Naročanje na hitro testiranje ni potrebno, s seboj pa je treba imeti zdravstveno kartico in osebno izkaznico. Nujno je upoštevanje zaščitnih ukrepov, predvsem varnostne razdalje. Hitri testi so namenjeni osebam brez simptomov, tisti s simptomi pa naj se obrnejo na osebnega zdravnika. / Foto: Gorazd Kavčič, arhiv Gorenjskega glasa

Vse več testiranj s hitrimi testi

Jutri se odpirajo šole in zavodi za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami, danes poteka testiranje na covid-19 tamkajšnjih zaposlenih. Številni zdravstveni domovi po državi bodo danes začeli izvajati prostovoljna testiranja s hitrimi antigenskimi testi. Fitnesi lahko delujejo, a pod strogimi pogoji.

Ljubljana, Kranj – Po podatkih Sledilnika covid-19 je bilo v Sloveniji včeraj opravljenih 2041 PCR testov na koronavirus in potrjenih 634 novih okužb. Delež pozitivnih je bil 31,1 odstoten. S hitrimi antigenskimi testi so opravili 630 testov in potrdili 110 novih okužb. Delež pozitivnih je bil 17,5 odstoten. Hospitaliziranih je bilo včeraj 1209 covidnih bolnikov, intenzivno terpaijo jih je potrebovalo 194. Umrlo je 35 covidnih bolnikov, skupaj 2838.

Jutri se odpirajo šole in zavodi za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami, danes poteka testiranje tamkajšnjih zaposlenih. Če bodo epidemiološke razmere ugodne, se bodo z 11. januarjem odprli tudi vrtci in v šole vrnili osnovnošolci prve triade, je na zadnji dan minulega leta napovedala ministrica za izobraževanje dr. Simona Kustec.

Hitro testiranje v Škofji Loki, Kranju, Cerkljah, Medvodah

V Škofji Loki bodo množično testiranje s hitrimi testi izvajali danes od 13. do 17. ure v Športni dvorani Poden. Lokacija in čas testiranja od vključno torka, 5. januarja, bosta sporočena naknadno.

Od danes do preklica se bo od 10. ure do 13. ure izvajalo brezplačno in prostovoljno množično testiranje s hitrimi testi na okužbo s koronavirusom v avli Mestne občine Kranj. Testiranja bodo potekala vsak delovni dan z izjemo srede – ta dan se bo testiranje izvajalo v občini Cerklje v stari lekarni (6. in 13. januarja od 9. do 13. ure). Izvajalec testiranja je Zdravstveni dom Kranj. V zadnjih decembrskih dneh minulega leta se je hitrega testiranja v mestni občini Kranj udeležilo približno 1300 ljudi. Zdaj se testiranje iz šotora na Slovenskem trgu seli v avlo Mestne občine Kranj, vhod je s ploščadi Brioni. Začelo se bo danes ob 10. uri, zaključilo ob 13. uri.

Od danes naprej bo tudi v Medvodah vzpostavljena stalna točka za brezplačno prostovoljno testiranje s hitrimi antigenskimi testi. To bo potekalo vsak dan, od ponedeljka do petka, med 9. in 15. uro v preddverju Kulturnega doma Medvode. Testiranje bo izvajalo osebje Zdravstvenega doma Medvode.

Naročanje na hitro testiranje ni potrebno, s seboj pa je treba imeti zdravstveno kartico in osebno izkaznico. Nujno je upoštevanje zaščitnih ukrepov, predvsem varnostne razdalje. Hitri testi so namenjeni osebam brez simptomov, tisti s simptomi pa naj se obrnejo na osebnega zdravnika.

Vlada je glede na epidemiološke razmere podaljšala ukrepe o začasni omejitvi gibanja in zbiranja ter izdala Uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2. Na petih mejnih prehodih pa je možno tudi testiranje s hitrimi antigenskimi testi (na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana ter na mejnih prehodih Obrežje, Gruškovje, Metlika, Središče ob Dravi in Jelšane).

Šport in rekreacija

Še naprej so prepovedani športna rekreacija in treningi, vendar z nekaj izjemami. Vožnja z žičniškimi napravami oziroma smučanje je že s 1. januarjem dovoljeno osebam, ki predložijo negativni test na covid-19, ki je opravljen v Sloveniji in ni starejši od 24 ur, ter otrokom do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev.

Izjeme ostajajo vrhunski in perspektivni športniki, registrirani športniki v mlajših starostnih kategorijah in poklicni športniki.

Dovoljena je tudi športno-gibalna dejavnost, če so udeleženci člani istega gospodinjstva, ki jo udeleženci izvajajo samostojno ali če jo vodi strokovni delavec v športu. Pri nekaterih športnih vadbah je strokovni delavec v športu potreben zaradi zagotavljanja varnosti vadbe.

Od danes lahko v fitnesih in telovadnicah ter bazenih po Sloveniji vadi več posameznikov, četudi niso člani istega gospodinjstva, vendar morajo imeti pet metrov medsebojne razdalje in na voljo najmanj petdeset kvadratov na osebo v posameznem prostoru. V vadbenem prostoru, ki je manjši od petdeset kvadratnih metrov, lahko vadi največ ena oseba. Odlok začne veljati danes in velja sedem dni.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

jasno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-3/21

petek

0/11

sobota

-4/11

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

OBVESTILA / Kranj, 26. februar 2021

Zbor članov prestavljen

PREDAVANJA / Gorenjska, 27. februar 2021

Bralni krožek z Nino Kosmač

OBVESTILA / Kokrica, 2. marec 2021

Merjenje tlaka, sladkorja in holesterola

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Nova bolnišnica / 21:09, 25. februar

Seveda regionalna bolnišnica ne more delovati na Jesenicah. Na Jesenicah bo negovalna bolnišnica in porodnišnica. Radovljica je prava lokaci...

Severni Kranj želi na svoje / 08:21, 25. februar

Ne morem verjeti. Cela Slovenija je velika za eno manjše mesto, pa imamo 200+ občin. In ravno toliko županov, tajnic in fikusov. Sedaj bi pa...

Prikaz nasprotnih dejstev / 23:58, 23. februar

Zapleti z neurejenimi ulicami v in okoli Radovljice so posledica upravljanja le teh po sistemu 'na lepe oči'. Tudi hiše so se gradile tam, k...

Cepljenje proti koronavirusu pred MO Kranj / 18:45, 23. februar

budale kranske

Prikaz nasprotnih dejstev / 18:16, 23. februar

Sedaj je jasno, da občina hoče urediti lokalno cesto po zasebnem zemljišču. Predlagam, da se cesta zapre pri trgovini Mony. Tako dobimo slep...

Telemach vodilni ponudnik fiksnega interneta / 04:16, 21. februar

United Group vzpostavlja nov informativni portal N1 Slovenija. Izpostava CNN-a na Balkanu. Še en medij, kjer bodo imeli novinarji daljši spi...

Načrti z rezervatom Bobovek / 14:32, 20. februar

Bolj počasi. Bo nova županja v novi občini imela saj kaj za narediti, ne da bo dobila vse postlano.