Nekateri domovi za starejše so postopoma začeli sprejemati obiske stanovalcev ob upoštevanju varnostnih ukrepov, med njimi tudi Dom upokojencev Kranj. / Foto: Gorazd Kavčič

Znan je načrt za sproščanje ukrepov

Vlada je na predlog ministrstva za zdravje in strokovne svetovalne skupine določila kriterije za različne faze umirjanja epidemije covida-19.

Ljubljana – Predsednik vlade Janez Janša je včeraj na Twi­tterju prvi objavil vladni načrt za sproščanje ukrepov, ki je pogojeno s številom hospitaliziranih oseb zaradi covida-19 in zabeleženih novih okužb v enotedenskem povprečju. Za črno fazo, v kateri smo še vedno z več kot 1350 okužbami in 1200 hospitaliziranimi, pomeni, da veljavni ukrepi ostanejo, kot veljajo. Rdeča faza z manj kot 1350 okužbami in 1200 hospitaliziranimi pomeni sprostitev javnega potniškega prometa v omejenem obsegu, odprtje muzejev, knjižnic, frizerskih salonov, salonov za manikiro in pedikuro. V oranžni fazi z manj kot tisoč okuženimi in hospitaliziranimi bi se odprle servisne dejavnosti, trgovine, vrtci in šole za učence prve triade in za učence s posebnimi potrebami, dovoljene bi bile športne aktivnosti na prostem (vključno s smučišči), zbiranje do deset oseb, prehajanje občinskih meja v vseh regijah, ki dosežejo to stanje. V rumeni fazi z manj kot šeststo okužbami in petsto hospitaliziranimi bi se odprle osnovne šole v celoti ter srednje šole za zaključne letnike, odpravili bi prepoved prehajanja občinskih meja v celoti in gibanja v nočnem času. Zelena faza s številom okužb pod tristo pomeni odpravo vseh omejitev, ostanejo pa splošni higienski ukrepi in prepoved obratovanja barov, diskotek ...

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ dr. Nuška Čakš Jager je sredi tedna na novinarski konferenci povedala, da glede na statistične regije ni bistvenih sprememb, najbolj smo število okužb zmanjšali na Gorenjskem. Gorenjska je po mnenju Nuške Čakš Jager uspešna v zmanjševanju incidence zato, ker so se prebivalci začeli zavedati visokega števila pozitivnih primerov in dosledneje spoštovati ukrepe. V občini Železniki, kjer so imeli 4. novembra 241 aktivnih okužb, se je število okužb sredi novembra prepolovilo, prvega decembra so imeli po podatkih Covid-19 Sledilnika še 53 aktivnih okužb. Pogledali smo še nekaj občin širše po Gorenjskem, ki so imele 1. decembra deset in več na novo potrjenih okužb: v Kranju 44 (vseh aktivnih okužb 464), v Kamniku 27 (aktivnih 302), v Medvodah 23 (aktivnih 122), na Jesenicah 22 (aktivnih 216), v Škofji Loki 21 (aktivnih 180), v Radovljici 15 (aktivnih 177), Šenčurju 10 (aktivnih 81) in v Preddvoru 10 (aktivnih 69).

Porast okužb v delovno aktivni populaciji

Jagrova je pojasnila, da je porast okužb v starostni skupini starejših od 85, kar se sklada tudi s podatki iz domov za starejše. Porast je tudi v delovno aktivni populaciji v starostni skupini med 35 in 54 let. V Sloveniji je aktivnih okužb več kot dvajset tisoč.

Po analizi NIJZ iz zadnjega novembrskega tedna so bile najverjetnejše lokacije prenosa okužbe: dobrih 25 odstotkov delovno mesto, dobrih 23 odstotkov družina oziroma skupno gospodinjstvo, dobrih 14 odstotkov domovi za starejše in socialnovarstveni zavodi, po nekaj čez dva odstotka pa je bil verjeten prenos okužbe v bolnišnici, trgovini, na zasebnih druženjih. Precej ljudi pa ne ve, kje so se okužili.

Več pozitivnih tudi na račun hitrih testov

V sredo so v Sloveniji opravili 6704 testiranj na koronavirus in potrdili 1772 novih okužb. Delež pozitivnih je bil 26,4-odstoten. Dan prej je bil delež še višji, 33,84 odstoten. Tako visok delež pozitivnih izvidov testov je po besedah vladnega govorca Jelka Kacina posledica vse večje uporabe hitrih testov v zdravstvenih ustanovah in domovih starejših, kjer jih v primeru pozitivnega rezultata preverjajo še z zanesljivejšimi testi PCR.

Hospitaliziranih je bilo v sredo 1289 covidnih bolnikov, v intenzivni negi jih je bilo 198. Umrlo je 45 covidnih bolnikov, dan prej 57.

Če pogledamo Evropsko unijo, se je število novih okužb v dvajsetih državah že zmanjšalo; v Franciji v tednu dni za polovico, v Italiji in Avstriji za četrtino, v Sloveniji le za 1,9 odstotka. Nuška Čakš Jager je pojasnila, da imajo države EU približno enake ukrepe. Ne more pa reči, kaj je odločilo pri padanju števila okužb v nekaterih državah, ker evropske analize še ni. Verjetno pa so, po njenem mnenju, ljudje ugotovili, da brez spoštovanja osnovnih pravil ne gre.

V jeseniškem domu brez okužb med stanovalci

V Domu upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice včeraj niso imeli več nobenega okuženega stanovalca, je povedala v. d. direktorice Karmen Arko. Tako je rdeča cona za zdaj prazna, ostaja pripravljena za morebitne nove okužene stanovalce, čeprav jih je veliko novi koronavirus že prebolelo. Okuženih je bilo 81 od 200 stanovalcev, od tega jih je bilo 51 brez simptomov ali so imeli le rahle simptome bolezni. Osemnajst stanovalcev je imelo težji potek bolezni, a so ostali v domski oskrbi, od teh jih je sedem umrlo. Še dvanajst stanovalcev s težkim potekom pa je bilo hospitaliziranih, med njimi jih je sedem umrlo. Skupaj je tako umrlo 14 stanovalcev, kar je 17 odstotkov vseh, ki so se okužili, je povedala Karmen Arko. Stanovalce ob vsakem znaku prehlada takoj testirajo, prav tako še naprej redno testirajo tudi zaposlene. Kot eni redkih v državi so se odločili tudi za serološko testiranje (kjer odvzamejo vzorec krvi in iščejo protitelesa za covid-19), ki je pokazalo, da ima od 55 testiranih kar enajst zaposlenih protitelesa. To pomeni, da so že preboleli okužbo, a za to niso vedeli, saj niso imeli simptomov. Nekateri med njimi so bili testirani tudi štirikrat, a nosno-žrelni bris nikoli ni pokazal okužbe. Dobra novica je ta, da so zdaj vsaj tri mesece imuni na novo okužbo in se lahko varno gibljejo med stanovalci, saj jih ne morejo okužiti niti se ne morejo (ponovno) okužiti sami. So pa tovrstni serološki testi dokaj dragi, eden stane od 25 do 30 evrov. V domu upajo, da jim bo z rednimi testiranji zaposlenih uspelo preprečiti nove vdore virusa v dom oziroma jih bodo lahko takoj zamejili.

Testirali vse zaposlene

Za hitro testiranje zaposlenih so se odločili na Občini Medvode. Izvedli so ga v sredo. »Trendi v Sloveniji in svetu gredo v smer množičnega testiranja zaposlenih, kar omogoča lažjo organizacijo dela v teh negotovih epidemioloških razmerah. Tudi na Občini Medvode smo se odločili za ta korak in izvedli testiranje vseh zaposlenih s hitrimi antigenskimi testi. Testiranje je izvedel Zdravstveni dom Medvode, ki je vzel in analiziral brise 35 zaposlenih. Rezultati vseh testov so bili negativni. Glede na relativno visoko natančnost testov bi ob morebitnem pozitivnem testu zaposlenega nemudoma izločili iz delovnega procesa in ga napotili na testiranje s testom PCR. Redno testiranje omogoča hitro detekcijo asimptomatskih okuženih, s čimer se lahko prepreči širjenje po kolektivu. Testiranje bomo periodično izvajali tudi v prihodnje,« so sporočili z Občine Medvode.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno oblačno
vlažnost: %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

0/6

nedelja

-5/5

ponedeljek

-4/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..

Štirje razredi v karanteno / 11:10, 20. januar

Naš glavni vir denarja so podjetja, ki delajo. Tako bomo imeli denar za pokrivanje vsega. Morajo delati! Drugače nam lahko vse propade.