Kaja Pogačar / Foto: arhiv Login5 Aphrodite

Zdravo je lahko okusno

Septembra lani je ugledala luč sveta kulinarična knjiga, pod katero se ponovno podpisuje Kaja Pogačar, Gorenjka, ki obožuje življenje kot tako, potovanja in kulinariko. V svoji kuharski praksi Pogačarjeva uspešno kombinira vse tri komponente in ima celostni pristop tako do življenja kot kulinarike.

Čokoladni mousse (za 4 osebe): potrebujemo 200 gramov 70-odstotne temne čokolade, skodelico hladne čičerikine vode (aquafabe), ščep soli, dve žlici sladkorja kokosovih cvetov (po želji), za serviranje pa še skodelico čokoladnih piškotov in sveže maline. Postopek: Temno čokolado stopimo nad vodno kopeljo in ohladimo. Aquafabi dodamo ščep soli in sladkor ter z zmogljivim mešalnikom stepemo v trd sneg. Za to potrebujemo približno deset minut. Nato nežno in enakomerno umešamo stopljeno čokolado. Mousse damo v večjo stekleno posodo ali razdelimo v kozarce in postavimo v hladilnik vsaj za dve uri. Postrežemo ga z mletimi piškoti in svežimi malinami.

Kaja Pogačar je doma z Brega pri Žirovnici, po poklicu pa je fotografska tehnica in diplomirana komunikologinja. Življenje samo oziroma splet okoliščin sta jo pripeljala do odločitve, da je poslušala sebe in tako se je začelo njeno kulinarično popotovanje. »Enostavno sem se vrgla v tisto, kar sem od nekdaj rada počela: kuhala,« razloži.

Najprej je našla svojo kuharsko družino v ljubljanski Baziliki. Pred leti smo jo spremljali v televizijski resničnostni oddaji Gostilna išče šefa, kjer jo je slovenska javnost prvič bolje spoznala. Kaja je v nadaljevanju nabirala znanje pri najboljših: udeležila se je tečaja pri kuharskem mojstru Urošu Štefelinu, spoznavala torte pri Naserju Gashiju, se učila tudi od mojstrice Ane Roš. Sodelovala je v še enem kuharskem šovu – v oddaji MasterChef Slovenija, leto in pol je rasla z ljubljansko restavracijo Organic Garden.

Tretji knjižni projekt

Ker je vegetarijanka in ne pripravlja mesa niti ne rib, tako da raziskuje svet kulinarike v tej smeri, je bila knjiga, ki je nedavno izšla, le vprašanje časa. Je pa to že njen tretji tovrstni projekt. Pred štirimi leti je s fotografijami sodelovala pri knjigi Paradajz – Velika knjiga receptov s paradižnikom, lani pa pri izdaji kulinaričnega priročnika Medeni vodnik, kjer je zbrala recepte, prispevala fotografije, napisala uvodnik in pripravila vsebino – skratka ga uredila.

Pred tem je bila nekaj časa tudi v Indoneziji, kjer je v Aloita Resortu na Mentawai Islands postavila meni. Naučila je ekipo kuhati in tam štirinajst dni tako kuhala kot uživala.

Sledil je Berlin, kjer je ostala skoraj dve leti. Delala je v enem od veganskih »coffee shopov«; pomagala je razvijati recepte v tajski restavraciji Kin Dee, ki ima sedaj eno Michelinovo zvezdico; bila del znane pekovske ekipe Five Elephant.

Zelišča in začimbe ima rada od nekdaj

Ljubezen do zelišč in do ustvarjanja zeliščnih mešanic čajev, pravi, jo je »ujela« nekje vmes. Ko je pripravila prvo mešanico, je bil odziv dober – in rodila se je blagovna znamka Zlata žlica. »Ideja se je rodila spontano.« Tako kot so vse stvari prišle v njeno življenje. »Same od sebe,« se nasmehne.

Po Berlinu jo je poslovna pot vodila do sodelovanja z Izo Sio Login.

Dneve ima Kaja zapolnjene. Ukvarja se s pripravo menijev, v prostem času meditira, bere knjige, se posveča jogi in se izobražuje.

Sedaj je na spletne knjižne police prispela še ena knjiga, kjer zasledimo Kajino ime. Tokrat nastopa v vlogi avtorice. Knjiga nosi naslov Healthy Food Made Good (kar bi lahko prevedli kot Zdravo je lahko okusno), je v angleščini, založila jo je Login5 Aphrodite Limited.

Iza Sia Login v predgovoru piše: »Avtorica knjige Kaja je poklicna kuharica in za našo družino pogosto pripravlja okusne obroke, ki temeljijo na rastlinah. Ti obroki so še posebej dobri, ker so okusni, lepo postreženi in zdravi. Prijatelji in znanci nas pogosto sprašujejo, kaj jemo, saj naši obroki ne vsebujejo živalskih sestavin. Tako sva se s Kajo odločili, da bomo fotografirali obroke in si zapisali recepte. Čeprav obroke pripravlja strokovnjak, so narejeni preprosto, v domači kuhinji. Najpomembneje je, da so zdravi in okusni. Prijatelji in znanci imajo radi Kajine stvaritve in uživajo v pripravi lastnih zdravih obrokov; predvsem pa pravijo, da so obroki dobri.« Ker knjiga ne zajema vseh Kajinih receptov, nekatere najdete tudi na spletni strani login5aphrodite.com. Tu lahko pobrskate tudi med recepti drugih avtorjev, medtem ko je v knjigi objavljenih nekaj novih Kajinih, ustvarjenih posebej za knjigo.

Od solat do sladic

Knjiga vsebuje šestdeset zdravih, uravnoteženih receptov, v katerih se največ uporablja zelenjava. Namenjena je vsem. Kaja si želi, da bi bralca spodbudila: »Da začne kreativno razmišljati, se mu porodi ideja ob branju receptov. Želela bi si, da je to neki kreativni poligon za ustvarjanje v kuhinji. Če koga navdihne še za kaj drugega, še toliko bolje.«

Na 135 straneh lahko izbiramo med recepti za zajtrk, kosilo, prigrizke; med solatami, glavnimi jedmi, juhami, sladicami, celo napitki. Najdemo recept za mandljevo maslo, vaflje; nangko oziroma jackfruit, pečen v pečici, nastrgan, mariniran s posebno omako; presne raviole iz rdeče pese ... Bomo pa v njej zaman iskali recepte s krompirjem – teh v knjigi Healthy Food Made Good ni.

»Izšla je septembra lani, tako da imajo ljudje še dovolj časa, da jo spoznajo,« sklene avtorica knjige Kaja Pogačar, ki že »koraka« novim izzivom naproti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

2/17

petek

3/18

sobota

3/12

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

GLEDALIŠČE / Podnart, 22. marec 2024

Monokomedija Jutri začnem odpovedana

OBVESTILA / Gorenjska, 22. marec 2024

Ali sem fit?, tombola, kulinarična delavnica ...

PRIREDITVE / Stara Loka, 22. marec 2024

Pasijonski večer

PRIREDITVE / Visoko, 22. marec 2024

Ob materinskem dnevu

DELAVNICE / Lesce, 22. marec 2024

Velikonočne delavnice

PRIREDITVE / Brezje, 23. marec 2024

Romanje po Rožnovenski poti

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Cerklje, Goriče, 23. marec 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Spodnji Brnik, 24. marec 2024

Ob materinskem dnevu

 

 
 

 

 
 
 

Kranj diha z vojašnico / 22:55, 20. marec

Migranti bojo vsaj rodnost popravli, vlada te pa na suho nateguje ;)

Kranj diha z vojašnico / 20:58, 20. marec

Bojim se, da bodo na koncu v teh lepih hangarjih poležavali ilegalni migranti. Okoli novega leta se je omenjalo tudi Kranj, kot možni center...

Sprava bo, sprave ne bo / 10:47, 20. marec

Slovenci nismo preveč inteligentni narod. Dokaz so dogodki par let pred 2.sv vojno, med vojno in vsaj 15 let po vojni. V Franciji so izvenso...

Hišnik ne pozna hišniškega dela? / 08:05, 20. marec

Tipično. Gospa izpade kot "tečna baba", ki se vtika v vse in vsakega, večno negoduje in ji nikoli nič ni prav. Sosedje se "pomenljivo" spogl...

Smučišče neupravičeno zaprto / 18:40, 19. marec

Tožiti inšpektorico za vso nastalo škodo ! Sicer pa ja, časi vlade halfšiptarja ko nisi smel na cesti jesti rogljička, lahko pa si bil pri s...

Že zdaj učenje materinščine / 13:19, 17. marec

Delo, 14, 3. : "Združenje ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije je na včerajšnjem sklepnem dnevu strokovnega posveta pripravilo ra...

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 17:17, 14. marec

Bilo je posnetih kar nekaj filmov po resničnih dogodkih, ko so sestre pomagale na smrt bolnim. Bilo je kaznivo dejanje, evtanazija ki je enako dejanje, pa baje ni.