Novo Osnovno šolo Frana Albrehta bodo začeli graditi prihodnje leto.

Gradnja šole končno bližje

S potrditvijo investicijske dokumentacije na občinskem svetu je Občina Kamnik vendarle tik pred objavo razpisa za izvajalca gradnje nove Osnovne šole Frana Albrehta, ki bo daleč najdražja naložba občine do sedaj. Zagotoviti bo treba še približno šestnajst milijonov evrov.

Občina namerava pridobiti 12,5 milijona evrov kredita, si pa pri tej naložbi močno želi pomoči države, ki naj bi v prihodnjem letu objavila razpis za tovrstne objekte, kar bi občinski strošek lahko znižalo na deset milijonov evrov.

Kamnik – Po trinajstih letih risanja projektov, pridobivanja dokumentacije, kar treh gradbenih dovoljenjih, spremembah in usklajevanjih, nemogočih pogojev za učenje in poučevanje in predvsem obljub – občina še nikoli ni bila tako blizu začetku gradnje nove Osnovne šole Frana Albrehta.

Občinski svetniki so namreč soglasno potrdili investicijski program za prvo fazo gradnje novega šolskega objekta s športno dvorano in zunanjo ureditvijo.

Občinska uprava s podžupanom Bogdanom Pogačarjem na čelu se je zadnje mesece intenzivno ukvarjala z racionalizacijo projekta, saj je bilo jasno, da je kar 21 milijonov evrov vreden projekt treba poceniti. To jim je, vsaj na papirju, za zdaj uspelo za približno dva milijona. Je pa zgolj za projekte in dokumentacijo občina v vseh teh letih plačala že 1,8 milijona evrov.

»S soglasjem svetnikov je občina postavila vse temelje za objavo javnega razpisa za izvajalca gradbenih del in nadzor, tako da se zdaj resnično lahko veselimo začetka gradnje,« nam je povedal podžupan, ki je svetnikom na seji predstavil dolgo zgodovino tega projekta in tudi kriterije, po katerih so se lotili racionalizacije, ki je stroške gradnje znižala na slabih 18 milijonov evrov, kar pa že vključuje omenjene stroške za projekte. »Ključni dve zahtevi racionalizacije z naše strani sta bili, da ohranimo obstoječe gradbeno dovoljenje in da ne poslabšamo bistveno pogojev izobraževalnega procesa. Oceno stroškov smo tako znižali z izbiro materialov za stavbno pohištvo, racionalizacijo elementov akustike, elektro inštalacij in strojnih inštalacij, poenotenjem tlakov in predvsem s fasado, ki je bila v prvotnih projektih bogato načrtovana. Vse spremembe so bile usklajene z investitorjem, projektantom in ravnateljem OŠ Frana Albrehta Rafkom Lahom, z neprecenljivimi izkušnjami pa nam je z nasveti pomagala tudi ravnateljica sosednje OŠ Toma Brejca Mojca Rode Škrjanc,« je opisal podžupan Bogdan Pogačar.

Investicijska ocena za gradnjo novega šolskega objekta, zunanjo ureditev in športno igrišče po racionalizaciji znaša 17,9 milijona evrov oz. – s stroški projektov, ki so že bili plačani – 16,1 milijona evrov. Občina namerava pridobiti 12,5 milijona evrov kredita, si pa pri tej naložbi močno želi pomoči države, ki naj bi v prihodnjem letu objavila razpis za tovrstne objekte, kar bi občinski strošek lahko znižalo na deset milijonov evrov.

Občina bo javna razpisa za izvajalca gradnje in nadzor del objavila v začetku leta 2021, izvajalec naj bi bil izbran do maja, ob zaključku šolskega leta pa bi se gradnja lahko že začela. Od začetka del do pridobitve uporabnega dovoljenja sta predvideni dve leti.

Oddajte svoj komentar

Kranj -5°

delno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

-7/4

četrtek

-2/6

petek

-3/11

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PREDAVANJA / Gorenjska, 29. januar 2021

Od Babnega Polja do Goričic pri Cerkniškem jezeru

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Moti jih pokanje iz Crngroba / 18:03, 27. januar

Ko je JLA pokala po Crngrobu, ste bili tiho in vas ni nič motilo. Zdaj ko imamo lastno vojsko, pa vas vse moti.

Tragedija na Pokljuki / 08:36, 26. januar

Torej laže tudi nemški oficir, ki v zapiskih najdenih na komandi na Bledu opiše nagrado dodeljeno hlapcu Obadu.. .?? 150 mark in še 200 cigaret na koncu za pregled požganega bojišča...

Potrdili okužbo z angleškim sevom koronavirusa / 09:57, 25. januar

Zaostritev ukrepov se NE bo zgodila le v primeru, da se minister za zdravje in predsednik vlade ne bosta mogla uskladiti. Vse je mogoče..

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...