Klobase prevečkrat mečemo kar vse v isti koš, ugotavlja Anka Peljhan. Kmečka pojedina: ajdovi žganci, repa, zelje, ocvirki, kožarica, pečenica in krvavica.

Knjiga, kožarice in še kaj (3)

Anka Peljhan iz Društva Vesela kuhinja, začetnica projekta Kuhna pa to, razloži, zakaj se je odločila za delavnico na temo divjačine: »Že od začetka projekta se vsaj enkrat na leto organizira izobraževanje za učitelje mentorje, vodje prehrane in kuharje osnovnih šol in centrov šolskih in obšolskih dejavnosti, ki so prijavljeni k projektu. Ker veliko šol in posledično mentorjev sodeluje že deset let, si v društvu prizadevamo ponuditi raznoliko znanje s področja prehrane, s katerim bodo lahko oplemenitili delo z otroki v smeri priprave starih, tradicionalnih jedi. Divjačina še ni bila na našem repertoarju, zato sem se letos odločila zanjo – ker je bila to prvotna ali osnovna hrana naših prednikov, ker imamo vsi nekako spoštovanje ali strah pred njeno pripravo (zaradi neznanja ali nepoznavanja postopka priprave ter načina kuhanja) in ker je za naše telo skoraj nujno potrebna. Vsaj včasih telo potrebuje rdeče meso, kjer pa je divjačina prva v vrsti kot najkvalitetnejša, saj je meso naravno, brez umetnih snovi, ki jih živali dobijo pri hranjenju.« Anka tudi meni, da je Matiček oziroma Matjaž Erzar izjemen poznavalec divjačine – od a do ž. »Zagovarjam namreč celostne informacije, da je slika lahko popolna. Je eden redkih, ki je sam lovec in pozna celoten postopek od začetka do krožnika. To počne že vrsto let in ima tako s tega področja izjemne izkušnje.«

Peljhanova nadaljuje: »Naučili smo se ogromno, ob tem pa dobili potrditve tistega, kar se nam je morda le dozdevalo: da je slovenska divjačina ena najkvalitetnejših, da je zelo pomemben način lovljenja in opis postopka zorenja, ki lahko traja tudi šestdeset dni – seveda glede na starost mesa; predvsem pa primerjave tradicionalnih postopkov priprave po svetu in uporabe začimb ali drugih dodatkov, ki potencirajo tradicijo. Izvedeli smo, kako meso ohraniti mehko ob pečenju, kako mora biti ulovljeno za pršut, kako za ostale jedi, kako uporabiti prav vse dele od glave do repa ... Pritegnil je tudi opis klobas, ki jih radi 'tlačimo' v isti koš ali si mislimo, da je razlika le v začimbah; in kdaj so zrele za na krožnik ter zakaj. Ob trditvi, da prav vse, kar delamo iz mesa (in še več), lahko delamo tudi iz divjačine, smo ostali odprtih ust; do degustacije, ki je dokazala vse prej omenjeno.«

Udeležencem so zastavili tudi uganko: ločiti so morali meso navadne ovce od divje, ki jo poznamo pod imenom muflon, se hudomušno nasmehne Peljhanova in še doda: »Ni bilo lahko!« Upa, da ko se bo življenje vrnilo v stare tirnice ali se vsaj približno normaliziralo in bomo ponovno »zaživeli«, se bo Matjaž Erzar večkrat odločil za tako izobraževalno delavnico tudi za splošno javnost, saj o divjačini večina ve bore malo. (Konec)

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

delno oblačno
vlažnost: 93 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-1/15

sobota

-2/12

nedelja

0/11

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Britof, 20. april 2024

Blagoslov koles

OBVESTILA / Šenčur, 20. april 2024

Spominska plošča Janezu Mlakarju

PRIREDITVE / Adergas, 20. april 2024

Ljudske pesmi v evropskem prostoru

PRIREDITVE / Šenčur, 22. april 2024

Umovadba

RAZSTAVE / Škofja Loka, 22. april 2024

Razstava risb Petra Jovanoviča

RAZSTAVE / Jesenice, 22. april 2024

Razstava Helene Vidmar

IZLETI / Kranj, 23. april 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

OBVESTILA / Naklo, 25. april 2024

Izobraževalna platforma Digiagri

 

 
 

 

 
 
 

Subvencija tudi za e-kolesa / 08:17, 18. april

Glede na hitrost birokratov bodo subvencije verjetno pripravljene tik pred smučarsko sezono.

Za pravico do groba in spomina / 10:49, 16. april

Za 70% SLO populacije je to drugorazredna tema. Slovenci radi mečejo v brezna in jame kar jim je viška v kleti in okoli hiše. Takrat so bili...

Za pravico do groba in spomina / 19:13, 15. april

Cerkev in Dežman bodo še trdili, da so se domobranci borili za svobodno Jugoslavijo. Kaj pa če bi še pogledali koliko gorja so naredili sami...

Neznanka vstopila v odklenjeno stanovanje / 19:09, 15. april

Stari časi, ko si pustil odklenjena vhodna vrata v stanovanje in šel brez skrbi naokoli, so že zdavnaj minila. Ampak nekateri se teh navad ne morejo znebiti, potem je pa groza.

Če operater konča v stečaju / 19:07, 15. april

Sam se v ta predlog za stečaj ne vtikam, ker enostavno ne poznam dobro situacije. Me pa na splošno moti, v kolikor gre kdo v stečaj, podjetj...

Dela na Betinu predčasno končana / 09:47, 15. april

Skupni načrt, časovnica se mi pa za ta projekt, ki ni majhen, zdi precej čuden. Okoli Bleda bi morala biti obvoznica fertik, tko da bi sedaj...

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...