Ozadje kolumne

Ko me je prijatelj Grega povabil k pisanju te kolumne, sem bil v dvomih, kaj pisati, ali znam pisati, kaj bom pa povedal tako številnemu občinstvu, vsak teden, koliko časa mi bo to vzelo … predvsem pa, kaj bodo bralci imeli od mojih razmišljanj. Pred šestimi leti sem zaključeval študij psihoterapije. Moj vseživljenjski hobi je branje knjig. Najbolj so me vedno pritegnile vsebine psihologije, odnosi, filozofije, duhovnost. Ob misli na prebrane knjige sem dodal še izkušnje velike družine, izkušnje zavestnega zakonskega življenja, pol delovne dobe v poslovnem svetu. Verjetno sem se še najlažje odločil za pisanje, ker me je triletni študij zakonske in družinske terapije popolnoma prevzel. Dobil sem povsem drugačen vpogled vase, v odnose v družini, med prijatelji, v službah. To znanje me je najprej pozitivno šokiralo, nato navdušilo za izboljšanje odnosa do sebe in do mojih bližnjih. Ko je prišlo povabilo za pisanje, sem si rekel: »No, če bi vsaj delček tega lahko posredoval ljudem, bi bilo pa koristno.« Tako je bil osnovni motiv, namen pisanja bralcem posredovati vsebine, ki bi vam utegnile koristiti.

Pisal sem v nedeljo zvečer. Ves teden sem premišljeval, kaj napisati. Zanimivo, da se nikoli nisem obremenjeval, kako napisati. Le temo sem moral dobiti, potem je pisanje steklo kar samodejno. Pogosto se mi je porodila misel, to moram pa zapisati in vam povedati. Morda bo komu pomagalo. Zgodilo se je tudi, da sem po obisku kakšne konference ali kongresa povzel glavne teme. Ali pa sem se teoretsko poglobil v novo temo, jo oplemenitil s kliničnimi izkušnjami in naenkrat napisal tri, štiri kolumne. Trudil sem se pisati preprosto, kajti le tako bodo bralci razumeli, začutili, kaj jim želim povedati. Največkrat sva z Mojco pisala istočasno. In na koncu sva vedno drug drugemu prebrala vsebino, popravila slovnične napake, za vsebinske popravke sva drug drugega vprašala za dovoljenje. Včasih sem prosil koga od otrok, naj prebere.

Ker sem večinoma pisal o notranjem svetu človeka, sem bil posebno pozoren, da ne bi koga prizadel. Hkrati pa vem, da se je bralcem ob prebiranju mojih tekstov prebujal njihov notranji, čustveni svet. Temu se preprosto ni moč izogniti. Ko beremo zgodbe drugih ali ko beremo teme, ki se dotikajo mojega notranjega sveta, se avtomatsko začne prebujati v meni tisto, kar je potlačeno. Kljub temu da sem pisal več kot šest let, sem bil vedno vesel pohval. Vendar kot se veselimo pohval, moramo biti hvaležni tudi za kritike. Ni jih bilo veliko, vedno pa sem se ob njih zamislil.

Zaradi svojega poklica spoznavam življenja za štirimi stenami. In še bolj ga spoznavam v globini človekove duše. Zelo mi je žal, da ljudje pogosto po nepotrebnem trpijo. Moje glavno sporočilo, dragi bralci, je bilo, da si lažje in lepše življenje lahko zgradimo sami. Moč za spremembe je v nas, imamo možnost. Hvala, ker ste me brali.

Oddaj svoj komentar

Kranj 0°

pretežno oblačno
vlažnost: %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

0/6

nedelja

-5/5

ponedeljek

-4/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..

Štirje razredi v karanteno / 11:10, 20. januar

Naš glavni vir denarja so podjetja, ki delajo. Tako bomo imeli denar za pokrivanje vsega. Morajo delati! Drugače nam lahko vse propade.