Aleksander Čufar / Foto: osebni arhiv

Pomoč za mojstra fotografije

V Železnikih so sprožili dobrodelno akcijo za pomoč Aleksandru Čufarju, znanemu mojstru fotografije, ki zaradi gibalne oviranosti potrebuje hišno dvigalo. Odzvala se je tudi Fotografska zveza Slovenije.

Železniki – Čeprav so tradicionalni novembrski dobrodelni koncert morali odpovedati, so se člani sekcije Sončki dobrote, ki deluje pod okriljem KUD France Koblar Železniki, vseeno odločili, da izpeljejo akcijo zbiranja pomoči, s katero želijo domačinu Aleksandru Čufarju pomagati do hišnega dvigala. Znani mojster fotografije je namreč zaradi napredujoče bolezni čedalje bolj gibalno oviran. Je sladkorni bolnik, ki se sooča še Charcotovo artropatijo oz. hudim zapletom diabetičnega stopala, pri čemer gre za propadanje sklepov in kostnine. »Za operacijo se v dogovoru z zdravniki nismo odločili; ker sem diabetik, bi bila še toliko bolj tvegana. Hitro bi lahko prišlo do zapleta in amputacije,« je pojasnil Čufar. Hodi s pomočjo bergel, a levega stopala ne uporablja, da ne bi prišlo do deformacije. Ob tem pa je začel bolj obremenjevati desno nogo, kjer ima že sicer strgane vezi in ni stabilna. Največjo težavo mu predstavlja hoja po stopnicah, kar mu povzroča hude bolečine, poleg tega pa je ob tem zelo negotov in se boji padca.

Dvigalo, ki bi mu občutno olajšalo gibanje po hiši in izhode na prosto, je tako postalo nujno potrebno. A investicija bo velik finančni zalogaj, ki ga Čufarjevi nikakor ne bodo zmogli brez pomoči. Sončki dobrote so tako vse sile uperili v zbiranje donatorskih sredstev za pomoč sokrajanu, ki kljub hudim zdravstvenim težavam ostaja nasmejan in poln načrtov. S prošnjo za donatorska sredstva so se tako konec novembra že obrnili na podjetnike, k darovanju pa vabijo tudi posameznike. Prispevek je možno nakazati na transakcijski račun KUD France Koblar (SI56 0312 8100 1166 283, s pripisom Za Sončke dobrote).

Donacije so že začele prihajati tako s strani podjetij kot tudi občanov. Prizadevanjem organizatorjev akcije se je pridružila tudi župnijska Karitas iz Železnikov, prav tako se je odzvala Fotografska zveza Slovenije (FZS), kjer so se odločili, da namesto tiskanega kataloga 51. Slovenske pregledne razstave fotografij izdelajo katalog v digitalni obliki, sredstva za tisk pa namenijo kot solidarnostno pomoč Čufarju. Kot so dodali, se jim zdi prav, da mu v teh zanj težkih časih tudi slovenski fotografi stopijo naproti. »Vemo, da ima Sandi med nami veliko prijateljev, ki bi mu bili pripravljeni pomagati,« je zapisal predsednik FZS Igor Debevec ter fotografe pozval k darovanju – bodisi individualno ali v okviru fotografskih društev.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

pretežno jasno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/16

četrtek

2/14

petek

-3/7

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Križnarjeva na zgodovinski tekmi do brona / 22:03, 3. marec

SUPER STE BILE IN STE POKAZALE DA STE BOLŠE KOT PA SO FANTJE,
SAMO TAKO NAPREJ PUNCE. ???????

Južnoafriški sev v Sloveniji / 08:11, 3. marec

Javno se je oglasil pacient, katerega je ta okuženi zdravnik operiral med prvimi in povedal, da ga nihče ni kontaktiral in obvestil !!
Pa kdo zdaj laže , barabe nemarne .

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 23:33, 2. marec

LJUDJE - res spoštujem NOB in Plečnika. Samo ZDAJ fliknit v obnovo 62 000 € - a se lahko nehajo zajebavat oblastniki?

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 23:22, 2. marec

Dva evra!! Ko si lahko samo vesel, da je nekdo usposobljen v bližini. Da ne omenjam, kako so v koči na vrhu neprijazni do psov. Samo do ne...

Župan Hrovat obsojen zaradi grožnje nadzorniku / 17:13, 2. marec

Noro! In to par let. Naj eni naravovarstveniki ne opletajo med klenimi domačini! Zdravimi hribovci, ki jih lahko samo spoštujemo.

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 15:58, 2. marec

62 000 €?? Pa to streho in čiščenjene obnovijo vaški kerlci v eni udarni akciji!
Neverjetno, kako se razmetava z denarjem!

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 15:37, 2. marec

Da ni sram pisarniških gobcal! GRS mora imeti VSE in še več!