Predsednik republike Borut Pahor je po vdoru protestnikov v ameriški kongres opozoril, da se morajo politiki z vso odgovornostjo zavedati posledic svojih ravnanj. / Foto: arhiv GG

Obsodbe dogajanja v ameriškem kongresu

Slovenski odzivi na dogajanje v ZDA

Sredin nasilni vdor protestnikov v Kapitol v ameriški prestolnici Washington, kjer je kongres potrjeval izide predsedniških volitev, na katerih je zmagal demokrat Joe Biden, je šokiral ves svet. Z obsodbo vdora so pohiteli številni državniki in ga označili za napad na demokracijo. Še isti dan se je odzval tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša, ki je tvitnil, da bi morali biti vsi zelo zaskrbljeni zaradi nasilja v Washingtonu. »Upamo, da je ameriška demokracija trdna, trdno zakoreninjena in bo premagala to krizo. Demokracija predpostavlja miren protest, a nasilje in grožnje s smrtjo – z leve ali desne – so vedno napačni,« je zapisal. »Politiki se moramo z vso odgovornostjo zavedati posledic svojih ravnanj. Biti moramo povezovalni in ne razdiralni. Spodbujati moramo strpnost, ne sovražnost,« je med drugim izjavil predsednik republike Borut Pahor. Obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin je zapisal, da so prizori iz ZDA globoko skrb vzbujajoči in ogrožajo temeljne vrednote v celotnem demokratičnem svetu. Kot je še tvitnil, trdno verjame, da lahko izvoljeni predsednik Joe Biden povrne vero v demokratični proces. Predsednica opozicijskega SD-ja in evropska poslanka Tanja Fajon je napad prav tako označila za napad na demokracijo. »Nasilje in uničevanje je nesprejemljivo. Rezultat demokratičnih volitev je treba spoštovati,« je zapisala. Koordinatorja Levice Luka Mesca dogajanje ni presenetilo, saj je Trump »tej norosti« pot tlakoval štiri leta. »Na srečo je tole danes njegov labodji spev. Lekcija pa je, da ne smemo nikoli ničesar več imeti za samoumevno,« je poudaril.

Nezaupnico bodo vložili sredi januarja

Predsednik DeSUS-a in morebitni kandidat za mandatarja za novo vlado Karl Erjavec je v torek po srečanju koalicije KUL kljub prejeti košarici vladne stranke SMC napovedal, da bodo 15. januarja vložili konstruktivno nezaupnico ne glede na to, koliko poslancev se bo pod predlog podpisalo. Sam sicer pričakuje, da bodo nezaupnico podprli s 43 poslanskimi podpisi, v tem času pa naj bi se nadaljevali tudi neformalni pogovori s predstavniki SMC-ja. Erjavec pričakuje, da bodo na tajnem glasovanju o nezaupnici aktualni vladi dosegli zahtevanih 46 poslanskih glasov za izvolitev novega predsednika vlade. Poudaril je še, da nezaupnice ne bodo vložili zato, da bi rušili vlado, ampak predvsem zato, da bi ustavili rušenje države. Sedanja vladna koalicija ima tudi po odhodu stranke DeSUS trdnih 47 poslanskih glasov, pa poudarja predsednik NSi-ja in obrambni minister Matej Tonin, ki je prepričan, da konstruktivna nezaupnica ne bo uspela. Erjavec je sicer izrekel tudi kritiko ministru za kmetijstvo iz vrst DeSUS-a Jožetu Podgoršku, ki po izstopu stranke iz koalicije ni odstopil s položaja, tako kot je to storil minister za zdravje Tomaž Gantar. Po Erjavčevih besedah Podgoršek s tem krši statut DeSUS-a, zato bodo organi stranke odločali o njegovi izključitvi iz stranke. Minister Podgoršek je odgovoril, da so organi DeSUS-a ravno na pobudo Erjavca sklenili, da ministra ne zapustita vlade, zato sam v vladi še vedno dela. Napovedal je še, da bo tudi v prihodnje deloval konstruktivno in državotvorno.

Izdan osnutek revizijskega poročila

Računsko sodišče je konec decembra izdalo osnutek revizijskega poročila glede nabave zaščitne in medicinske opreme zaradi epidemije covida-19. Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je ob tem pojasnil, da so tudi policiji poslali dokument, v katerem so trinajst izvedenih pogodb označili kot takšne, kjer bi lahko bili zaznani sumi kaznivega dejanja. Vsebina revizijskega poročila sicer ni javna, dokler se do nje ne opredelijo revidiranci in računsko sodišče ne izda končnega poročila. Kljub temu je časnik Delo razkril povzetek poročila, v katerem je navedeno, da nabave niso bile učinkovite, ni pa nihče omenjen kot posebej problematičen. K neučinkovitosti je prispevalo tudi dejstvo, da se je vlada Janeza Janše ob nastopu mandata 13. marca znašla ob praznih skladiščih, vlada Marjana Šarca pa do odhoda ni pripravila ustreznih podlag za nujne nakupe. Vesel je v odzivu na Delovo objavo dejal, da gre pri medijskem povzetku za enostranski prikaz in predstavljanje delnih informacij. »V revizijskem poročilu bo napisano še mnogokaj,« je za STA poudaril Vesel. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki se je lani glede nabave zaščitne opreme znašel tudi v kriminalistični preiskavi, pa je dejal, da osnutek revizijskega poročila po hitrem pregledu ne vsebuje nič takega, kar sicer širijo nekateri mediji. Na osnutek bodo na ministrstvu argumentirano odgovorili, je še napovedal.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 86 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-5/3

ponedeljek

-4/6

torek

-6/4

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Potrdili okužbo z angleškim sevom koronavirusa / 09:57, 25. januar

Zaostritev ukrepov se NE bo zgodila le v primeru, da se minister za zdravje in predsednik vlade ne bosta mogla uskladiti. Vse je mogoče..

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..