Kaja Pogačar / Foto: arhiv Login5 Aphrodite

Zdravo je lahko okusno

Septembra lani je ugledala luč sveta kulinarična knjiga, pod katero se ponovno podpisuje Kaja Pogačar, Gorenjka, ki obožuje življenje kot tako, potovanja in kulinariko. V svoji kuharski praksi Pogačarjeva uspešno kombinira vse tri komponente in ima celostni pristop tako do življenja kot kulinarike.

Čokoladni mousse (za 4 osebe): potrebujemo 200 gramov 70-odstotne temne čokolade, skodelico hladne čičerikine vode (aquafabe), ščep soli, dve žlici sladkorja kokosovih cvetov (po želji), za serviranje pa še skodelico čokoladnih piškotov in sveže maline. Postopek: Temno čokolado stopimo nad vodno kopeljo in ohladimo. Aquafabi dodamo ščep soli in sladkor ter z zmogljivim mešalnikom stepemo v trd sneg. Za to potrebujemo približno deset minut. Nato nežno in enakomerno umešamo stopljeno čokolado. Mousse damo v večjo stekleno posodo ali razdelimo v kozarce in postavimo v hladilnik vsaj za dve uri. Postrežemo ga z mletimi piškoti in svežimi malinami.

Kaja Pogačar je doma z Brega pri Žirovnici, po poklicu pa je fotografska tehnica in diplomirana komunikologinja. Življenje samo oziroma splet okoliščin sta jo pripeljala do odločitve, da je poslušala sebe in tako se je začelo njeno kulinarično popotovanje. »Enostavno sem se vrgla v tisto, kar sem od nekdaj rada počela: kuhala,« razloži.

Najprej je našla svojo kuharsko družino v ljubljanski Baziliki. Pred leti smo jo spremljali v televizijski resničnostni oddaji Gostilna išče šefa, kjer jo je slovenska javnost prvič bolje spoznala. Kaja je v nadaljevanju nabirala znanje pri najboljših: udeležila se je tečaja pri kuharskem mojstru Urošu Štefelinu, spoznavala torte pri Naserju Gashiju, se učila tudi od mojstrice Ane Roš. Sodelovala je v še enem kuharskem šovu – v oddaji MasterChef Slovenija, leto in pol je rasla z ljubljansko restavracijo Organic Garden.

Tretji knjižni projekt

Ker je vegetarijanka in ne pripravlja mesa niti ne rib, tako da raziskuje svet kulinarike v tej smeri, je bila knjiga, ki je nedavno izšla, le vprašanje časa. Je pa to že njen tretji tovrstni projekt. Pred štirimi leti je s fotografijami sodelovala pri knjigi Paradajz – Velika knjiga receptov s paradižnikom, lani pa pri izdaji kulinaričnega priročnika Medeni vodnik, kjer je zbrala recepte, prispevala fotografije, napisala uvodnik in pripravila vsebino – skratka ga uredila.

Pred tem je bila nekaj časa tudi v Indoneziji, kjer je v Aloita Resortu na Mentawai Islands postavila meni. Naučila je ekipo kuhati in tam štirinajst dni tako kuhala kot uživala.

Sledil je Berlin, kjer je ostala skoraj dve leti. Delala je v enem od veganskih »coffee shopov«; pomagala je razvijati recepte v tajski restavraciji Kin Dee, ki ima sedaj eno Michelinovo zvezdico; bila del znane pekovske ekipe Five Elephant.

Zelišča in začimbe ima rada od nekdaj

Ljubezen do zelišč in do ustvarjanja zeliščnih mešanic čajev, pravi, jo je »ujela« nekje vmes. Ko je pripravila prvo mešanico, je bil odziv dober – in rodila se je blagovna znamka Zlata žlica. »Ideja se je rodila spontano.« Tako kot so vse stvari prišle v njeno življenje. »Same od sebe,« se nasmehne.

Po Berlinu jo je poslovna pot vodila do sodelovanja z Izo Sio Login.

Dneve ima Kaja zapolnjene. Ukvarja se s pripravo menijev, v prostem času meditira, bere knjige, se posveča jogi in se izobražuje.

Sedaj je na spletne knjižne police prispela še ena knjiga, kjer zasledimo Kajino ime. Tokrat nastopa v vlogi avtorice. Knjiga nosi naslov Healthy Food Made Good (kar bi lahko prevedli kot Zdravo je lahko okusno), je v angleščini, založila jo je Login5 Aphrodite Limited.

Iza Sia Login v predgovoru piše: »Avtorica knjige Kaja je poklicna kuharica in za našo družino pogosto pripravlja okusne obroke, ki temeljijo na rastlinah. Ti obroki so še posebej dobri, ker so okusni, lepo postreženi in zdravi. Prijatelji in znanci nas pogosto sprašujejo, kaj jemo, saj naši obroki ne vsebujejo živalskih sestavin. Tako sva se s Kajo odločili, da bomo fotografirali obroke in si zapisali recepte. Čeprav obroke pripravlja strokovnjak, so narejeni preprosto, v domači kuhinji. Najpomembneje je, da so zdravi in okusni. Prijatelji in znanci imajo radi Kajine stvaritve in uživajo v pripravi lastnih zdravih obrokov; predvsem pa pravijo, da so obroki dobri.« Ker knjiga ne zajema vseh Kajinih receptov, nekatere najdete tudi na spletni strani login5aphrodite.com. Tu lahko pobrskate tudi med recepti drugih avtorjev, medtem ko je v knjigi objavljenih nekaj novih Kajinih, ustvarjenih posebej za knjigo.

Od solat do sladic

Knjiga vsebuje šestdeset zdravih, uravnoteženih receptov, v katerih se največ uporablja zelenjava. Namenjena je vsem. Kaja si želi, da bi bralca spodbudila: »Da začne kreativno razmišljati, se mu porodi ideja ob branju receptov. Želela bi si, da je to neki kreativni poligon za ustvarjanje v kuhinji. Če koga navdihne še za kaj drugega, še toliko bolje.«

Na 135 straneh lahko izbiramo med recepti za zajtrk, kosilo, prigrizke; med solatami, glavnimi jedmi, juhami, sladicami, celo napitki. Najdemo recept za mandljevo maslo, vaflje; nangko oziroma jackfruit, pečen v pečici, nastrgan, mariniran s posebno omako; presne raviole iz rdeče pese ... Bomo pa v njej zaman iskali recepte s krompirjem – teh v knjigi Healthy Food Made Good ni.

»Izšla je septembra lani, tako da imajo ljudje še dovolj časa, da jo spoznajo,« sklene avtorica knjige Kaja Pogačar, ki že »koraka« novim izzivom naproti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

10/16

torek

1/14

sreda

1/12

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Šenčur, Tupaliče, 16. april 2024

Muzicirajmo skupaj, kulinarična delavnica

IZLETI / Cerklje, 16. april 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PREDAVANJA / Škofja Loka, 17. april 2024

O ukvarjanju s homeopatijo

PRIREDITVE / Naklo, Preddvor, 18. april 2024

Digitalna tehnologija, družabne igre, zdravi odnosi

IZLETI / Naklo, 18. april 2024

S kolesom v Otoče

IZLETI / Kranj, 18. april 2024

Planinsko-pohodniški izlet na Jelenk

PRIREDITVE / Milje, 18. april 2024

Koncert citrark Notice

PRIREDITVE / Kranj, 18. april 2024

Navigacija ?GPS v gorah

 

 
 

 

 
 
 

Za pravico do groba in spomina / 10:49, 16. april

Za 70% SLO populacije je to drugorazredna tema. Slovenci radi mečejo v brezna in jame kar jim je viška v kleti in okoli hiše. Takrat so bili...

Za pravico do groba in spomina / 19:13, 15. april

Cerkev in Dežman bodo še trdili, da so se domobranci borili za svobodno Jugoslavijo. Kaj pa če bi še pogledali koliko gorja so naredili sami...

Neznanka vstopila v odklenjeno stanovanje / 19:09, 15. april

Stari časi, ko si pustil odklenjena vhodna vrata v stanovanje in šel brez skrbi naokoli, so že zdavnaj minila. Ampak nekateri se teh navad ne morejo znebiti, potem je pa groza.

Če operater konča v stečaju / 19:07, 15. april

Sam se v ta predlog za stečaj ne vtikam, ker enostavno ne poznam dobro situacije. Me pa na splošno moti, v kolikor gre kdo v stečaj, podjetj...

Dela na Betinu predčasno končana / 09:47, 15. april

Skupni načrt, časovnica se mi pa za ta projekt, ki ni majhen, zdi precej čuden. Okoli Bleda bi morala biti obvoznica fertik, tko da bi sedaj...

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 18:45, 7. april

Orehek je od Kranja oddaljen cca 2km. Kako bo vlak ustavil v Kranju, če bo na Orehku njegova hitrost 160km/h?
Zakaj ni v planu izgradnja ŽP na Orehku vsaj za lokalne vlake?