Predsednik republike Borut Pahor polaga venec k spomeniku padlim partizanom in pobitim Dražgošanom. / Foto: Gorazd Kavčič

Venci za dražgoške žrtve

Predsednik republike Borut Pahor je v Dražgošah izrazil upanje, da bomo ob letošnji obletnici države pozabili na zamere in praznovali skupaj.

Dražgoše – Letošnji spomin na 69. obletnico boja Cankarjevega bataljona z Nemci v Dražgošah, na padle partizane in na 42 domačinov, ki so jih pobili Nemci, je zaradi epidemioloških razmer potekal drugače kot pretekla leta. Množičnih pohodov v leta 1942 porušeno in po vojni obnovljeno vas ni bilo, prav tako pa tudi ne množične opoldanske svečanosti pri spomeniku. Odločili so se le za tradicionalno opoldansko polaganje vencev. Nekateri posamezniki pa so zimski dan tudi zaradi tradicije in spomina na dražgoški dogodek izkoristili za pohod do Dražgoš in okoliških krajev.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je po položitvi venca v izjavi za javnost zahvalil organizacijskemu odboru za povabilo in za možnost položitve venca k spomeniku in izrekel upanje, da bomo letos, v letu 30. obletnice osamosvojitve, tako enotni, kot smo bili takrat, ko je bilo treba braniti samostojnost.

»Upam, da bomo razumeli priložnost, ki nam jo daje letošnja 30-letnica države, da se povežemo in v času tega praznovanja pozabimo oziroma odmislimo razlike, ki so sicer nekaj običajnega, in da se spomnimo razlogov, zakaj smo skupaj. Med nami je namreč več tistega, kar nas povezuje, kot tistega, kar nas ločuje. Ob 30-letnici države se moramo spomniti enotnosti slovenskega ljudstva in tudi tistih, ki so v različnih časih, od generala Maistra in partizanskega narodnoosvobodilnega boja do veteranov, ki so branili samostojnost suverene Slovenije in za svoj narod žrtvovali najdragocenejše, kar so imeli – svoja življenja,« je povedal predsednik Pahor. Prepričan je, da bomo do junija premagali epidemijo in državni praznik lahko množično praznovali na Trgu republike v Ljubljani in na drugih trgih po državi.

K spomeniku padlim partizanom in pobitim Dražgošanom so venec položile tudi delegacije Občine Železniki in Krajevne skupnosti Dražgoše, Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Venec je položil tudi prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan.

Oddajte svoj komentar

Kranj -5°

zmerno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-7/4

četrtek

-2/6

petek

-3/11

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PREDAVANJA / Gorenjska, 29. januar 2021

Od Babnega Polja do Goričic pri Cerkniškem jezeru

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Moti jih pokanje iz Crngroba / 18:03, 27. januar

Ko je JLA pokala po Crngrobu, ste bili tiho in vas ni nič motilo. Zdaj ko imamo lastno vojsko, pa vas vse moti.

Tragedija na Pokljuki / 08:36, 26. januar

Torej laže tudi nemški oficir, ki v zapiskih najdenih na komandi na Bledu opiše nagrado dodeljeno hlapcu Obadu.. .?? 150 mark in še 200 cigaret na koncu za pregled požganega bojišča...

Potrdili okužbo z angleškim sevom koronavirusa / 09:57, 25. januar

Zaostritev ukrepov se NE bo zgodila le v primeru, da se minister za zdravje in predsednik vlade ne bosta mogla uskladiti. Vse je mogoče..

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...