Matjaž Eržen / Foto: Gorazd Kavčič

Prejel je Čopovo priznanje

Med letošnjimi dobitniki Čopovih priznanj, ki jih podeljujejo za izjemne uspehe na področju knjižničarstva, je tudi mag. Matjaž Eržen, direktor Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka.

Škofja Loka – Čopove diplome in Čopova priznanja so najvišje državne nagrade za izjemne uspehe na področju knjižničarstva, poimenovana so po slovenskem knjižničarju in učenjaku Matiji Čopu. Dobitnik Čopovega priznanja, ki se podeljuje za enkratne dosežke, ki so plod izvirnih strokovnih pristopov, ali za posebne zasluge pri popularizaciji knjižničarstva, krepitvi ugleda knjižničarjev, knjižnic in knjižničarske stroke v javnosti ter za zasluge pri razvoju knjižnične dejavnosti, je letos tudi Matjaž Eržen, direktor Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka.

Matjaž Eržen je že tretji mandat član upravnega odbora Združenja splošnih knjižnic, sodeluje v delovnih skupinah za pripravo različnih dokumentov, škofjeloška knjižnica je bila med pobudniki s strani knjižnic (tudi testna), ko se je začel razvoj portala za izposojo e-knjig v slovenskem jeziku Biblos v letu 2013, leto dni pozneje je izkušnje dela portala Biblos predstavil tudi na posvetovanju knjižničarjev v Zagrebu. To je le nekaj njegovih nalog na nacionalni ravni, ki so jih predlagatelji priznanja prepoznali kot pomembne in vredne stanovskega priznanja. Na lokalni ravni pa so kot dosežki omenjeni izboljševanje prostorskih pogojev za knjižnico (med drugim selitev mladinskega oddelka na Namo leta 2013, povečanje prostorov knjižnice v Železnikih, selitev knjižnice v Sokolski dom v Gorenji vasi, letos pa ureditev nove knjižnice na Trati), razvoj knjižnice v smeri avtomatizacije procesov izposoje, povezave s podobnimi knjižnicami v tujini, uvajanje novih dogodkov v knjižnici od razstav do drugih prireditev, ki knjižnico povezujejo z lokalnim okoljem in predstavljajo ponudbo kulture v širšem smislu.

Na vprašanje, kaj mu pomeni stanovsko priznanje, pa Matjaž Eržen odgovarja: »Vesel sem, da je Zveza bibliotekarskih društev Slovenije na predlog Združenje splošnih knjižnic prepoznala ne le moje, ampak delo celotnega kolektiva Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka za vrednega te nagrade. Res pa moram priznati, da so delo in ideje vodij in direktorjev manjših knjižnic najpogosteje tista pomembna 'gonilna sila', ki vpliva na njen razvoj. Priznanje mi je torej znak, da so tudi v Združenju splošnih knjižnic in preko njih na ZBDS prepoznali ta moj trud zadnjih devetih let, odkar sem direktor Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno jasno
vlažnost: 91 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/16

četrtek

2/14

petek

-3/7

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Križnarjeva na zgodovinski tekmi do brona / 22:03, 3. marec

SUPER STE BILE IN STE POKAZALE DA STE BOLŠE KOT PA SO FANTJE,
SAMO TAKO NAPREJ PUNCE. ???????

Južnoafriški sev v Sloveniji / 08:11, 3. marec

Javno se je oglasil pacient, katerega je ta okuženi zdravnik operiral med prvimi in povedal, da ga nihče ni kontaktiral in obvestil !!
Pa kdo zdaj laže , barabe nemarne .

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 23:33, 2. marec

LJUDJE - res spoštujem NOB in Plečnika. Samo ZDAJ fliknit v obnovo 62 000 € - a se lahko nehajo zajebavat oblastniki?

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 23:22, 2. marec

Dva evra!! Ko si lahko samo vesel, da je nekdo usposobljen v bližini. Da ne omenjam, kako so v koči na vrhu neprijazni do psov. Samo do ne...

Župan Hrovat obsojen zaradi grožnje nadzorniku / 17:13, 2. marec

Noro! In to par let. Naj eni naravovarstveniki ne opletajo med klenimi domačini! Zdravimi hribovci, ki jih lahko samo spoštujemo.

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 15:58, 2. marec

62 000 €?? Pa to streho in čiščenjene obnovijo vaški kerlci v eni udarni akciji!
Neverjetno, kako se razmetava z denarjem!

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 15:37, 2. marec

Da ni sram pisarniških gobcal! GRS mora imeti VSE in še več!