Nežka Kukec s svojim literarnim prvencem Živalski žur. / Foto: Gorazd Kavčič

Živali od A do Ž

Kranjčanka Nežka Kukec, ki otroke navdušuje v vlogi Pike Nogavičke, je v novembru končala še en projekt, namenjen otrokom – izdala je namreč svojo prvo knjigo pesmi za otroke Živalski žur.

Knjiga je po besedah Nežke Kukec sad velike ljubezni do živali, neizmernega veselja do pesnjenja in rimarij, večne želje po ohranjanju otroškosti v ljudeh in neskončnega navdušenja nad otroškim svetom, ki že vrsto let tudi skozi preobleko Pike Nogavičke predstavlja velik del njenega življenja. Pri nastanku knjige sta ji bili v veliko pomoč njeni prijateljici Špela Bedene, ki je knjigo opremila s čudovitimi ilustracijami, in Kaja Kramar, ki je poskrbela za oblikovanje. V veliko spodbudo pa so jo bili tudi domači, posebno mož Iztok, ki jo je že dlje časa nagovarjal k temu, da bi izdala knjigo pesmic za otroke, je priznala Nežka Kukec.

V knjigi Živalski žur se je tako znašlo 25 živali, na vsako črko abecede po ena. A tisti, ki bodo v njej iskali živali, ki jih običajno najdemo v otroških pesmicah, bodo razočarani. Na živalskem žuru so namreč »zaplesale« zelo raznolike živali – tako tiste, ki živijo z nami in okrog nas, kot tiste s čisto drugega konca sveta. »Najprej sva z možem naštela vse živali na posamezno črko, nato pa sem izbrala tiste, ki so se nama zdele bolj zanimive ali je bilo z njimi lažje kovati rime,« je pojasnila Nežka Kukec in dodala, da je sicer v njej tudi čisto »običajna« mačka, a na črko P ne boste našli psa, kot bi verjetno večina pričakovala, ampak je to polh. Pod K ni konj, ampak kapibara, pod črko T se skriva tarantela ... Prva pesmica, ki jo je napisala, je bila o kapibari. »Že od nekdaj so mi všeč, so kot veliki hrčki,« je pojasnila in dodala, da se je s kapibaro že srečala celo v živo, ko so jo prijateljice za rojstni dan razveselile s prav posebnim darilom – postala je oskrbnica kapibare za en dan. Preden se je lotila pisanja, je vsako žival temeljito preučila, tako da skozi pesmi otroci lahko res natančno spoznajo značilnosti in lastnosti posameznih živali. Obenem pa se ob knjigi lahko učijo črk in abecede. Zaradi prilagojene oblike pisave bodo rimam zlahka sledili tudi dislektiki, je še poudarila Nežka Kukec. »Rime so preproste, malce hudomušne, blizu otrokom.«

Nekaj živalic iz njene knjige bo mogoče v sklopu Prešernega decembra spoznati tudi na okrašenem vrtu gradu Khislstein. Osvetljene živalce bodo spremljali verzi iz knjige.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

6/12

nedelja

8/15

ponedeljek

3/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?