva na zgodovinski tekmi do brona / 22:03, 3. marec

SUPER STE BILE IN STE POKAZALE DA STE BOLŠE KOT PA SO FANTJE,
SAMO TAKO NAPREJ PUNCE. ???????

Južnoafriški sev v Sloveniji / 08:11, 3. marec

Javno se je oglasil pacient, katerega je ta okuženi zdravnik operiral med prvimi in povedal, da ga nihče ni kontaktiral in obvestil !!
Pa kdo zdaj laže , barabe nemarne .

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 23:33, 2. marec

LJUDJE - res spoštujem NOB in Plečnika. Samo ZDAJ fliknit v obnovo 62 000 € - a se lahko nehajo zajebavat oblastniki?

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 23:22, 2. marec

Dva evra!! Ko si lahko samo vesel, da je nekdo usposobljen v bližini. Da ne omenjam, kako so v koči na vrhu neprijazni do psov. Samo do ne...

Župan Hrovat obsojen zaradi grožnje nadzorniku / 17:13, 2. marec

Noro! In to par let. Naj eni naravovarstveniki ne opletajo med klenimi domačini! Zdravimi hribovci, ki jih lahko samo spoštujemo.

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 15:58, 2. marec

62 000 €?? Pa to streho in čiščenjene obnovijo vaški kerlci v eni udarni akciji!
Neverjetno, kako se razmetava z denarjem!

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 15:37, 2. marec

Da ni sram pisarniških gobcal! GRS mora imeti VSE in še več!