Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič na novinarski konferenci / Foto: posnetek zaslona

Včeraj 1784 novih okužb, umrlo 61 ljudi

V Sloveniji so včeraj opravili 6853 testiranj na koronavirus, potrjenih je bilo 1784 novih okužb. Delež pozitivnih izvidov je bil 26,3-odstoten.

Ljubljana – »Eden izmed kriterijev za sproščanje ukrepov je število okuženih v sedmih dneh. Na današnji dan znaša 1487 okužb. S tem prvi pogoj za sproščanje ukrepov in prehod iz črne v rdečo fazo, to je povprečno manj kot 1350 okužb v sedmih dneh, še ni izpolnjen,« je na današnji novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin.

Včeraj so v bolnišnice na novo sprejeli 123 covidnih bolnikov, odpuščenih jih je bilo 86. Vseh hospitaliziranih covidnih bolnikov je bilo včeraj 1284. Kot je pojasnil Kacin, tudi drugi kriterij za sproščanje ukrepov, to je manj kot 1200 zasedenih postelj, ni dosežen.

Intenzivno nego je včeraj potrebovalo 197 covidnih bolnikov, eden manj kot v sredo. Žal pa je bilo včeraj največ smrti doslej, v bolnišnicah jih je umrlo 42, v domovih za starejše 19.

Obiski »ena na ena« v ustrezni zaščiti

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič je na novinarski konferenci povedal, da se veča število ozdravelih stanovalcev v domovih za starejše, od začetka epidemije do včeraj se jih je že približno tri tisoč vrnilo iz rdečih oziroma sivih con v bele. Podoben pozitiven trend je tudi pri zaposlenih, od začetka epidemije jih je ozdravelo skoraj 1500. V splošnem pa je tako kot v državi visoko tudi število novookuženih v domovih za starejše, je poudaril Uršič. Na včerajšnji dan so bile nove okužbe potrjene pri 199 stanovalcih in 89 zaposlenih.

Cveto Uršič je pojasnil, da so z domovi za starejše na ministrstvu v dnevnih stikih, imajo tudi tedenske video konference. Poleg njih pri tem sodeluje zdravstvena stroka in druge stroke. Na včerajšnji video konferenci so posebno pozornost namenili zagotavljanju varnih obiskov stanovalcev, še posebej v tem prazničnem mesecu, ko želimo biti z najbližjimi. Prvo pravilo je zagotavljanje varnosti zdravja stanovalcev in zaposlenih, drugo pa, da je življenje v domu starejših primerljivo z življenjem doma. Uršič je dodal, da so se po posvetu s strokovno svetovalno skupino odločili, da stanovalcem omogočijo stike s sorodniki, obiske »ena na ena« v ustrezni zaščitni opremi, ki jo stanovalcem zagotovijo v domovih. Ob tem se je zahvalil tudi vsem zaposlenim v domovih za vso njihovo prizadevnost. Z zagotovljenimi 26 milijoni evrov državnih sredstev pa so od oktobra do zdaj zaposlili 367 novih delavcev v domovih za starejše. Več kot 72 tisoč ur so prispevali dijaki in študenti. V okviru javnih del se je vključilo približno 135 delavcev.

Inšpektorji v tednu dni opravili 2183 nadzorov

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je v imenu vseh inšpektoratov sporočila opravljene nadzore spoštovanja ukrepov v tednu od 23. do 29. novembra. Skupaj so inšpektorji opravili 2183 nadzorov in izrekli 38 prekrškovnih sankcij, 252 opozoril po zakonu o prekrških in 101 upravni ukrep. Kot ugotavljajo, je še vedno veliko nepravilne uporabe zaščitne maske, ki mora pokrivati nos in usta. Ugotovili so tudi druženje več oseb na zunanjih javnih površinah, ki niso iz istega gospodinjstva, pa tudi neustrezno urejenost nekaterih prevzemnih mest za hrano in pijačo, ki niso bila skladna s priporočili NIJZ. Potzeva je poudarila, da druženje res ni dovoljeno, kar pa ne izključuje medsebojne pomoči. Pokličite starejšega soseda, vprašajte ga, ali potrebuje npr. kaj iz trgovine, in mu kupljeno pustite pred vrati.

Zdravstveni inšpektorat bo v decembru redno izvajal nadzor na praznično okrašenih in drugih priljubljenih lokacijah.

Policija v povprečju dnevno opravi več kot 2400 nadzorov spoštovanja ukrepov, kot so omejitve in prepovedi prehajanja občinskih meja, prepovedi zbiranja ... Od 25. novembra do danes zjutraj so prejeli tudi 180 prijav o kršitvah vladnih odlokov s strani občanov.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

-7/4

četrtek

-2/6

petek

-3/11

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PREDAVANJA / Gorenjska, 29. januar 2021

Od Babnega Polja do Goričic pri Cerkniškem jezeru

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Moti jih pokanje iz Crngroba / 18:03, 27. januar

Ko je JLA pokala po Crngrobu, ste bili tiho in vas ni nič motilo. Zdaj ko imamo lastno vojsko, pa vas vse moti.

Tragedija na Pokljuki / 08:36, 26. januar

Torej laže tudi nemški oficir, ki v zapiskih najdenih na komandi na Bledu opiše nagrado dodeljeno hlapcu Obadu.. .?? 150 mark in še 200 cigaret na koncu za pregled požganega bojišča...

Potrdili okužbo z angleškim sevom koronavirusa / 09:57, 25. januar

Zaostritev ukrepov se NE bo zgodila le v primeru, da se minister za zdravje in predsednik vlade ne bosta mogla uskladiti. Vse je mogoče..

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...