Srečko Javornik, vodja Kriznega centra za mlade Kresnička v Radovljici

V Kresničko, ko je doma prehudo

Kresnička, krizni center za mlade, v eni od družinskih hiš v Lescah, zadnja leta pa v Radovljici, deluje že več kot petnajst let. Je eden od desetih tovrstnih regijskih centrov, ki jih imamo v Sloveniji.

V enem letu so zabeležili 36 sprejemov otok in mladostnikov, ki so tam skupno bivali le nekaj manj kot tisoč dni. Večina sprejetih je bila stara od 11 do 18 let, štirje so bili stari manj kot deset let. V center so bili običajno nameščeni prek centrov za socialno delo, trije mladostniki pa so prišli samoiniciativno.

Radovljica – Razlogi za prihod otroka oziroma mladostnika v Kresničko so različni, pravi Srečko Javornik, vodja radovljiškega kriznega centra. Nekateri se želijo umakniti iz konfliktnega okolja, drugi so žrtve medvrstniškega nasilja, tretji se znajdejo v trenutno ogrožajoči situaciji ali so živeli zunaj matične družine in se iz različnih razlogov ne morejo vrniti vanjo.

V letu 2019 so tako kot najpogostejši razlog namestitve zabeležili situacije, ki so zajemale namestitev zaradi odsotnosti (smrti ali hospitalizacije) starša, njegove nezmožnosti, da poskrbi za otroke, ter kratke namestitve mladostnikov, ki so že bili nameščeni v drugih zavodih. Drugi najpogostejši vzroki so bili: hude konfliktne situacije v družini, fizično in psihično nasilje v družini ter težave v odraščanju, navajajo v centru, kjer ugotavljajo visoko povezanost navedenih vzrokov namestitve, saj so otroci s težavami v odraščanju doma doživljali razne oblike nasilja.

Načeloma naj bi otroci in mladostniki v centru ostali največ tri tedne, a je najdaljša namestitev v lanskem letu trajala kar pol leta, kar nekaj pa je bilo tudi takšnih mladostnikov, ki so zaradi različnih razlogov v Kresnički ostali več kot tri mesece, je povedal Javnornik, ki se spomni dveh otrok, ki sta preteklosti otroci pri njih ostajala po deset mesecev; eden od njiju je nato odšel v rejništvo, drugi pa v Mladinski dom Malči Beličeve v Ljubljano.

Pogosto so razlog za daljše bivanje v kriznem centru tudi dolgotrajni postopki sodišč, ki so pristojni za odločanje o tem, kakšna bo nadaljnja usoda sprejetih otrok.

Kot je iz dolgoletnih izkušenj povedal Javornik, se strokovni delavci, ki delajo v centru, in otroci, ki tam živijo, seveda medsebojno navežejo in zato je odhod v neko drugo okolje pogosto stresen za vse. »Za otroke je zato posebej pomembno, da se postopki v zvezi z njihovimi namestitvami speljejo kar se da hitro. Zanje ni dobro, da se preveč navežejo na okolje, iz katerega morajo potem oditi. Ko odidejo, zamenjajo vse: dom, šolo, družbo vrstnikov ...« Kot pravi, pogosto ohranijo stike, sploh v začetku, ko odidejo. Kasneje običajno izzvenijo.

Krizni center Kresnička sicer deluje v okviru Centra za socialno delo Gorenjska. Namenjen je kratkotrajni obliki bivanja za otroke in mlade med šestim in 18. letom starosti, ki se iz različnih razlogov znajdejo v hudi psihosocialni stiski oziroma težji krizni situaciji.

Njegova osnovna dejavnost je nudenje zatočišča in takojšnje strokovne pomoči, osnovni pogoj za sprejem pa prostovoljna vključitev ali odločba sodišča na predlog centra za socialno delo.

Lanske statistike še ni, so pa v letu prej zabeležili 36 sprejemov otok in mladostnikov, ki so tam skupno bivali le nekaj manj kot tisoč dni. Večina sprejetih otrok in mladostnikov je bila stara od 11 do 18 let, štirje so bili stari manj kot deset let. Večina je bila v center nameščena prek centrov za socialno del, trije mladostniki pa so prišli samoiniciativno.

Oddajte svoj komentar

Kranj -4°

pretežno jasno
vlažnost: 96 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-7/4

četrtek

-2/6

petek

-3/11

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PREDAVANJA / Gorenjska, 29. januar 2021

Od Babnega Polja do Goričic pri Cerkniškem jezeru

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Moti jih pokanje iz Crngroba / 18:03, 27. januar

Ko je JLA pokala po Crngrobu, ste bili tiho in vas ni nič motilo. Zdaj ko imamo lastno vojsko, pa vas vse moti.

Tragedija na Pokljuki / 08:36, 26. januar

Torej laže tudi nemški oficir, ki v zapiskih najdenih na komandi na Bledu opiše nagrado dodeljeno hlapcu Obadu.. .?? 150 mark in še 200 cigaret na koncu za pregled požganega bojišča...

Potrdili okužbo z angleškim sevom koronavirusa / 09:57, 25. januar

Zaostritev ukrepov se NE bo zgodila le v primeru, da se minister za zdravje in predsednik vlade ne bosta mogla uskladiti. Vse je mogoče..

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...