Prevozi z nihalkami, vzpenjačami in krožnimi kabinskimi žičnicami še niso dovoljeni.

Sneg je, zelene luči še ne

Precej večjih smučišč je že pripravljenih na sprejem prvih smučarjev, a usoda letošnje smučarske sezone je zaradi omejitvenih ukrepov še vedno negotova.

Kranj – Večja gorenjska smučišča so že v minulih tednih pripravljala vse potrebno za zagon smučarske sezone, kjer je to možno, so že pred dnevi začeli tudi pripravo tehničnega snega, v zadnjih dneh pa jim je šlo na roko še obilno sneženje. V običajnih razmerah bi bilo torej vse nared za sprejem prvih smučarjev, a je zaradi negotove epidemiološke situacije vprašanj glede obratovanja smučišč še vedno več kot odgovorov.

Odlok o začasni prepovedi, omejitvah in načinu izvajanja prevoza potnikov, ki sicer dopušča obratovanje vlečnic in sedežnic, namreč prepoveduje prevoze z nihalkami, vzpenjačami in krožnimi kabinskimi žičnicami, ki jih za prevoze do smučišča uporabljajo žičničarji. Prav tako je v veljavi še vedno odlok o prepovedi prehajanja občinskih meja, obiskovanje smučišč pa ni med izjemami.

V Združenju slovenskih žičničarjev tako z nestrpnostjo čakajo na sprostitev ukrepov. Vladi so predlagali, da bi zagon naprav ob upoštevanju omejitvenih ukrepov dovolila po 15. decembru in naj med izjeme o prepovedi prehajanja občinskih meja uvrsti tudi prevoz do najbližjega smučišča. Ob tem dodajajo, da je smučanje individualen šport na prostem, možnost za prenos okužbe ob uporabi rokavic, čelad, zaščitnih mask in spoštovanju preostalih ukrepov pa je po njihovem mnenju majhna.

Na drugi strani odločevalci konkretnih odgovorov še nimajo. Kot so sporočili z ministrstva za zdravje, bodo odločitve glede sproščanja ukrepov sprejete ob celovitem upoštevanju epidemiološke situacije. Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc je ta teden za RTV Slovenija povedal, da se bodo ob padcu števila dnevno okuženih dejavnosti odpirale na varen način. Včeraj pa je bil javnosti predstavljen načrt sproščanja ukrepov v petih fazah, po katerem naj bi bile športne aktivnosti na prostem, vključno s smučanjem dovoljene v tretji fazi sproščanja ukrepov, torej ko bo sedemdnevno povprečje števila okužb padlo pod tisoč in se bo v bolnišnicah zaradi okužbe s covidom-19 zdravilo manj kot tisoč oseb.

Žičničarji na drugi strani opozarjajo, da bi morala odločitev o (ne)delovanju smučišč pasti čim prej. Smučarska središča se morajo namreč na sprejem gostov pripraviti in marsikje zaposliti dodaten kader. Ob tem je predsednica združenja Manuela Božič Badalič prejšnji teden na gorenjskem gospodarskem forumu, ki so ga pripravili pri časniku Finance, dejala, da so smučišča že več tednov povsem brez prihodkov in da prav konec leta predstavlja enega od vrhuncev vsakoletne smučarske sezone, zato si številna smučišča ne morejo privoščiti, da decembra smučišč ne bi odprla. Če bi smučišča ostala zaprta, se boji, da bi ob velikih fiksnih stroških in brez pomoči države propadla.

S podobnimi dilemami se spopadajo tudi v drugih evropskih državah z razvitim zimskim turizmom. Na nekatere pozive, da naj bi smučišča po Evropi ostala zaprta vsaj v tem mesecu, se je odzval tudi predsednik mednarodnega združenja nacionalnih zvez žičničarjev FIANET Mario Stedile-Foradori, ki je opozoril, da upravljanje žičnic nikoli ni bilo krivo za širjenje bolezni, »dejavnosti po smučanju« pa ne gre metati v isti koš. Dejal je, da je žogica na strani politikov, ki ne smejo povzročati težav, temveč naj bodo del rešitve, in poudaril, da če bodo žičnice nenadoma obmirovale, bodo obmirovale tudi celotne regije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 100 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

0/6

nedelja

-5/5

ponedeljek

-4/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..

Štirje razredi v karanteno / 11:10, 20. januar

Naš glavni vir denarja so podjetja, ki delajo. Tako bomo imeli denar za pokrivanje vsega. Morajo delati! Drugače nam lahko vse propade.