V občini Preddvor že izvajajo participativni proračun v vasi Kokra. / Foto: arhiv GG

Del participativnega proračuna že izvajajo

Participativni proračun, h kateremu se je pred lokalnimi volitvami zavezalo tudi več gorenjskih županov, že izvajajo v občinah Bohinj, Jesenice, Radovljica, Škofja Loka in Domžale.

Kranj – Vseslovenska nevladna organizacija Danes je nov dan je pripravila kampanjo, s katero želi v slovenskih občinah spodbuditi uveljavitev participativnega proračuna. Na Gorenjskem ta prizadevanja podpira Zavod Tri – stičišče Grozd nevladnih organizacij (NVO) Gorenjske. »Prizadevamo si za boljše skupnosti in verjamemo, da je izvajanje participativnega proračuna ena izmed njih,« pravi Nina Arnuš iz Zavoda Tri. Na Gorenjskem participativni proračun izvajajo v občinah: Bohinj, Jesenice, Radovljica, Škofja Loka in Domžale. K izvajanju so se v predvolilni kampanji zavezali tudi izvoljeni župani v Kranju, Preddvoru in Žirovnici, kjer pa ga po podatkih omenjene nevladne organizacije še niso uveljavili.

Participativni proračun je proces demokratičnega soodločanja, pri katerem o porabi dela proračunskih sredstev neposredno odločajo prebivalke in prebivalci. Pobuda Danes je nov dan je pred lokalnimi volitvami s kampanjo »Čas je, da občinski denar postane tudi tvoja stvar« kandidate za župane pozvala, da se zavežejo k uvedbi participativnega proračuna v svoji občini. Prejeli so 275 zaobljub, od tega je 57 kandidatov zmagalo na volitvah. Od začetka trenutnega županskega mandata jeseni 2018 se je za izvedbo participativnega proračuna odločilo 24 od 212 občin.

Na Možjanci in v Kokri že participativni proračun

Na naše vprašanje o tem, kdaj bodo začeli participativni proračun, katerim nalogam bodo v zvezi s tem dali poudarek in o kolikšnem deležu proračunskih sredstev naj bi soodločali občani, so odgovorili iz Mestne občine Kranj in Občine Preddvor.

»Participatorni proračun že izvajamo od samega začetka, torej od leta 2019,« zatrjuje župan Občine Preddvor Rok Roblek. »Poudariti je treba, da o proračunu v vsakem primeru soodločajo občani, sicer posredno: preko pobud, ki jih pošiljajo preko krajevnih odborov na občinsko upravo, in ta potem pobude vključi v proračun. Hkrati občani preko članov odbora za infrastrukturo razpolagajo s sredstvi, ki niso neposredno povezana s posameznimi projekti; njihova določitev v proračunu je okvirna (na primer: za letno vzdrževanje občinskih cest je letos predlog 330.000 evrov). Najbolj participatoren proračun pa je namenjen Kokri in Možjanci, skupaj 10.000 evrov, o katerih krajani odločajo povsem sami in upravi zgolj predlagajo izvedbo. V letu 2022 bomo na predlog svetnikov uvedli princip za vse krajevne odbore. Sredstva bodo namenjena izključno porabi na pobudo posameznih krajevnih odborov. Predhodno pa je treba pripraviti dokument (pravilnik dela in porabe teh sredstev), kar bo omogočilo še večje soodločanje krajanov in razbremenitev uprave. Omenjeni pravilnik bomo pripravili in sprejeli v letu 2021.«

Trajnostna urbana strategija

Tudi v Mestni občini Kranj pravijo, da že izvajajo glavno participatornost: »Glavni projekti so bili izoblikovali prek predlogov in delavnic Trajnostne urbane strategije (TUS). Ker se TUS počasi izteka, se pripravlja nova strategija, sprožili bomo postopke za nove priprave, ki bodo vključevale zbiranje predlogov in delavnice. MOK sicer prek svetniških pobud in pobud občanov iz raznih kanalov tudi že stalno dobiva »participatorne« projekte, ki jih skuša v največji meri izvesti sproti. Takšnih je ogromno, v letu 2020 so bili med njimi denimo: parkirna mesta na pohodniških izhodiščih (Jamnik, Šmarjetna, Jošt), otroška igrišča, koši za pasje iztrebke, nakup invalidom prilagojenih koles v sistemu bikesharing itd.

Neposredno participatornost pa MOK začenja z letom 2021. Ta bo pokrila predvsem manjše, lokalne projekte v krajevnih skupnostih. Proračunska zakonodaja trenutno še ne omogoča stvarne participatornosti, vsak projekt namreč po trenutno veljavni zakonodaji zahteva vrsto korakov, ki vzamejo dve leti. Dveletni postopek oziroma obdobje dveh proračunov (en proračun predstavlja načrtovanje, drugi proračun izvedbo) je tako neobhoden. Prav zato je MOK preko Združenja mestnih občin dala pobudo na Ministrstvo za finance, da se to spremeni. Do takrat pa ostaja participatornost v primerih nekaterih občin politični marketing. V letu 2021 bomo na MOK izvedli delavnice in zbiranje projektov. V istem letu bo možnost njihove izvedbe pregledala občinska uprava, pripravila vso potrebno dokumentacijo, nato pa bodo o projektih glasovali občani. Izglasovani projekti morajo biti uvrščeni v prihodnji proračun (2022) in v skladu z njim tudi izvedeni.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 100 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

0/6

nedelja

-5/5

ponedeljek

-4/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..

Štirje razredi v karanteno / 11:10, 20. januar

Naš glavni vir denarja so podjetja, ki delajo. Tako bomo imeli denar za pokrivanje vsega. Morajo delati! Drugače nam lahko vse propade.