Jadranka Završnik / Foto: osebni arhiv

Virtualni Kamišifest

Izvedbo sedmega Kamišifesta, ki bi že oktobra moral potekati v kranjskem Stolpu Pungert, je preprečila epidemija covida-19, zato so se organizatorji odločili, da festival preselijo na splet.

Sedmi Kamišifest smo letos prilagodili trenutnim razmeram in ga spremenili v virtualni dogodek. Pravzaprav v serijo virtualnih kratkih oddaj, kjer sem gledalcem pokazala, kako si lahko sami po korakih izdelajo svojo kamišibaj predstavo,« je razložila organizatorka Jadranka Završnik in dodala, da je tisto, kar je snemanje kamišibaja vzelo pristnemu nastopu v živo, na neki način nadomestila s sporočilom letošnjega festivala – kamišibaj je darilo. Pri kamišibaju gre sicer za obliko pripovedovanja zgodb ob slikah, ki so vložene v lesen oder.

Kamišifest je potekal šest dni, vsak dan pa so na Facebook profilu stolpa Pungert objavili posnetek, ki je gledalce vodil do končne zgodbice. »Napotki so bili preprosti, predvsem pa je bil moj namen, da se otroci in odrasli znebijo predsodkov o svojih likovnih in drugih pomanjkljivostih. Želela sem, da se opogumijo in ustvarjajo z namenom, da presežejo te predsodke,« je dejala Jadranka Završnik in dodala, da na koncu lahko podarijo svojo zgodbo nekomu, ki ga imajo radi. V sklopu Kamišifesta pa so si otroci lahko ogledali tudi njeno novo zgodbo, in sicer finsko ljudsko Gozdna nevesta, pa tudi zgodbo Dilema, ki jo je pripravil aktualni predsednik društva Kamišibaj Slovenije Boštjan Oder. Jadranka Završnik je priznala, da snemati kamišibaj zgodbe ni lahek podvig, saj je ta način pripovedovanja zgodb zelo intimna interakcija med pripovedovalcem in gledalci. »S posnetki se ta energija ne začuti tako močno, kar je resnična škoda.« Pri izvedbi Kamišifesta sta ji bila v veliko pomoč Selman Čorović in Jože Bizovičar iz Zavoda Carnica. Njihove posnetke si je ogledalo več kot štiri tisoč ljudi.

Ideja, da bi bil kamišibaj lahko darilo, je po besedah Jadranke Završnik nastala z mislijo na vse družine, ki so letos v hudih stiskah in kjer mogoče ne bo daril, ki se kupijo. »Zato pa lahko nastane kakšna pravljica, ki jo podelijo med seboj,« je namignila Jadranka Završnik in poudarila, da so pravljice čarobne in v vsakomer vzbujajo nostalgične občutke – občutek varnosti, topline in stika. »Namesto daril, ki jih kupimo, lahko podarimo te neprecenljive občutke. Z lastno predstavo, pravljico, se povežemo na drugačnih ravneh. Podarimo nekaj iz svojega notranjega sveta. Tam so največji zakladi.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

delno oblačno
vlažnost: 68 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-2/14

sobota

6/12

nedelja

7/15

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Kranj, 10. april 2021

Srečanje Medobčinskega društva invalidov Kranj

PRIREDITVE / Gorenjska, 10. april 2021

O literaturi med letoma 1970 in 1980

OBVESTILA / Kranj, 10. april 2021

Srečanje Medobčinskega društva invalidov Kranj

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?