Javno komunalno podjetje »pred ciljno ravnino«

V občini Škofja Loka so pripravljeni, da z novim letom komunalne službe prevzame javno podjetje. Svetniki potrdili imenovanje direktorja, spremenjen odlok, šesto poročilo o pripravah na zagon javnega podjetja in elaborat o cenah.

Škofja Loka – Poleg sprejetja proračunov za leti 2021 in 2022 so na seji občinskega sveta v Škofji Loki tokrat med 18 točkami dnevnega reda obravnavali tudi sklop tem, povezanih z Javnim podjetjem Komunala Škofja Loka, ki bo začelo delovati 1. januarja 2021. Tako so sprejeli odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o ustanovitvi javnega podjetja, soglasje k postopku imenovanja direktorja javnega podjetja in njegovo imenovanje, poročilo o aktivnostih, povezanih z vzpostavitvijo javnega podjetja, in več sklepov o cenah storitev obveznih gospodarskih javnih služb varstva okolja: oskrbo s pitno vodo, odvajanjem in čiščenjem komunalne in padavinske odpadne vode ter ravnanje s komunalnimi odpadki.

Na razpis za direktorja javnega komunalnega podjetja je prispelo sedem vlog, štiri najustreznejše kandidate je komisija povabila k pogovorom, nato pa so kot najprimernejšega kandidata predlagali Primoža Ržena. Čeprav so bili v razpravi izraženi nekateri pomisleki glede predlaganega kandidata, ga je občinski svet na koncu večinsko potrdil, en glas je bil proti in en vzdržan.

Oktobra lani je bil sprejet odlok o ustanovitvi Javnega podjetja Komunala Škofja Loka, ki so ga na tokratni seji dopolnili in v njem upoštevali tudi organe javnega podjetja in njegove pristojnosti. Svetniki so potrdili, da je zrel za drugo obravnavo. Prisluhnili pa so že šestemu poročilu o pripravah na ustanovitev javnega podjetja, ki je »tik pred ciljno ravnino«. Poročilo navaja, da je bil v občini Železniki potrjen elaborat o oblikovanju cen storitev obvezne gospodarske javne službe, da je javno podjetje pridobilo dolgoročno posojilo za nakup delnic Loške komunale, ga izvedlo in postalo njen 98,66-odstotni lastnik, potekajo pa še dogovori o nakupu preostalih delnic. Objavljeni so bili trije javni razpisi, dva za zavarovanje in gorivo sta v teku, tretji (prevzem blata iz centralne čistilne naprave) je končan. Prevzemnika blata za leto 2021 so dobili po ceni, ki je predvidena v elaboratih za oblikovanje cen. V teku so evidenčni postopki za izbor dobaviteljev javnega podjetja za leto 2021. Med njim in Loško komunalo potekajo priprave za prenos dejavnosti s 1. januarjem 2021, načrtujejo se vse potrebne aktivnosti za pripojitev. Pomembno je tudi, da z Loške komunale na novo javno podjetje preidejo tudi vsi zaposleni.

Novi direktor Primož Ržen, ki se je zahvalil za zaupanje in obljubil, da si bodo s sodelavci prizadevali za uresničitev predložene vizije, je že predložil elaborat o cenah storitev gospodarskih javnih služb v letu 2021, ko sicer znova prehajajo na dveletno obračunsko obdobje. V sklopu cen bodo praviloma nekaj višje omrežnine, storitve pa nekaj cenejše, skupna cena vseh storitev na položnicah pa je za štiričlansko gospodinjstvo s povprečno mesečno porabo pitne vode 18 m3 in vodomerom DN 20, priključeno na javni kanalizacijski sistem, s 120-litrskim zabojnikom za mešane komunalne odpadke (črn zabojnik) in 120- litrskim zabojnikom za biološke odpadke (rjav zabojnik), ki je prej za komunalne storitve plačevalo 66,4 evra, zdaj izračunana na 66,2 evra (cene so sicer natančne na štiri decimalke). Za gospodinjstva, ki nimajo kanalizacije, temveč greznice, pa bo cena namesto prejšnjih 50,8 po novem 51,4 evra. V zvezi s tem so svetniki sprejeli pet sklepov in izrazili zadovoljstvo, da se s prehodom z zasebnega komunalnega podjetja na javno za uporabnike res ne spreminja veliko.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno jasno
vlažnost: 91 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/16

četrtek

2/14

petek

-3/7

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Križnarjeva na zgodovinski tekmi do brona / 22:03, 3. marec

SUPER STE BILE IN STE POKAZALE DA STE BOLŠE KOT PA SO FANTJE,
SAMO TAKO NAPREJ PUNCE. ???????

Južnoafriški sev v Sloveniji / 08:11, 3. marec

Javno se je oglasil pacient, katerega je ta okuženi zdravnik operiral med prvimi in povedal, da ga nihče ni kontaktiral in obvestil !!
Pa kdo zdaj laže , barabe nemarne .

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 23:33, 2. marec

LJUDJE - res spoštujem NOB in Plečnika. Samo ZDAJ fliknit v obnovo 62 000 € - a se lahko nehajo zajebavat oblastniki?

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 23:22, 2. marec

Dva evra!! Ko si lahko samo vesel, da je nekdo usposobljen v bližini. Da ne omenjam, kako so v koči na vrhu neprijazni do psov. Samo do ne...

Župan Hrovat obsojen zaradi grožnje nadzorniku / 17:13, 2. marec

Noro! In to par let. Naj eni naravovarstveniki ne opletajo med klenimi domačini! Zdravimi hribovci, ki jih lahko samo spoštujemo.

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 15:58, 2. marec

62 000 €?? Pa to streho in čiščenjene obnovijo vaški kerlci v eni udarni akciji!
Neverjetno, kako se razmetava z denarjem!

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 15:37, 2. marec

Da ni sram pisarniških gobcal! GRS mora imeti VSE in še več!