Gaj in Tristan v pesmi Pravi božič: »Midva sva privid, čarobna iluzija, ne da se kupit' sreče, ona se u teb' odvija ... Darilo naj bo u teb', če hočeš, da je prima ... Hou, hou, hou, to je ta namen, pokazat', da za druge ti ni useen ... K so med nami eni, ki ne zmorejo sami ... In imajo nas, da stojimo jim ob strani.«

In sva šla, drugačna fantiča ...

... da pokaževa ljudem drugačnega božiča ... je ena od rim, s katerimi sta nas med prazniki nagovorila Tristan Praprotnik Malej iz Mojstrane, dvajsetletni fant s posebnimi potrebami, in njegov osebni asistent Gaj Trček. Njun videospot z naslovom Pravi božič je v samo nekaj dneh zabeležil skoraj deset tisoč ogledov.

Letos bosta morala sama poskrbeti za vse, je dvajsetletnemu Tristanu Praprotniku Maleju iz Mojstrane in njegovemu osebnemu asistentu Gaju Trčku, nekdanjemu smučarskemu skakalcu in udeležencu finala televizijskega šova X Factor z Jesenic, namignil Božiček. Nekaj je pokašljeval in Tristana je zaskrbelo, da je »fasal virus«, lahko slišimo v videospotu, ki sta ga drugačna fanta, kot si rečeta, na Youtubu objavila na božični dan.

O tem, kako je uspešnica nastajala in o odnosu med glavnima zvezdama te v uho in srce segajoče male uspešnice, smo se pogovarjali avtorjem ideje, besedila in vseh priprav Gajem Trčkom.

Pravi božič ima na Youtubu že skoraj deset tisoč ogledov. Od kod ideja zanj?

Ideja je prišla, ko je moja mami Nataša Pristov Trček, predsednica društva Sožitje Jesenice, Kranjska Gora in Žirovnica, potarnala, da letos noben uporabnik ne bo dobil vsakoletnega darila, druženja in plesa. Zato sem prišel na idejo, da bi se lahko oblekel v Božička, Tristan pa v škrata in bova obiskala uporabnike in jih obdarila. Potem se je zraven vključil še Zavod Lepa si, to je zavod za nudenje osebne asistence, nabrali smo darila in z dobrosrčnimi ljudmi zaključili projekt še s komadom in videospotom. Tako da je ideja rasla sproti!

Kdo vse je sodeloval pri nastajanju?

Samo podlago je naredil Jan Nemeček. Pri pesmi in videospotu je sodeloval prijatelj Goran Mikić, videospot pa je snemal Klemen Zepp Dovžan, nekdanji član skupine Kocka. Jaz pa sem napisal besedilo in pripravil Tristana na snemanje.

Je bil Tristan takoj za?

Tristan je bil takoj za, ker ga glasba in dejstvo, da se lahko posluša, zelo veselita!

Z nastopanjem imate več izkušenj kot Tristan, kajne?

Nikoli nisem bil prav glasbenik, ker izhajam iz športa, ampak sem se pa vse življenje udejstvoval pri raznih projektih. Nastopanje na odru ter glasba sama, ki me veseli, mi predstavljata velik užitek.

Vaju je kaj skrbelo, kakšen bo odziv?

Projekt je šel tako gladko skozi, da smo tudi sami čutili to pristnost in ni bilo kančka skrbi glede tega, da bi bil odziv negativen.

Gaj, ste Tristanov osebni asistent. Kaj sodi v vaše delovne zadolžitve?

Nega na domu, učenje socialnih veščin, varstvo na domu in najpomembnejše: biti njegov dober prijatelj, v dobrem in slabem.

Je za takšno delo potrebna kakšna posebna izobrazba?

Srednješolska izobrazba in dokončan tečaj osebne asistence sta za zdaj dovolj. Sam imam sicer diplomo s fakultete za šport, ki pa mi zelo prav pride tudi na tem delovnem mestu.

Verjetno je pri tej službi pomembno, da se med seboj dobro razumeta. Sta si, ko sta se spoznavala, vzela čas za razmislek ali sta takoj vedela, da bo šlo?

V tej službi je nedvomno pomemben prvi stik in to, da se uporabnik in asistent dobro razumeta. Seveda je to prvi dan zelo težko, ker vemo, da ljudje včasih potrebujemo leta, da se spoznamo. A med nama je preskočila neka iskrica nagajivosti in sva se že hitro ujela. Sva pa imela tudi že dva mini spora, ampak to je čisto normalno.

Je, glede na to, da ste vi »pomočnik«, Tristan vaš »šef«?

(smeh) Ni ravno tako, da je eden šef ... Pomembne so socialne vloge, je pa res, da je Tristan moja »služba«. Mu pa kdaj pustim, da se počuti kot šef, ampak to bolj v igri.

Je Pravi božič vajin prvi skupni glasbeni projekt? Že načrtujeta naslednjega?

Na Instagramu in Facebooku sicer redno objavljava kak smešen video, to pa je bil prvi tako velik projekt – in zagotovo ne zadnji!

Oddajte svoj komentar

Kranj -5°

delno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

-7/4

četrtek

-2/6

petek

-3/11

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PREDAVANJA / Gorenjska, 29. januar 2021

Od Babnega Polja do Goričic pri Cerkniškem jezeru

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Moti jih pokanje iz Crngroba / 18:03, 27. januar

Ko je JLA pokala po Crngrobu, ste bili tiho in vas ni nič motilo. Zdaj ko imamo lastno vojsko, pa vas vse moti.

Tragedija na Pokljuki / 08:36, 26. januar

Torej laže tudi nemški oficir, ki v zapiskih najdenih na komandi na Bledu opiše nagrado dodeljeno hlapcu Obadu.. .?? 150 mark in še 200 cigaret na koncu za pregled požganega bojišča...

Potrdili okužbo z angleškim sevom koronavirusa / 09:57, 25. januar

Zaostritev ukrepov se NE bo zgodila le v primeru, da se minister za zdravje in predsednik vlade ne bosta mogla uskladiti. Vse je mogoče..

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...