Pogled na zahodno obalo jezera Črnava, ki jo bodo prihodnje leto začeli urejati / Foto: Gorazd Kavčič

Evropski evri za obalo jezera

Zaradi uspeha na razpisu evropskega sklada za ribištvo in pomorstvo bo Občina Preddvor lahko uresničila svoje projekte pri urejanju zahodne obale jezera Črnava.

Preddvor – LAS Gorenjska košarica je bila uspešna na evropskem razpisu sklada za ribištvo in pomorstvo, del sredstev pa bo šel tudi v občino Preddvor. Kot je povedal župan Rok Roblek, so se z Razvojno agencijo BSC Kranj že pred poldrugim letom dogovorili in v okviru razpisa ponudili projekt jezera Črnava.

»Že v letu 2019 smo pridobili vsa mnenja in soglasja za ureditev in pripravili dokumentacijo, vendar smo bili takrat zavrnjeni. Zdaj smo se znova prijavili in veseli nas, da smo bili tokrat uspešni,« je dejal župan Roblek in pojasnil, da gre za okoli 220 tisoč evrov vreden projekt, ki ga bo omenjeni evropski sklad sofinanciral v deležu osemdeset odstotkov, tako da lahko računajo na slabih 160 tisočakov. Urejali bodo celotno zahodno obalo jezera, ki so jo lani dobili v last od sklada kmetijskih zemljišč in gozdov. To območje je precej degradirano, z ureditvijo pa ga želijo narediti prijetnega in obiskovalcem ponuditi različne vsebine.

»Uredili bomo dostop do jezera, poti ob njem, naredili večnamenske ploščadi (plavajoče pomole), uredili senčne plaže, postavili sklop igral za vsa življenjska obdobja, zgradili sanitarije. V kontejnerski izvedbi bi postavili brunarico, ki bo hkrati info točka za obveščanje obiskovalcev o vodi, o življenju v njej, o ribah ... in bo tudi mesto hitre gostinske ponudbe. Ponujali bomo razna vodna doživetja, od čolnarjenja, ki živi že zdaj, do supanja, ribarjenja do vsega, kar še lahko počnemo ob vodi. Tu bo tudi mesto za promocijo, kjer si bo mogoče ogledati video o vodi, ribah, ribji kulinariki, s poudarkom na sladkovodnih ribah,« navaja Rok Roblek in dodaja, da so sodelavci v projektu poleg občine še Zavod za turizem Preddvor, Kmetijsko gozdarski zavod in domači ribogojec Bizjak.

Vsa dokumentacija bo pripravljena decembra, dela bodo lahko začeli že februarja. Pred tem pa, pravi Roblek, izven projekta nameravajo izvesti sanacijo jezera. Pred koncem leta ga bodo izpraznili in odstranili invazivno račjo zel ter sanirali iztočni sifon pod grajskim paviljonom.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

zmerno oblačno
vlažnost: 90 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-2/14

sobota

6/12

nedelja

7/15

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Kranj, 10. april 2021

Srečanje Medobčinskega društva invalidov Kranj

PRIREDITVE / Gorenjska, 10. april 2021

O literaturi med letoma 1970 in 1980

OBVESTILA / Kranj, 10. april 2021

Srečanje Medobčinskega društva invalidov Kranj

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?