Svoja sporočila so otroci posredovali na virtualni novinarski konferenci.

Otroci, niste sami

Tako sporočilo so svojim vrstnikom posredovali predstavniki otrok z različnih koncev Slovenije na novinarski konferenci, ki so jo naslovili Življenje s covidom-19, kot ga vidimo in doživljamo otroci.

Otrokom in vrstnikom svetujejo, naj si vzpostavijo urnike, da bodo imeli čas tudi za ukvarjanje s prostočasnimi dejavnostmi in domačimi živalmi ter druženje z najbližjimi.

Dijakinja Alma je v imenu otrok staršem sporočila, da se je njihova raven stresa v času epidemije močno povišala. Velik del stresa predstavljajo šolske obveznosti, dodatno pa ga povzroča tudi pritisk staršev.

Na virtualni novinarski konferenci Zveze prijateljev mladine Slovenije, Središča za zagovorništvo in informiranje o pravicah otrok in mladostnikov ter Mestne zveze prijateljev mladine Ljubljana sta srednješolca Val in Alma ter četrtošolec Maksimilijan in devetošolec Anže zastopali mnenje 75 otrok z različnih koncev Slovenije, ki so sredi novembra sodelovali v širšem virtualnem srečanju in razpravi o življenju v času covida-19, kot ga doživljajo sami. Povzetki razprave so bila izhodišča za oblikovanje vsebine sporočil, ki so jih namenili vrstnikom, družini, učiteljem in vsem drugim v predprazničnem času.

V svojem sporočilu otrokom in vrstnikom je Anže poudaril, da so jeseni šolanje na daljavo pričakali veliko bolje pripravljeni kot spomladi, saj je bilo več časa za pripravo in organizacijo. Otrokom in vrstnikom je svetoval, naj si vzpostavijo urnike, da bodo imeli čas tudi za ukvarjanje s prostočasnimi dejavnostmi in domačimi živalmi ter druženje z najbližjimi. »Čeprav se zavedamo, da pogrešate sošolce in druženje, zdržite in spoštujte ukrepe, da se bomo čim prej spet družili kot nekoč.« Svetoval jim je tudi, naj večkrat pokličejo svoje prijatelje in vse, ki so jim blizu, saj jim bo tako lažje in bo vse hitreje minilo. Otrokom še sporoča: »Niste sami. Skupaj bomo zmogli.« Dijakinja Alma je v imenu otrok staršem sporočila, da se je njihova raven stresa v času epidemije močno povišala. Velik del stresa predstavljajo šolske obveznosti, dodatno pa ga povzroča tudi pritisk staršev. »Trudimo se, da bi delo opravili po svojih najboljših močeh, a ga je veliko. Prosimo le za malo več svobode in strpnosti.« Razumejo, da so tudi starši ta čas zelo obremenjeni, zato jih pozivajo, naj se skupaj z njimi poskusijo umiriti in sprostiti. Srednješolec Val je v sporočilu učiteljem poudaril, da se kakovost pouka na daljavo razlikuje tako med učitelji kot med šolami. Prednosti šolanja na daljavo mladi vidijo v bolj prostem razpolaganju s časom, a domače okolje prinaša tudi motnje pouka s strani drugih družinskih članov, učenci si želijo tudi več razumevanja glede tehničnih pogojev za izvedbo pouka na daljavo s strani nekaterih učiteljev. Maksimilijan pa je vsem posredoval še praznično sporočilo: »Poskušajmo se držati ukrepov in storimo vse, da bodo prihajajoči prazniki lepi, mirni in zdravi za vse.« Kupljena darila lahko letos zamenjamo z bolj ustvarjalnimi, recimo doma izdelanimi pozornostmi, je dejal in dodal: »Starejši pa se bodo razveselili tudi našega klica ali pisma.« V svojem sporočilu za konec je Val še poudaril. »Bodimo strpni, spoštujmo se in si tako naredimo lepe decembrske dni.«

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

6/12

nedelja

8/15

ponedeljek

3/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?