Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ dr. Nuška Čakš Jager na današnji novinarski konferenci / Foto: posnetek zaslona

Incidenca obolelih ostaja visoka, včeraj potrdili 2092 okužb

Včeraj so s PCR- in hitrimi testi na koronavirus testirali blizu 12 tisoč oseb in potrdili 2092 novih okužb. Med gorenjskimi občinami so včeraj po novo odkritih okužbah izstopale naslednje: Kranj (63 okužb), Radovljica (32), Tržič (21), Cerklje (19) ... Sproščanja ukrepov še ni na vidiku. Do zdaj smo v Slovenijo prejeli že skoraj petdeset tisoč odmerkov cepiva.

Ljubljana – V Sloveniji so včeraj opravili 6193 PCR-testov in potrdili 1765 novih okužb. Delež pozitivnih izvidov je bil 28,5-odstoten. Opravili so tudi 5750 hitrih testov in potrdili 327 okužb. Delež pozitivnih izvodov je bil 5,7-odstoten.

Med gorenjskimi občinami so včeraj po novih okužbah izstopale naslednje: Kranj (63 okužb), Radovljica (32), Tržič (21), Cerklje (19) ...

Sedemdnevna incidenca obolelih na sto tisoč prebivalcev na državni ravni je po današnjih podatkih 1668, kar je po besedah vladnega govorca Jelka Kacina še daleč od mejnika 1350, kar bi omogočilo prehod v rdečo fazo in začetek sproščanja ukrepov ter ponoven zagon prve triade šole.

Hospitaliziranih je bilo včeraj 1244 covidnih bolnikov, kar je 44 več, kot je mejnik oziroma drugi pogoj za sproščanje ukrepov. Intenzivno nego je včeraj potrebovalo 206 covidnih bolnikov. Odpuščenih iz bolnišnic jih je bilo 90, novo sprejetih pa 143. Umrlo je 17 covidnih bolnikov.

V domovih za starejše so včeraj potrdili nove okužbe pri 41 stanovalcih in 10 zaposlenih.

Trenda nam ne uspe spremeniti

»Še vedno imamo veliko število aktivnih primerov okužb in visok delež pozitivnih. Trenda nam ne uspe zmanjšati oziroma spremeniti,« je opozorila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ dr. Nuška Čakš Jager. Največ obolelih je po zadnjih podatkih v starostnem razponu med 25. in 54. letom, veliko okužb izhaja iz druženja in gibanja predvsem mlajših odraslih. Kot je dodala Čakš Jagrova, se je precej dvignilo število tistih, ki ne vedo, kje so se okužili. Znova je opozorila, da to, da nekdo nima simptomov koronavirusne bolezni, ni garancija, da ni okužen, sploh če je bil v visokorizičnem kontaktu. Zato svetuje previdnost, pozornost. »T. i. mehurčki naj ostanejo mehurčki tistih, ki ostanejo v istem gospodinjstvu.«

Prihodnji teden bodo cepili že z drugim odmerkom

Nacionalna koordinatorica programa cepljenja v NIJZ dr. Marta Grgič Vitek je na novinarski konferenci predstavila potek cepljenja proti covidu-19. Do zdaj smo v Slovenijo prejeli že skoraj petdeset tisoč odmerkov cepiva, približno štirideset tisoč je že porabljenih. Ta teden je 16.500 odmerkov Pfizerjevega in BioNTechovega cepiva delno namenjenih še za zdravstvene delavce, večji del, okrog deset tisoč odmerkov, pa že za cepljenje starih osemdeset in več let. Včeraj je prispelo tudi prvih 1200 odmerkov proizvajalca Moderna, predvidoma bodo tudi te odmerke namenili še zdravstvenemu osebju. Po navedbah Grgič Vitkove namreč še ni čisto odločena njihova razdelitev, ker so Modernine dobave bolj nezanesljive.

Cepiva, ki bodo k nam prispela prihodnji teden, bodo večinoma namenjena že za drugi odmerek cepiva. »Nekje 8. februarja pa pričakujemo nadaljevanje cepljenja s prvimi odmerki,« je pojasnila Grgič Vitkova. Do konca marca naj bi prišlo 245 tisoč odmerkov cepiva Pfizerja in BioNTecha; vsak ponedeljek med 16 in 17 tisoč, proti koncu marca pa večje količine.

Do 12. januarja so cepljeni prijavili skupno nekaj več kot osemdeset neželenih stranskih učinkov cepljenja. Prijave se najpogosteje nanašajo na splošne težave in spremembe na mestu aplikacije.

Ne ve pa se še, kot je še pojasnila Grgič Vitkova, ali oseba, ki je bila cepljena, virus lahko prenaša na druge. Zato je še prezgodaj za neke odločitve, da bi cepljena oseba denimo pridobila neki certifikat, s katerim bi ji bilo dovoljeno prehajati meje ... Grčič Vitkova je sicer potrdila, da v Evropski uniji tečejo pogovori tudi o tem, a še enkrat poudarila, da je za neka resna priporočila v zvezi s tem v tem trenutku še prezgodaj.

Epidemiološko situacijo območja, ki ga pokriva kamniški zdravstveni dom, je na novinarski konferenci predstavil direktor zdravstvenega doma Sašo Rebolj, dr. med.

Oddajte svoj komentar

Kranj -5°

delno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

-7/4

četrtek

-2/6

petek

-3/11

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PREDAVANJA / Gorenjska, 29. januar 2021

Od Babnega Polja do Goričic pri Cerkniškem jezeru

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Moti jih pokanje iz Crngroba / 18:03, 27. januar

Ko je JLA pokala po Crngrobu, ste bili tiho in vas ni nič motilo. Zdaj ko imamo lastno vojsko, pa vas vse moti.

Tragedija na Pokljuki / 08:36, 26. januar

Torej laže tudi nemški oficir, ki v zapiskih najdenih na komandi na Bledu opiše nagrado dodeljeno hlapcu Obadu.. .?? 150 mark in še 200 cigaret na koncu za pregled požganega bojišča...

Potrdili okužbo z angleškim sevom koronavirusa / 09:57, 25. januar

Zaostritev ukrepov se NE bo zgodila le v primeru, da se minister za zdravje in predsednik vlade ne bosta mogla uskladiti. Vse je mogoče..

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...