Do mesečnega temeljnega dohodka so upravičeni kmetje, ki ne morejo opravljati dejavnosti ali jo lahko opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu. Slika je simbolična.

Denarna pomoč kmetom

Kmetje, starejši od petinšestdeset let, ki imajo nizke prejemke, lahko uveljavljajo izplačilo solidarnostnega dodatka v znesku sto petdeset evrov.

Kranj – Zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19 omogoča izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka tudi starejšim kmetom z nizkimi dohodki. Solidarnostni dodatek lahko uveljavljajo kmetje, ki so bili na zadnji lanski dan stari 65 let ali več, so gospodarji ali člani kmetije, imajo stalno prebivališče v Sloveniji, niso prejeli solidarnostnega dodatka za upokojence in v letu 2019 po zakonu o dohodnini niso imeli mesečno več kot 591,20 evra obdavčljivih dohodkov. Vloga je na voljo na spletni strani ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (KMGP) in tudi na spletni strani Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in jo je treba do 31. januarja poslati na ministrstvo – s priporočeno pošto na naslov MKGP, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana in s pripisom Vloga za enkratni solidarnostni dodatek ali po elektronski poti (s skeniranim podpisom) na naslov gp.mkgp@gov.si. Solidarnostni dodatek znaša sto petdeset evrov.

Vlada je ob koncu lanskega leta tudi podaljšala veljavnost ukrepa za pridobitev izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka do konca letošnjega marca, pri tem pa ni spreminjala dosedanjih pogojev. Pomoč lahko poleg samozaposlenih in družbenikov uveljavljajo tudi kmetje. Za to morajo na finančno upravo (Furs) poslati posebno izjavo, ki pa jo lahko pošljejo na Furs izključno po elektronski poti, to je prek spletnega portala eDavki ali mobilne aplikacije eDavki. Izjavo lahko vložijo enkrat za vse tri mesece ali večkrat, pri tem pa je pomembno opozorilo, da morajo imeti na dan vložitve izjave poravnane vse zapadle davčne in nedavčne obveznosti. Mesečna pomoč sicer znaša 1100 evrov, za kmete, ki so oproščeni plačila prispevkov delodajalcev za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, pa 940 evrov na mesec. Kmetom pripada v primeru karantene ali obveznosti varstva otrok tudi od 250 do 750 evrov nadomestila, vendar le, če ne bodo zaprosili za mesečni temeljni dohodek. Ukrepa se namreč izključujeta.

Oddajte svoj komentar

Kranj -4°

delno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-7/4

četrtek

-2/6

petek

-3/11

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PREDAVANJA / Gorenjska, 29. januar 2021

Od Babnega Polja do Goričic pri Cerkniškem jezeru

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Moti jih pokanje iz Crngroba / 18:03, 27. januar

Ko je JLA pokala po Crngrobu, ste bili tiho in vas ni nič motilo. Zdaj ko imamo lastno vojsko, pa vas vse moti.

Tragedija na Pokljuki / 08:36, 26. januar

Torej laže tudi nemški oficir, ki v zapiskih najdenih na komandi na Bledu opiše nagrado dodeljeno hlapcu Obadu.. .?? 150 mark in še 200 cigaret na koncu za pregled požganega bojišča...

Potrdili okužbo z angleškim sevom koronavirusa / 09:57, 25. januar

Zaostritev ukrepov se NE bo zgodila le v primeru, da se minister za zdravje in predsednik vlade ne bosta mogla uskladiti. Vse je mogoče..

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...