Ganljivo srečanje prababice Tončke in pravnukinje Brine / Foto: Gorazd Kavčič

Obiski so najlepše darilo

Stanovalci Doma upokojencev Kranj od sredine tega tedna ob upoštevanju ustreznih varnostnih ukrepov spet lahko sprejemajo obiske. Ves teden že omogočajo obiske tudi v Centru slepih, slabovidnih in starejših v Škofji Loki.

Kranj, Škofja Loka – V Domu upokojencev Kranj so razmere zaradi vdora okužbe v dom otežene od 19. oktobra dalje. »Ob porastu okužb smo takoj vzpostavili sivo in rdečo cono. Ta teden je v rdeči coni še 23 stanovalcev, ki se dobro počutijo. Ozdravelo jih je 44, hospitaliziran je en stanovalec. Doslej je bilo okuženih petdeset zaposlenih, ozdravelo jih je 37 in so se že vrnili na delo. Drugi so doma v izolaciji. Ob tem naj povem, da so naši zaposleni tudi sami starši in imajo v tem času dodatne obremenitve z otroki, s svojimi starši. Delo je izredno stresno, gre za psihofizične napore, zaposleni so utrujeni, a še vedno motivirani za delo, ki ga opravljajo z veliko odgovornostjo,« pojasnjuje direktorica Doma upokojencev Kranj Nadja Gantar in dodaja, da so se odločili, da bodo najprej omogočili obiske ozdravelim in nepokretnim ali težje pokretnim stanovalcem. »Drugim bodo obiski omogočeni naslednji teden. Zavedamo se, da starejši močno pogrešajo svoje najbližje in druženje z njimi. Kljub trenutnim razmeram, ko naši zaposleni hodijo po domu v varovalni opremi in smo na zunaj bolj podobni bolnišnicam, vsi želimo ohraniti dom kot dom, saj tukaj naši stanovalci živijo. Pogrešajo tudi druženje v domu,« še pravi Gantarjeva in dodaja, da v domu potekajo individualne obravnave po sobah, predvsem fizioterapija. Stanovalcem omogočajo videoklice, kar jih razveseli.

»Naj poudarim, da ves čas s strani svojcev dobivamo podporo, zahvale in spodbudne besede. Zavedamo se, da jih skrbi, da so še posebej vznemirjeni, ko izvedo, da je njihov svojec obolel in ne morejo do njega. Pomirjujoč pogovor z njimi vsaj delno ublaži stiske svojcev, ki si seveda želijo informacije o počutju svojih najdražjih. Dnevno imamo odprto telefonsko linijo posebej za informacije o obolelih stanovalcih. Verjamemo, da je obisk najbližjih v tem predprazničnem času najlepše darilo, ki ga bodo veseli tako stanovalci kot svojci,« tudi pravi Gantarjeva in pojasnjuje, da imajo na podlagi pomoči države pet dodatnih zaposlenih in osem študentov, ki pomagajo v osnovni in socialni oskrbi. Že nekaj časa dva prostovoljca nudita duhovno oskrbo in psihosocialno pomoč. Še vedno pa težko dobijo manjkajoči negovalni kader.

Dom ves čas v enakem obsegu nudi tudi storitev pomoč na domu. Kar 35 socialnih oskrbovalk dnevno oskrbi več kot dvesto uporabnikov v domačem okolju. Doslej so imeli tri obolele za covidom-19, ki pa so se že vrnile na delo.

Ves teden že omogočajo obiske tudi v Centru slepih, slabovidnih in starejših v Škofji Loki. V glavni jedilnici doma so uredili kotiček, kamor lahko pride stanovalec, njegovi obiskovalci pa so zunaj in s starostnikom povezani s posebno kontaktno napravo, da se dobro slišijo. Pridejo lahko tudi cele družine, pravi direktorica Silva Košnjek, saj so jim na zunanji strani po­stavili stole in tudi ogrevalne »gobice«, da lahko tudi v tem vremenu zdržijo polurni obisk. Obiske omogočajo od ponedeljka do petka po tri ure dopoldne in dve popoldne, organizira jih socialna služba v domu, ki povabi svojce. Zagotovijo lahko do devet obiskov na dan, in čeprav je med stanovalci in svojci steklena stena, so oboji srečni, da se lahko vidijo in slišijo. Srečanja s svojo pravnukinjo Brino se je razveselila tudi stanovalka Tončka Langerholc.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno jasno
vlažnost: 91 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/16

četrtek

2/14

petek

-3/7

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Križnarjeva na zgodovinski tekmi do brona / 22:03, 3. marec

SUPER STE BILE IN STE POKAZALE DA STE BOLŠE KOT PA SO FANTJE,
SAMO TAKO NAPREJ PUNCE. ???????

Južnoafriški sev v Sloveniji / 08:11, 3. marec

Javno se je oglasil pacient, katerega je ta okuženi zdravnik operiral med prvimi in povedal, da ga nihče ni kontaktiral in obvestil !!
Pa kdo zdaj laže , barabe nemarne .

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 23:33, 2. marec

LJUDJE - res spoštujem NOB in Plečnika. Samo ZDAJ fliknit v obnovo 62 000 € - a se lahko nehajo zajebavat oblastniki?

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 23:22, 2. marec

Dva evra!! Ko si lahko samo vesel, da je nekdo usposobljen v bližini. Da ne omenjam, kako so v koči na vrhu neprijazni do psov. Samo do ne...

Župan Hrovat obsojen zaradi grožnje nadzorniku / 17:13, 2. marec

Noro! In to par let. Naj eni naravovarstveniki ne opletajo med klenimi domačini! Zdravimi hribovci, ki jih lahko samo spoštujemo.

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 15:58, 2. marec

62 000 €?? Pa to streho in čiščenjene obnovijo vaški kerlci v eni udarni akciji!
Neverjetno, kako se razmetava z denarjem!

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 15:37, 2. marec

Da ni sram pisarniških gobcal! GRS mora imeti VSE in še več!