Konec tedna je bil obisk velik tudi v Zgornjesavski dolini. / Foto: Gorazd Kavčič

Velik obisk turističnih krajev

V gorenjskih turističnih krajih in izhodiščih za planinske ture je bilo tudi minuli konec tedna, še zlasti v soboto, ko je bilo lepo vreme, zelo veliko obiskovalcev.

Kranjska Gora – Zgornjesav­ska dolina med vsemi turističnimi središči s snežno odejo tudi minuli konec tedna ni bila izjema po številu obiskovalcev. »Na naši destinaciji je to četrti konec tedna zapored, ko je bil obisk najbolj priljubljenih točk v destinaciji precejšen. Opazili smo, da so nenehna policijska kontrola in nadzor ter sodelovanje z na novo vzpostavljeno Turistično patruljo obrodili sadove. Turistična patrulja, ki je bila ves konec tedna na terenu, poroča o ozaveščenosti obiskovalcev, upoštevanju aktualnih navodil in primernem ter zglednem parkiranju. Veseli nas, da je delovanje Turistične patrulje in ozaveščanje obiskovalcev uspešno in da so odzivi na delovanje te dobri,« je povedala Mojca Mežek iz Turizma Kranjska Gora.

Prometni kaos pod Veliko planino

Lepo vreme in zimska pravljica, ki v teh dneh vladata na Veliki planini, sta znova privabila množico obiskovalcev, ki pa so, podobno kot že v času decembrskih praznikov, tudi tokrat povzročili pravi prometni kaos na cestah s Črnivca in Kranjskega Raka ter Podvolovljeka proti Marjaninim njivam in Kisovcu.

Razmere so bile najhujše v soboto, ko je lepo vreme v naravo zvabilo tudi največ ljudi, vozniki pa so ob zasedenosti parkirišč vozila puščali ob cesti, kar je na več mestih skorajda onemogočilo prehod vozil. Pri usmerjanju prometa so pomagali tako policisti in redarji kot tudi lokalni gasilci PGD Gozd, saj so bila številna vozila parkirana ob cestah tudi nižje pod Črnivcem in so v soboto denimo ovirala tudi dostop do vasi Gozd. Gasilci prav tako pa tudi člani kamniške gorske reševalne službe zato opozarjajo, da je takšno stanje lahko nevarno v primeru intervencij. Ena takšnih se je zgodila prav v soboto, ko si je nad planino Kisovec turna smučarka zlomila nogo. Kot so zapisali reševalci, so se komaj prebili »skozi pločevinasto kačo nad Kranjskim Rakom«, zato ponovno prosijo voznike, da ne parkirajo ob cesti, saj s tem onemogočajo ali vsaj zelo upočasnjujejo intervencijskim ekipam prihod na Veliko planino.

S kamniške občinske uprave so sporočili, da se je župan Matej Slapar že sestal z županom Občine Luče, predstavniki družbe Velika planina in obeh policijskih uprav. Dogovorili so se o nadzoru tega območja in ukrepih. Računajo tudi, da bo ob ponovnem zagonu nihalke težava postala manjša. »Naš cilj je tudi, da zagotovimo več parkirišč, a žal to ne gre čez noč. Ob tem velja poudariti, da bi bilo stanje še slabše, če poleg nadzora s strani policistov in rediteljske službe koncesionarja cesta do Kranjskega Raka in Ravni ne bi bila splužena,« so še dodali na Občini Kamnik, kjer se za pomoč zahvaljujejo tudi gasilcem PGD Gozd.

Rekorden obisk Završnice

V soboto je Završnico obiskalo rekordno število ljudi, kljub temu pa po besedah župana Občine Žirovnica Leopolda Pogačarja večjih težav ni bilo. Na obisk so se namreč pripravili, že ponoči so uredili dodatna parkirišča, AS Žirovnica je odprla sankaško progo, za urejanje prometa pa so skrbeli domači gasilci, Civilna zaščita in redarji. Na svoj račun so v prelepem zimskem dnevu prišli tako pohodniki kot sankači, ki so se lahko okrepčali s čajem in drugimi okrepčili, ki so jih lahko prevzeli pred barom Zavrh in pred Valvazorjevim domom. Na svoj račun pa bodo v žirovniški občini prišli tudi ljubitelji teka na smučeh, saj so za konec tedna začeli urejati proge za tek na parceli konjeniškega kluba na Breznici.

Največ kršitev zaradi prehajanja regij

Gorenjski policisti so tudi minuli konec tedna skladno z začasno veljavnimi vladnimi protikoronskimi ukrepi poostreno nadzirali prehajanje regij. »V soboto dopoldan so policisti pri kontrolah odlokov ugotovili šestdeset kršitev, ves dan pa 160, največ zaradi prehajanja regij. Opravljenih je bilo 313 kontrol javnih krajev. V nedeljo dopoldan je bilo obravnavanih kršitev 12, ves dan pa 21. Opravljenih je bilo 230 kontrol javnih krajev. Skupno je bilo izrečenih 161 opozoril in uvedenih dvajset prekrškovnih postopkov,« je sporočil Bojan Kos, predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave Kranj.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

0/7

nedelja

-3/3

ponedeljek

-4/5

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..

Štirje razredi v karanteno / 11:10, 20. januar

Naš glavni vir denarja so podjetja, ki delajo. Tako bomo imeli denar za pokrivanje vsega. Morajo delati! Drugače nam lahko vse propade.

Štirje razredi v karanteno / 16:48, 19. januar

Gospodarstvo pa nemoteno dela naprej, turnusi 4/1 12/24 sobote, nedelje in to ob epidemiji smrtonosnega virusa ! Javna uprava pa doma, pol morosta v Kr. Gori dan na dan na sončku pa to...