Klobase prevečkrat mečemo kar vse v isti koš, ugotavlja Anka Peljhan. Kmečka pojedina: ajdovi žganci, repa, zelje, ocvirki, kožarica, pečenica in krvavica.

Knjiga, kožarice in še kaj (3)

Anka Peljhan iz Društva Vesela kuhinja, začetnica projekta Kuhna pa to, razloži, zakaj se je odločila za delavnico na temo divjačine: »Že od začetka projekta se vsaj enkrat na leto organizira izobraževanje za učitelje mentorje, vodje prehrane in kuharje osnovnih šol in centrov šolskih in obšolskih dejavnosti, ki so prijavljeni k projektu. Ker veliko šol in posledično mentorjev sodeluje že deset let, si v društvu prizadevamo ponuditi raznoliko znanje s področja prehrane, s katerim bodo lahko oplemenitili delo z otroki v smeri priprave starih, tradicionalnih jedi. Divjačina še ni bila na našem repertoarju, zato sem se letos odločila zanjo – ker je bila to prvotna ali osnovna hrana naših prednikov, ker imamo vsi nekako spoštovanje ali strah pred njeno pripravo (zaradi neznanja ali nepoznavanja postopka priprave ter načina kuhanja) in ker je za naše telo skoraj nujno potrebna. Vsaj včasih telo potrebuje rdeče meso, kjer pa je divjačina prva v vrsti kot najkvalitetnejša, saj je meso naravno, brez umetnih snovi, ki jih živali dobijo pri hranjenju.« Anka tudi meni, da je Matiček oziroma Matjaž Erzar izjemen poznavalec divjačine – od a do ž. »Zagovarjam namreč celostne informacije, da je slika lahko popolna. Je eden redkih, ki je sam lovec in pozna celoten postopek od začetka do krožnika. To počne že vrsto let in ima tako s tega področja izjemne izkušnje.«

Peljhanova nadaljuje: »Naučili smo se ogromno, ob tem pa dobili potrditve tistega, kar se nam je morda le dozdevalo: da je slovenska divjačina ena najkvalitetnejših, da je zelo pomemben način lovljenja in opis postopka zorenja, ki lahko traja tudi šestdeset dni – seveda glede na starost mesa; predvsem pa primerjave tradicionalnih postopkov priprave po svetu in uporabe začimb ali drugih dodatkov, ki potencirajo tradicijo. Izvedeli smo, kako meso ohraniti mehko ob pečenju, kako mora biti ulovljeno za pršut, kako za ostale jedi, kako uporabiti prav vse dele od glave do repa ... Pritegnil je tudi opis klobas, ki jih radi 'tlačimo' v isti koš ali si mislimo, da je razlika le v začimbah; in kdaj so zrele za na krožnik ter zakaj. Ob trditvi, da prav vse, kar delamo iz mesa (in še več), lahko delamo tudi iz divjačine, smo ostali odprtih ust; do degustacije, ki je dokazala vse prej omenjeno.«

Udeležencem so zastavili tudi uganko: ločiti so morali meso navadne ovce od divje, ki jo poznamo pod imenom muflon, se hudomušno nasmehne Peljhanova in še doda: »Ni bilo lahko!« Upa, da ko se bo življenje vrnilo v stare tirnice ali se vsaj približno normaliziralo in bomo ponovno »zaživeli«, se bo Matjaž Erzar večkrat odločil za tako izobraževalno delavnico tudi za splošno javnost, saj o divjačini večina ve bore malo. (Konec)

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

pretežno oblačno
vlažnost: 48 %
veter: Z, hitrost: 29 km/h

2/18

sobota

2/12

nedelja

-3/15

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Cerklje, Goriče, 23. marec 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Brezje, 23. marec 2024

Romanje po Rožnovenski poti

PRIREDITVE / Spodnji Brnik, 24. marec 2024

Ob materinskem dnevu

PRIREDITVE / Adergas, 24. marec 2024

Lep materinski dan

PRIREDITVE / Predoslje, 24. marec 2024

Mama je ena sama

GLEDALIŠČE / Breznica, 24. marec 2024

Premiera predstave Čarovnice

PRIREDITVE / Preddvor, 26. marec 2024

Predstavitev Podbreške potice

IZLETI / Kranj, 29. marec 2024

Na jadranske otoke

 

 
 

 

 
 
 

Kranj diha z vojašnico / 14:25, 22. marec

Dežman, katera vlada do sedaj vas ni nategnila? OK, ta tolpa kriminalcev je razred zase, to je res...

Že zdaj učenje materinščine / 14:24, 22. marec

Omogočili pouk bosanskega jezika? Kakšen poseben razlog? V Sloveniji pač uradni jezik Slovenščina !!
Zaenkrat še !

Protestno pismo zaradi uničenja grba Republike Slovenije / 14:21, 22. marec

Hobič in Hribovšek, a nimata nobenega pametnega dela??

Kje bi bilo medvedki Mici bolje / 14:20, 22. marec

Teli nevladniki in razni paraziti na davkoplačevalskem denarju so pametni ja...Medota bi rešili iz ujetništva in ga preselili v zavetišče?! ...

Kranj diha z vojašnico / 22:55, 20. marec

Migranti bojo vsaj rodnost popravli, vlada te pa na suho nateguje ;)

Kranj diha z vojašnico / 20:58, 20. marec

Bojim se, da bodo na koncu v teh lepih hangarjih poležavali ilegalni migranti. Okoli novega leta se je omenjalo tudi Kranj, kot možni center...

Sprava bo, sprave ne bo / 10:47, 20. marec

Slovenci nismo preveč inteligentni narod. Dokaz so dogodki par let pred 2.sv vojno, med vojno in vsaj 15 let po vojni. V Franciji so izvenso...